Back Topics Borstvoeding Complicaties

Complicaties

Breast-Aid Pads

(2 stemmen, gemiddeld 5.00 van 5)

Borst-AidBreast-Aid pads zijn speciaal ontwikkeld voor moeders die borstvoeding geven. De pads zijn gemaakt van een uniek materiaal genaamd ‘Flectalon '. Dit materiaal reguleert de natuurlijk warmte van de borst, zo blijft de borst continue warm. De ingehouden warmte maakt het gemakkelijker om melkstroom op gang te brengen en er is minder kans dat de melk ‘vastloopt’ door klontjes. Klontjes kunnen leiden tot ongemak en ontsteking van de borst.

Moedermelk van een ander

breastfeeding_main.jpgIn het buitenland stappen moeders die zelf geen moedermelk kunnen geven naar een ‘moedermelkbank’. Bij het pas opgerichte Moedermelk Netwerk merken ze dat er hier een taboe op rust. Sommigen vinden het onhygiënisch, vies of voelen het als vreemdgaan.

 

Als borstvoeding niet lukt

dreamstime_xl_17761622.jpgAls borstvoeding niet mogelijk is dan zijn er volgens de Wereld Gezondheids Organisatie en Unicef drie alternatieven.

De eerste keus is gekolfde moedermelk van de eigen moeder. De tweede keuze is moedermelk van een donor, omdat de baby

Spruw

Babyluiers_2009_003.jpgSpruw is een veel voorkomende, maar ongevaarlijke schimmelinfectie die veroorzaakt door een woekering van de candida albicans-gist. Spruw komt zowel bij borstgevoede als bij flesgevoede kinderen voor.


Spruw bij de moeder herken je aan:

  • Opeens pijnlijke tepels, terwijl je al weken- of maandenlang probleemloos voedt.
  • Een branderige pijn aan de tepels tijdens en na het voeden.
  • Pijnlijke steken in je borst.
  • Jeukende tepels.
  • Rode tepels. Soms zelfs met witte vlekjes of schilfertjes op.
  • Tepelkloofjes.
  • Regelmatig terugkerende verstopte melkkanaaltjes.

 

Stuwing

pregnant_breast_milk.jpgStuwing wijst op een onevenwicht van vraag en aanbod in de melkproductie. Je borsten zijn opgezet, voelen zwaarder aan, blijven vol aanvoelen, ook na de voedingen, en zijn gevoelig tot pijnlijk. Je aders zijn duidelijker zichtbaar. Soms heb je zelfs last van verhoging of hoofdpijn.

Een rechtstreeks gevolg van stuwing zijn verstopte melkkanaaltjes, die op hun beurt weer een borstontsteking kunnen veroorzaken. Probeer stuwing dus zo veel mogelijk te voorkomen.