Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Epilepsiemedicijn gevaarlijk tijdens zwangerschap

Het gebruik van epilepsiemedicijnen door zwangere vrouwen verdubbelt het risico op aangeboren afwijkingen. In een internationaal onderzoek zijn de vier meest gebruikte medicijnen met elkaar vergeleken. Het nieuwe middel lamotrigine komt daar als beste uit.

In het tijdschrift Lancet Neurology van 6 juni beschrijven onderzoekers de resultaten van meer dan 4.500 zwangerschappen van vrouwen die epilepsiemedicijnen gebruiken. De resultaten komen uit het EURAP-onderzoek waar 42 landen samenwerken om de gevolgen van epilepsiemedicijnen voor baby’s in kaart te brengen. Het is het eerste grootschalige, prospectieve onderzoek naar de vier belangrijkste epilepsiemedicijnen.

Onderzoekers registreerden de gezondheid van ruim 4.400 baby’s tot ze één jaar oud waren. Bijna 90 procent van de baby’s is in de baarmoeder blootgesteld aan een van de vier meest gebruikte epilepsiemedicijnen (carbamazepine, lamotrigine, valproaat, fenobarbital). 230 baby’s werden geboren met een ernstige aangeboren afwijking zoals een hartafwijking of een open ruggetje.

Uit het onderzoek blijkt een sterk verband tussen de dosis van het medicijn en de kans op een aangeboren afwijking. Hoe hoger de dosis van het gebruikte medicijn, hoe groter de kans op een aangeboren afwijking. Maar tussen de middelen bestaan grote verschillen. Een hoge dosis van het middel valproaat geeft 23 procent kans op een kind met een aangeboren afwijking. Terwijl een lage dosis lamotrigine of carbamazepine gemiddeld slechts 2,0 respectievelijk 3,4 procent kans op een aangeboren afwijking geeft.

Het betekent niet dat alle zwangere vrouwen met epilepsie moeten stoppen met het middel valproaat, legt hoogleraar medische genetica prof.dr. Dick Lindhout van het UMC Utrecht uit. Epilepsiemedicijnen moeten ten eerste de aanvallen verminderen”, stelt Lindhout. “Want epileptische aanvallen bij zwangere vrouwen zijn bedreigend voor moeder en kind. Neurologen moeten zwangere vrouwen dus het middel voorschrijven dat als beste de aanvallen vermindert. Pas bij gelijke geschiktheid kan een arts overwegen om bijvoorbeeld lamotrigine voor te schrijven. Uit ons onderzoek blijkt wel dat artsen hun best moeten doen om de dosis zo laag mogelijk te houden. Want hoe hoger de dosis, hoe groter de kans op aangeboren afwijkingen.”

Bron: Ziekenhuis.nl

Reageer op artikel:
Epilepsiemedicijn gevaarlijk tijdens zwangerschap
Sluiten