Verantwoord Huisdierenbezit

Baby op komst, terwijl u ook katten heeft.

Een blije gebeurtenis voor iedereen, maar voor veel katten een stressvolle tijd. Stress bij katten kan gedragsproblemen geven, zoals onzindelijkheid. Maar helaas worden veel katten uit huis geplaatst nog voordat er problemen zijn. En dit is helemaal niet nodig! Met de juiste maatregelen zijn problemen vaak prima te voorkomen.

Wat kunt u doen om gedragsproblemen te voorkomen?

Een kat communiceert door middel van geuren en houdt van een vaste routine in huis. Hoe beter uw kat gewend is om om te gaan met nieuwe situaties, hoe makkelijker hij met veranderingen om zal kunnen gaan.
Het is daarom belangrijk dat u een kitten goed socialiseert in de eerste vier levensmaanden. In die periode moeten zij op een positieve manier kennismaken met allerhande verschillende situaties en mensen. En dus ook met kinderen!

Een paar vuistregels:

Voor de bevalling
 

  • Zorg ervoor dat u ruim voor de bevalling met veranderingen begint. Uw kat kan dan geleidelijk aan die veranderingen wennen.
  • Laat uw kat ruim voor de bevalling vast wennen aan kinderen. Nodig kinderen bij u thuis uit, laat ze gerust lawaai maken, maar bouw het langzaam op.
  • U kunt bij een gedragstherapeut een cd met geluiden kopen waarmee u uw kat alvast kunt laten wennen aan babygehuil.
  • Heeft de kat tot nu toe vrij toegang gehad tot de kamer waar straks de kinderkamer moet komen, geef de kat dan ruim van tevoren een nieuwe eigen plaats.
  • Laat de kat regelmatig op de kinderkamer onder uw begeleiding. Door middel van kopjes geven zal de kat zijn geur afzetten en deze kamer als gewoon gaan beschouwen. Het niet toelaten van een nieuwsgierige huiskat op de nieuwe babykamer geeft vaak juist problemen in de vorm van onzindelijkheid.
  • Als u met zwangerschapsverlof bent, besteed dan NIET meer aandacht dan normaal aan uw kat. Als de baby er straks is, heeft u die (extra) tijd immers niet meer….
  • Houd bij de bevalling de kat in een andere ruimte. Katten zijn gevoelig voor geluid en het is niet te voorspellen wat de kat zal doen als u afwijkende geluiden maakt. Het kan echter veel stress geven als de kat graag bij u is en verwijderd moet worden. Zorg er dus voor dat u alles goed met de vroedvrouw heeft doorgesproken, zodat er onder geen beding achter de kat aan gejaagd hoeft te worden.

Na de bevalling
 

  • Tijdens de kraamperiode is alles wat drukker in en rond het huis. Als het goed is hebt u een kraamhulp die voor de dagelijkse dingen zorgt. Hierbij hoort veelal niet het verschonen van de kattenbak, dus zorg ervoor dat iemand anders de dagelijkse schoonmaakbeurt van de kattenbak voor zijn/haar rekening neemt. Dit voorkomt veel problemen in de toekomst.
  • Zorg dat de kat evenveel aandacht krijgt als voorheen, zodra de baby geboren is.
  • Probeer de kat vooral aandacht te geven als u samen bent met de baby, en juist minder als de baby ligt te slapen. Hierdoor zal de kat merken dat als de baby er is, het leuker is.
  • Betrek de kat bij de dagelijkse gang van zaken rondom de baby, dus ook bij de verzorging van het kindje. Laat de kat gerust aan de baby(spullen) ruiken. Ruiken is immers voor uw kat dé manier om zijn wereld te verkennen.
  • Laat de kat er gewoon bij als u de baby voedt. Aai hem tussendoor ook even.
  • Sommige katten slapen graag bij de baby; katten liggen graag ‘warm’, daarom is het een risico dat de kat zich lekker oprolt en gaat slapen op de hals/ het gezichtje van de baby. Dus nooit laten slapen bij een baby / kindje. zonder uw toezicht.
  • Zorg er uiteraard wel voor dat uw kat gezond is. Behandel hem regelmatig tegen vlooien (maandelijks) en wormen (4x per jaar). Vraag hiernaar bij uw dierenarts.

Tenslotte

Indien uw kat al gedragproblemen vertoont, maak dan tijdig een afspraak met een gedragstherapeut al vóórdat de baby komt. Straks hebt u genoeg nieuwe dingen om aan te wennen; het is fijn als u zich over de kat dan geen zorgen hoeft te maken.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kijk dan op het Platform Verantwoord Huisdierenbezit

Bron www.huisdieren.nu (Platform Verantwoord Huisdierenbezit)

Reageer op artikel:
Verantwoord Huisdierenbezit
Sluiten