Petra
Petra Bevalling 20 Sep 2011

Een beetje hulp

Soms is een beetje hulp bij de bevalling gewenst, het wil wel eens niet geheel volgens plan verlopen. Zie dit niet als een tekortkoming van jezelf, niet iedere vrouw kan op eigen kracht een bevalling volbrengen. In veel gevallen is het veiliger voor de baby om de natuur een handje te helpen. Sommige ingrepen mogen gewoon door je eigen verloskundige worden uitgevoerd, maar het kan ook voorkomen dat je alsnog naar het ziekenhuis zal moeten. Een verloskundige mag bijvoorbeeld wel een “knip” geven maar als er bijv. een verlostang- of vacuümpomp aan te pas moet komen, zal dit toch moeten worden verricht door een gynaecoloog.

Welke ingrepen zijn er?

Inknippen
Deze ingreep mag de verloskundige zelf uitvoeren ook bij je thuis. Een knip kan soms nodig zijn omdat de baby het benauwd heeft of omdat de moeder al eens eerder een knip heeft gehad. Soms is de doorgang ook weleens te nauw, met het risico dat je zou kunnen inscheuren. Als je inscheurt, is het meestal richting anus en dit kan dan erg pijnlijk zijn. De knip wordt meestal aan de zijkanten gezet, het woord knippen klinkt erg eng maar je voelt er maar weinig van. Meestal wordt er met een knip gewacht tot je op het hoogtepunt van je wee zit. Ook kan er eerst een kleine plaatselijke verdoving worden toegediend.

Als de baby er is wordt de knip gehecht. Dit is gevoeliger als het moment van knippen dus zal er zeker een plaatselijke verdoving worden gegeven. De knip wordt mooi in laagjes gehecht en de hechtingen binnenwaarts zijn van oplosbaar materiaal. De hechtingen aan de buitenkant zullen na een week worden verwijderd. De eerste dagen na een knip kunnen gevoelig zijn, je kan het gevoel hebben dat de huid trekt en of problemen hebben met zitten of plassen. Een goede wondverzorging is belangrijk, een fles water op het toilet om na te spoelen na het plassen is dan ook geen overbodige luxe.

De vacuümpomp
Soms lukt het je baby gewoonweg niet om op eigen kracht de weg naar buiten te vinden. Of moeder heeft al lang geperst zonder resultaat, of soms heeft de baby het benauwd. In deze gevallen wordt dan gebruik gemaakt van de vacuümpomp. Dit is een halve bol die op het hoofdje van de baby wordt vastgezogen, waarna de baby er als het ware kan worden uitgetrokken. Dit is even niet zo leuk voor de baby maar absoluut niet pijnlijk.
Het kan zijn dat je baby tijdelijk een punthoofd heeft, dit is echter na een paar dagen verdwenen. Er zal wel een vitamine K injectie worden gegeven, i.v.m. eventueel kleine bloedinkjes in het hoofdje. Vitamine K werkt bloedstollend. Deze ingreep vind plaats in het ziekenhuis.

De tangverlossing
Wederom een ingreep die uitsluitend in het ziekenhuis mag worden uitgevoerd door de gynaecoloog. De “tang” bestaat uit een tang met 2 lepels. De lepels worden aan weerszijden van baby’s hoofdje gelegd en in elkaar geklikt. Met de lepels wordt zachtjes meegetrokken. Vaak gaat aan een tangverlossing een knip vooraf, dit is om ruimte te maken voor de tang. Ook na deze ingreep zal er een injectie met vitamine K worden gegeven.
Er zal misschien een paar dagen een afdruk van de lepels op je baby’s hoofdje staan, maar ook dit verdwijnt weer geheel. Maak je hier niet ongerust over
 

Reageer op artikel:
Een beetje hulp
Sluiten