Back Acties en fun

Acties en fun

Bevallingsyoga

Ruimte maken!vlinderen.jpg

Zwangerschap is een mooi en ook heel intens proces. Er verandert veel, niet alleen lichamelijk en hormonaal, maar ook mentaal en emotioneel. Je maakt op veel gebieden ruimte voor je kindje. Bijvoorbeeld in je huis door een mooi kamertje in te richten. Maar ook door allerlei praktische zaken voor straks vast te regelen. En je lijf doet ook mee: alles wordt van binnen wat zachter, zodat je mee kunt veren en echt letterlijk ruimte in je lijf kunt maken voor dat groeiende nieuwe leven. Dan is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam (en geest) in goede conditie houden is de beste voorbereiding op de bevalling. Specifieke oefeningen uit de zwangerschapsyoga kunnen heel direct helpen.

Een goede oefening om ruimte te maken in het bekkengebied is ‘vlinderen’.
Zit goed op je beide zitbotjes en breng de voetzolen naar elkaar toe terwijl je de knieën naar buiten laat vallen. Pak de voeten, enkels of schenen beet, maar zorg ervoor dat je rug lang opgestrekt blijft. Lukt dat niet, zet dan de handen schuin achter je / naast je om jezelf te ondersteunen.
Laat dan de knieën zachtjes ‘wapperen’ – je laat ze verend op en neer gaan. Niet duwen, geen moeite doen om grote bewegingen te maken, maar juist zachte, kleine bewegingen die (bijna) vanzelf gaan.
Rustig blijven doorademen en stoppen als het genoeg is.
Deze oefening rekt de bekkenbodem op een zachte manier en is daardoor een uitstekende oefening om tijdens je zwangerschap te blijven doen, ook als voorbereiding naar de bevalling toe.

Door middel van een aandachts- en ademoefening kun je ook letterlijk meer ruimte geven in je buik. Doe deze oefening op een moment dat je er bewust de tijd voor hebt. Ook kan deze oefening verlichting geven als je last hebt van een harde buik.

Dit zijn twee voorbeelden om letterlijk ruimte in je lijf te maken voor het baby’tje in je buik. Ben je benieuwd en wil je meer van dit soort oefeningen doen? Schrijf je dan hier in voor de gratis cursus ‘in 10 minuten ontspannen (als je zwanger bent)’. Je ontvangt dan vier dagen lang filmpjes en praktische uitleg die jou helpen te ontspannen.

Ik wens je een heel ontspannen zwangerschap toe! En onthoud (ook voor straks na de bevalling): een ontspannen moeder is een ontspannen baby!

Annet Koenders

Annet Koenders is eigenaresse van Yoga Studio Nieuwegein en bedenker en maker van de online training Bevallingsyoga. Een 4-weeks online trainingsprogramma om je op een praktische manier gedegen voor te bereiden op de komende bevalling. Zodat je vol vertrouwen je bevalling tegemoet ziet. Voor meer informatie: www.bevallingsyoga.nl


PRIJSVRAAG

Beantwoord na het volgen van deze gratis cursus de volgende 3 vragen en maak kans op toegang tot de online training bevallingsyoga t.w.v. €247!

1. Waardoor wordt pijn in de onderrug tijdens de zwangerschap vaak veroorzaakt?
2. Welk deel van je lijf zorgt met name voor de onwillekeurige adembeweging (die je in je buik kunt voelen)?
3. Welke twee systemen kent het autonome zenuwstelsel?

Stuur de antwoorden in een mail aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. (de uitslag wordt op de website bekend gemaakt)

Handboek opgroeien en opvoeden

Handboek opgroeien en opvoeden - Pauline Oud326_a78a771d4d224707203e560a84964d07.jpg

Hoe vaak moet het drinken? Wanneer zal het gaan lopen? Wat te doen als je kindje waterpokken heeft, ondeugend is, in zijn broek blijft plassen en bang is voor een monster onder zijn bed?
In dit Pauline Oud handboek geven we een antwoord op al jouw vragen over de ontwikkeling van jouw kindje in zijn of haar eerste vier levensjaren. Bovendien kun je er ook je eigen tips en ervaringen in kwijt!

Het handboek is te koop in onze webshop voor € 17,50.

Verantwoord Huisdierenbezit


Baby op komst, terwijl u ook katten heeft.cat_22400_1280.jpg

Een blije gebeurtenis voor iedereen, maar voor veel katten een stressvolle tijd. Stress bij katten kan gedragsproblemen geven, zoals onzindelijkheid. Maar helaas worden veel katten uit huis geplaatst nog voordat er problemen zijn. En dit is helemaal niet nodig! Met de juiste maatregelen zijn problemen vaak prima te voorkomen.

Wat kunt u doen om gedragsproblemen te voorkomen?

Een kat communiceert door middel van geuren en houdt van een vaste routine in huis. Hoe beter uw kat gewend is om om te gaan met nieuwe situaties, hoe makkelijker hij met veranderingen om zal kunnen gaan.
Het is daarom belangrijk dat u een kitten goed socialiseert in de eerste vier levensmaanden. In die periode moeten zij op een positieve manier kennismaken met allerhande verschillende situaties en mensen. En dus ook met kinderen!

Een paar vuistregels:

Voor de bevalling
 

 • Zorg ervoor dat u ruim voor de bevalling met veranderingen begint. Uw kat kan dan geleidelijk aan die veranderingen wennen.
 • Laat uw kat ruim voor de bevalling vast wennen aan kinderen. Nodig kinderen bij u thuis uit, laat ze gerust lawaai maken, maar bouw het langzaam op.
 • U kunt bij een gedragstherapeut een cd met geluiden kopen waarmee u uw kat alvast kunt laten wennen aan babygehuil.
 • Heeft de kat tot nu toe vrij toegang gehad tot de kamer waar straks de kinderkamer moet komen, geef de kat dan ruim van tevoren een nieuwe eigen plaats.
 • Laat de kat regelmatig op de kinderkamer onder uw begeleiding. Door middel van kopjes geven zal de kat zijn geur afzetten en deze kamer als gewoon gaan beschouwen. Het niet toelaten van een nieuwsgierige huiskat op de nieuwe babykamer geeft vaak juist problemen in de vorm van onzindelijkheid.
 • Als u met zwangerschapsverlof bent, besteed dan NIET meer aandacht dan normaal aan uw kat. Als de baby er straks is, heeft u die (extra) tijd immers niet meer….
 • Houd bij de bevalling de kat in een andere ruimte. Katten zijn gevoelig voor geluid en het is niet te voorspellen wat de kat zal doen als u afwijkende geluiden maakt. Het kan echter veel stress geven als de kat graag bij u is en verwijderd moet worden. Zorg er dus voor dat u alles goed met de vroedvrouw heeft doorgesproken, zodat er onder geen beding achter de kat aan gejaagd hoeft te worden.

Na de bevalling
 

 • Tijdens de kraamperiode is alles wat drukker in en rond het huis. Als het goed is hebt u een kraamhulp die voor de dagelijkse dingen zorgt. Hierbij hoort veelal niet het verschonen van de kattenbak, dus zorg ervoor dat iemand anders de dagelijkse schoonmaakbeurt van de kattenbak voor zijn/haar rekening neemt. Dit voorkomt veel problemen in de toekomst.
 • Zorg dat de kat evenveel aandacht krijgt als voorheen, zodra de baby geboren is.
 • Probeer de kat vooral aandacht te geven als u samen bent met de baby, en juist minder als de baby ligt te slapen. Hierdoor zal de kat merken dat als de baby er is, het leuker is.
 • Betrek de kat bij de dagelijkse gang van zaken rondom de baby, dus ook bij de verzorging van het kindje. Laat de kat gerust aan de baby(spullen) ruiken. Ruiken is immers voor uw kat dé manier om zijn wereld te verkennen.
 • Laat de kat er gewoon bij als u de baby voedt. Aai hem tussendoor ook even.
 • Sommige katten slapen graag bij de baby; katten liggen graag ‘warm’, daarom is het een risico dat de kat zich lekker oprolt en gaat slapen op de hals/ het gezichtje van de baby. Dus nooit laten slapen bij een baby / kindje. zonder uw toezicht.
 • Zorg er uiteraard wel voor dat uw kat gezond is. Behandel hem regelmatig tegen vlooien (maandelijks) en wormen (4x per jaar). Vraag hiernaar bij uw dierenarts.


Tenslotte

Indien uw kat al gedragproblemen vertoont, maak dan tijdig een afspraak met een gedragstherapeut al vóórdat de baby komt. Straks hebt u genoeg nieuwe dingen om aan te wennen; het is fijn als u zich over de kat dan geen zorgen hoeft te maken.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kijk dan op het Platform Verantwoord Huisdierenbezit

Bron www.huisdieren.nu (Platform Verantwoord Huisdierenbezit)

iedereenEHBO


Meeste moeders kunnen kind geen eerste hulp verlenen.iedereenEHBO.jpg

Kinderen kunnen thuis beter geen ongeluk krijgen. De meeste ouders weten namelijk niet hoe zij eerste hulp moeten bieden. Dit terwijl de eerste minuten cruciaal zijn bij een (ernstig) ongeluk, zeker bij jonge kinderen. Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk in of om het huis (privé-ongeval). Opvallend is dat 91% van de ongelukken in ieder geval in het bijzijn van de moeder gebeurt (vs 72% in het bijzijn van de vader). Moeders zijn ook het meest onzeker over hun EHBO-kennis. 79% heeft nog nooit een EHBO-cursus bij kinderen gevolgd. Met vaders is het overigens niet beter gesteld. De meeste ouders zeggen meer te moeten weten over kinder-EHBO. 40% vindt zelfs dat de overheid het volgen van een EHBO-cursus verplicht zou moeten stellen. Zo blijkt uit onderzoek van iedereenEHBO.nl, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Directeur Eugène Kuipers van iedereenEHBO.nl: “De meeste ongelukken met kinderen vinden plaats in en om het huis, dat is bekend. Ruim driekwart van de ouders heeft dat afgelopen jaar ondervonden. Dat er veel te weinig Nederlanders met EHBO-kennis zijn wisten we al, maar dat 60% van de moeders daar nooit bewust over heeft nagedacht verrast mij. Als ouder doe je alles voor je kind, eerste hulp kunnen bieden hoort daar ook bij.”

Fieke Slee, kinderarts Intensive Care: “Iedere twee weken sterft er een kind tussen 0 en 5 jaar door een privé-ongeval. Specifieke kennis van preventie en eerste hulp bij jonge kinderen is cruciaal – je moet echt weten wat je kunt en moet doen, ook in de eerste minuten na een ongeval; wachten tot hulp arriveert kan fataal zijn. Bij verdrinking bijvoorbeeld kan de eerste hulp die geboden wordt in de 1e minuut bepalend zijn voor een goede afloop.”

De grootste angst van ouders is verstikking (42%), gevolgd door verdrinking (37%) en verbranding (37%). 140.000 kinderen gaan jaarlijks naar de Spoedeisende Hulp. Bijna een derde hiervan is tussen de 0 en 4 jaar. De meeste behandelingen zijn voor valpartijen (26.000  bij kinderen tot 4 jaar) en vergiftiging (1.300 kinderen). Kuipers: “Uit het GfK-onderzoek blijkt dat 17% van de ouders zonder geldig EHBO-certificaat er op vertrouwt dat professionele hulp nabij is wanneer er iets met hun kinderen gebeurt. Zeker nu er steeds meer bezuinigd wordt op hulpdiensten en de Spoedeisende Hulp, is dat niet verstandig.”

Voor meer informatie kijk op de website van iedereenEHBO.nl

Negen Maanden Beurs

NMB_Logo_2015_Date.jpg25 FEB - 1 MRT 2015 in Amsterdam RAI

De Negen Maanden Beurs is de beurs voor zwangere vrouwen en voor ouders van baby's. De Negen Maanden Beurs wordt ieder jaar eind februari georganiseerd in de Amsterdam RAI. Tijdens de Negen Maanden Beurs presenteren tal van exposanten de laatste trends op het gebied van zwangerschap en pasgeborenen.

let op: op woensdag 25 februari is er de speciale papadag. (Aanstaande) papa's mogen deze dag voor maar € 10,- naar binnen en kunnen zich prima vermaken met de speciale papa activiteiten!

Data en openingstijden 2015

Woensdag 25 februari 11.00 - 18.00 uur
Donderdag 26 februar 11.00 - 22.00 uur
Vrijdag​ 27 februari ​ 11.00 - 22.00 uur​
Zaterdag​ 28 februari ​ 11.00 - 18.00 uur​
Zondag 1 maart ​ 11.00 - 18.00 uur​

Locatie:
Amsterdam RAI
Europaplein 22
1078 GZ Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie over de Negen Maanden beurs.

Kijk hier voor meer informatie over de speciale papadag.

Kijk hier voor meer informatie over het reizen naar Amsterdam RAI.