Petra
Petra Baby 20 May 2016

Waarom borstvoeding? Voor- en nadelen

Het is belangrijk om voldoende informatie in te winnen over het geven van borstvoeding. Er zitten zoveel goede voedingsstoffen in de voeding, dat het belangrijk
is dat je baby deze binnen krijgt. Je zal in het begin echter best wat moeten oefenen om op de juiste wijze borstvoeding te geven. Maar wat zijn de voor en nadelen van borstvoeding?

Voordelen van borstvoeding

  • Je hebt natuurlijk geen gedoe met het meenemen van flessen of het opwarmen van flessen. Je hebt je borstvoeding altijd bij en kan de voeding van je baby dus ook nooit vergeten.
  • Waar je bij het geven van de fles wel eens zonder voeding zit, zal dit nooit het geval kunnen zijn bij borstvoeding. Borstvoeding blijft altijd aanwezig en dus zit je nooit zonder.
  • Je baby zal minder kans hebben op infecties, ziektes en allergieen, omdat er onwijs veel afweerstoffen in borstvoeding zit. Borstvoeding is dan ook het beste wat je kan geven aan je baby, dat is algemeen bekend. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om borstvoeding te geven.
  • Borstvoeding geven, wat uit onderzoek is gebleken, zorgt voor een lagere kans op borstkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker en botontkalking. Daarnaast is de duur van het geven van borstvoeding belangrijk bij het verlagen van de kans op deze soorten kanker.

Nadelen van borstvoeding

  • Wanneer je de fles geeft kan je precies afmeten hoeveel je baby kan drinken en weet je ook hoeveel hij of zij uiteindelijk heeft gedronken. Bij het geven van borstvoeding weet je nooit hoeveel je baby heeft gedronken. Wel kan je borstvoeding geven tot je baby vanzelf stopt met slikken. Je baby zal vanzelf aangeven dat hij of zij niet meer wil. Op dat moment weet je dat hij of zij voldoende heeft gedronken.
  • Borstvoeding geven is vrij pittig en zeker niet de makkelijkste taak. Het lastige is ook dat niemand het van je kan overnemen, aangezien jij de enige bent die borstvoeding kan geven. Dit zorgt ervoor dat je in de nacht wakker zal moeten worden wanneer je baby honger heeft. Het geven van borstvoeding is ook geen makkelijke taak op zich. Jij en je baby zullen samen moeten leren hoe het moet. Veel oefenen dus!
  • Het lastige is ook dat je altijd in de buurt zal moeten zijn van je baby om borstvoeding te geven. Als je een dag weg wilt gaan of weer moet werken, dan zal je moeten kolven. Maar het is maar de vraag of je baby dit wel wil. Wanneer je baby gewend is aan je tepel is het lastig om de baby aan een flesje te laten wennen.
  • Wanneer je moe bent of last hebt van veel stress zal de productie van je melk heel slecht en weinig zijn. Het is dus belangrijk dat je gezond bent. Wanneer jij gezond bent kan je namelijk betere melk produceren wat uiteindelijk ook weer voor rust voor je baby zorgt. Je baby merkt aan de melk namelijk dat je je niet lekker voelt.

3 meest gestelde vragen over borstvoeding

Er worden op het internet vaak vragen gesteld over borstvoeding, omdat men vaak niet weet wat precies wel mag, wat kan en wat moet tijdens het geven van borstvoeding. Borstvoeding is niet zomaar iets wat je kan doen zonder te weten wat je doet. Hieronder bespreken wij de 5 meest gestelde vragen over borstvoeding zodat jij een duidelijk beeld krijgt van hoe het precies allemaal zit.

Krijgt mijn baby wel genoeg?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf waarschijnlijk hebt afgevraagd is of je baby tijdens het geven van borstvoeding wel genoeg melk binnen krijgt. Vaak is het, als je pas moeder bent geworden, moeilijk te zien of je baby wel genoeg te drinken krijgt. Je begint dan aan jezelf te twijfelen. Toch is het makkelijk om te herkennen of je kleine genoeg te drinken krijgt.

  1. Je kan je baby borstvoeding aanbieden tot hij of zij vanzelf stopt met drinken. Vaak hoor je je baby gewoon slikken tijdens het geven van borstvoeding. Wanneer je baby niet langer meer wil kan je als tweede ronde je andere borst geven. Dit zal er voor zorgen dat je baby genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
  2. De voedingsstoffen die je baby binnen krijgt zijn meer dan genoeg, ondanks dat de substantie er wat waterig uit ziet.

Tijdens de eerste week zal je zeker acht keer je baby per 24 uur moeten voeden om er voor te zorgen dat je baby genoeg binnen krijgt om zijn of haar honger te stillen.

Wat zijn nu precies regeldagen?

Je hoort vaak over de zogenaamde regeldagen. Regeldagen zijn eigenlijk dagen waar je baby geen rust of troost kan vinden aan de borst, terwijl dat normaal wel het geval is. Dit zijn onrustige dagen voor de baby en het is dan ook belangrijk dat jij rustig blijft onder de omstandigheden. Je baby zal aangeven dat hij of zij meer melk wil. Jij zal er dan voor moeten zorgen dat de melkproductie wat hoger dan normaal is om je baby tegemoet te komen. Dit kan heel lastig zijn wanneer je je niet lekker voelt. Het is daarom belangrijk om niet te stressen en om gezond te eten en te drinken. Dit zorgt namelijk voor een betere melkproductie. Na een paar dagen zal je baby weer tevreden zijn. Het zijn lastige dagen waar je even doorheen moet komen.

Heeft mijn leefstijl invloed op de melk?

Jazeker! Je leefstijl heeft zelfs heel veel invloed op de melk. Wanneer je namelijk niet gezond eet en drinkt zal dat ervoor zorgen dat je slechtere melk produceert of dat je zelfs minder melk produceert dan normaal. Uiteindelijk zal je baby hieronder lijden, aangezien hij of zijn niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het is belangrijk om van alcohol en sigaretten weg te blijven. Het is belangrijk om gezond te eten en te drinken. Doe dit dan ook. Dit is namelijk het beste voor jezelf en ook voor je baby.

Reageer op artikel:
Waarom borstvoeding? Voor- en nadelen
Sluiten