Back Topics Borstvoeding Complicaties

Complicaties

Ingetrokken tepels

(1 stem, gemiddeld 5.00 van 5)

niplette.jpgVeel vrouwen denken van dat ze ingetrokken tepels hebben, maar slechts 3% heeft daadwerkelijk ingetrokken tepels. Een ingetrokken tepel is vooral zichtbaar als je het koud hebt waarbij de tepel dan naar binnen trekt. Komt de tepel naar buiten, dan spreken we dus niet van een ingetrokken tepel.
Een ingetrokken tepel kan het lastig maken je baby de borst te geven. Maar het is niet onmogelijk.

Borstontsteking

nursing_baby_1.jpgEen borstontsteking is een ontsteking in de borst, die vooral bij vrouwen die borstvoeding geven, voorkomt. In de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën komen meestal via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Maar ook vrouwen die geen pijnlijke tepels hebben, kunnen een borstontsteking krijgen.


Een borstontsteking is iets anders dan een verstopt melkkanaaltje, of dan meerdere verstopte melkkanaaltjes. Een verstopt kanaaltje is niet ontstoken en je hoeft dus geen antibiotica te slikken om het te behandelen. Bij een verstopt melkkanaaltje heb je een pijnlijke, gezwollen harde plek in de borst. Op de plaats van de verstopping is de huid vaak vrij rood maar niet zo intens rood als dat bij een borstontsteking het geval is.

Pijnlijke tepels

breast.jpgIedere vrouw is anders en iedereen zal daarom borstvoeding anders ervaren. Sommigen vinden alleen het aanzuigen wat gevoelig, anderen ervaren het toeschietreflex als een stekend gevoel. Sommige hebben continue last van een pijnlijke tepel gedurende de voeding. Dat is eigenlijk niet zoals het hoort. Na het eerste aanzuigen, mag het voeden niet meer pijnlijk zijn. Is dat wel het geval, dan is dat vaak een teken dat de baby iets klemt of wrijft met zijn mondje, wat kloven tot gevolg kan hebben. Het verbeteren van de aanlegmethode waardoor de baby de tepel verder in z'n mondje krijgt, is een veel gevallen de oplossing.