Back Topics Bevalling Pijnbestrijding

Pijnbestrijding

 

 

Massage

 

dreamstime_3385215.jpgMassage kan bij rugweeën de pijn verlichten. Vraag daarom aan je partner of iemand anders die bij de bevalling aanwezig is om op de plekken te drukken die pijn doen. Meestal is dit een plek boven je stuitje. Het is beter om hard op de zere plek te drukken, in plaats van te zacht te masseren. Als er een wee is moet de partner hard drukken met zijn handpalm. Wanneer de wee weg is, kan er gestopt worden met drukken. Ook bij beenweeën kan een massage helpen. 

Hypnose

dreamstime_l_11824791.jpgHypnose zorgt ervoor dat je je sterk kunt concentreren op jezelf. Het is net alsof je ingespannen naar een film kijkt. Je bent dan zo verdiept in de film, dat je het niet hoort als iemand iets tegen je zegt. Hypnotherapie voor zwangere vrouwen leert zwangere vrouwen om zich goed en diep te ontspannen. Dit kunnen ze vervolgens toepassen bij de bevalling.

TENS

tnes.jpegTENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. De TENS heeft vier elektroden die onderaan je rug, aan beide kanten van de ruggengraat worden geplakt. Het apparaat geeft lichte stroomstootjes af, waardoor de pijn minder wordt. Het apparaat mag niet gebruikt worden bij hartklachten, dragers van een pacemaker of voor de zesde maand van de zwangerschap. Niet elke verloskundige heeft het apparaatje in zijn bezit, maar de TENS kun je zelf kopen of huren. 

Ruggenprik

RuggenprikIn sommige landen is pijnbestrijding tijdens de bevalling de normaalste zaak van de wereld. Om een voorbeeld te noemen; slechts 10% van de vrouwen in Amerika bevalt zonder enige vorm van pijnbestrijding. In Nederland zijn er enkele bevallingen, waarbij de vrouwen pijnbestrijding krijgen. Bevallen met pijnbestrijding vindt altijd in het ziekenhuis plaats, omdat er risico’s aan verbonden zijn bij het gebruik van pijnbestrijding bij een bevalling.