Vakantie met baby? Bereid je voor met deze tips!

De eerste vakantie met baby? Dat is leuk maar natuurlijk ook spannend. Lees in dit artikel hoe je je optimaal kunt voorbereiden om zoveel mogelijk van jullie vakantie met baby te genieten!

Op vakantie met Baby, de voorbereiding 

  • Inentingen: vraag na bij de GGD of jullie en je baby specifieke inentingen nodig hebben voor jullie vakantiebestemming
  • Zorg voor meer luiers als je denkt nodig te hebben (diarree etc.)
  • Zorg voor voldoende kleertjes en hou ook rekening met minder weer qua kleertjes
  • Zorg voor voldoende kleren voor jezelf, want wat als jullie baby je onder spuugt, plast etc.
  • Zorg voor ruim voldoende voeding en neem zelf een pak teveel mee want wat als de voeding niet op je vakantiebestemming te koop is? En natuurlijk een reserve fles en speen mee
  • Zorg voor knuffeltjes, speeltjes, mutsjes, voorleesboekje etc.

Op vakantie met Baby – Vervoer

Hoe gaan jullie naar de vakantiebestemming? Afhankelijk van het vervoer zijn de voorbereidingen verschillend.

Op vakantie met baby met het vliegtuig

Met het vliegtuig gaat je baby tot 2 jaar gratis mee bij je op schoot. Je kan je maxi cosi meenemen of een babybedje Bassinet reserveren bij boeken. Daarnaast kan je natuurlijk ook je baby in je eigen draagdoek bij je dragen. Genoeg babyvriendelijke oplossingen dus!

Tips bij een vakantie met baby met het vliegtuig:

  • Een gezin met kleine kinderen mag als eerste boarden in het vliegtuig dus dan kan je redelijk relaxt plaatsnemen.
  • Geef je baby een flesje of borstvoeding bij opstijgen en landen. Dit helpt voor tegen de luchtdruk en zorgt ervoor dat je kindje minder vervelend gevoel ervaart. Het flesje kan je natuurlijk al bij de gate klaarmaken! Babyvoeding mag je zonder problemen bij je hebben, geef het wel aan bij de koffercontrole en douane.
  • Zorg voor een speen bij de hand als je baby deze ook thuis heeft, het is wetenschappelijk bewezen dat door zuigen op de speen de pijn sterk vermindert.
    Vergeet niet: het paspoort voor alle kinderen dus zelfs al vanaf baby zijn!

Op vakantie met een baby met de auto

Met de auto kunnen jullie zelf je pauzes en stops bepalen, maar dit is niet altijd even handig qua reistijd of dagen die je afsnoept van je vakantie. Let ook op de temperatuur in de auto als jullie geen airco hebben en neem voldoende stops zodat jullie als ouders voldoende drinken en eten maar jullie baby ook voldoende voeding krijgt.

Op vakantie met baby: de bestemming

Is jullie vakantiebestemming Baby Proof? Staat er al een babybedje, koelkast, babybad etc. Zo nee wat moet je nog meenemen? Hoe is de rest van jullie hotel/camping, is bijvoorbeeld het zwembad met een pierenbadje of alleen een diep bad? Is het zwembad verwarmt of gebeurt dit natuurlijk op de zon? Hoe is het restaurant, is er als je baby al wat ouder is ook een kinderstoel aanwezig?

Hoe baby-proof is je vakantiebestemming?

Hoe is de omgeving van jullie vakantiebestemming: is er een ziekenhuis, apotheek, arts in de buurt? Welke taal wordt er gesproken en spreken jullie deze ook een beetje? Welke valuta geldt er en zorg voor contact geld achter de hand, aangezien je vaak de arts zelf moet voorschieten en daarna pas bij je zorgverzekeraar kan declareren.

Vakantie met baby = Tijdverschil, Rust en Regelmaat

Als je een vakantiebestemming hebt waarbij je tijdsverschil hebt dan kan dat als volwassene al best lastig zijn, laat staan voor je baby. Het ritme van je baby verandert namelijk niet meteen. Thuis is de normale rust en regelmaat maar op je vakantiebestemming is het vaak lastiger om je “gewone” ritme aan te houden.
Doe wat je kan, blijf kijken naar je baby en speel in op wat hij nodig heeft.
Raak niet in paniek of gefrustreerd als het ritme een rommeltje wordt.
Eenmaal thuis kom je misschien pas weer aan echte rust en regelmaat toe.

Vakantie met baby – Warmte en Zon

De huid van jullie jonge baby is nog kwetsbaar, zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is nog dunner als van een volwassene. De warmte kan ervoor zorgen dat jullie baby het heel warm krijgt en zich hier oncomfortabel bij voelt.
Tussen 11:00 en 15:00 uur is vaak de zon het heftigste. Probeer jullie baby zeker tijdens deze tijden uit de zon en altijd in de schaduw te houden. Als jullie toch soms net uit de schaduw zijn zoals tijdens zwemmen, zorg dan dat je jullie baby tijdens de vakantie goed insmeren met een zonnebrand factor 50.
De zonnebrand van bijvoorbeeld Naïf is je baby en andere kinderen na insmeren 2 uur beschermd met factor 50. En daarbij zitten er geen schadelijke stoffen in verwerkt.
Ook de kinderwagen en stoel kan warm worden in de zon: leg hier een simpele handdoek op en dan blijft het koel en veilig voor je baby!

Levensgevaarlijk is het om de kinderwagen af te dekken met een dekentje, niet doen dus! dit zorgt voor een kokend hete kinderwagen of maxi cosi aangezien de temperatuur binnen twintig minuten al kan oplopen tot 37 graden celsius. Hierdoor kan dit leiden tot zonnesteek en nog erger tot wiegendood! Naast de slechte luchtcirculatie heb je ook geen zicht meer op je baby door het dekentje. Een no go dus voor alle ouders!

Vakantie met baby – Voeding

Op een warme vakantiebestemming heeft je baby vaak meer honger. Dit komt door de warmte en als gevolg heeft je baby meer vocht dus voeding per borst en/of fles nodig.
Bij borstvoeding kan je gerust je baby extra aanleggen en overvoer je je baby niet! Bij flesvoeding kan je ook gerust je baby een extra fles aanbieden.
Als je baby al fruit- en groentehapjes krijgt en voldoende borstvoeding en/of flesvoeding drinkt dan mag je gerust een flesje water aanbieden maar is zeker niet per se nodig! Let wel op dat je in het buitenland in de meeste landen bronwater wat in de supermarkt te koop is geeft en geen kraanwater mag drinken dus ook zeker je baby niet.

Vakantie met baby – Slapen

Door de andere omgeving, ander klimaat qua temperatuur en vochtgehalte. Dit heeft zeker effect op de diepte en rust van slapen.
Wees geduldig met je baby en probeer jullie normale naar bed ritme te behouden weliswaar net anders op de vakantiebestemming maar badje, voorlezen etc. kan op dezelfde manier doorgaan.

  • Probeer niet teveel prikkels vlak voor slapen aan te bieden dan zal je baby ook rustiger in slaap kunnen vallen
  • Masseer je baby, dat heeft een ontspannen en relaxt effect met als resultaat ontspannen in slaap vallen.

Vakantie met baby – Activiteiten

Op de vakantie wil je de omgeving verkennen maar ook rekening met je baby houden. Tip: Zorg op de tijden van voeding dat je rond een terrasje/restaurant bent. Dan kan je zorgeloos je baby voeding geven en zelf ook genieten van het eten en rehydreren.
Zorg dat de activiteiten passen bij jullie samen als gezin:
– zwemmen met je baby als de zon niet het heftigste is, denk ook aan de zwemluiers!
– een wandeling maken met je baby in de wagen in de directe omgeving of samen met de auto de omgeving verkennen. Zorg dat je baby een mutsje op heeft om de hitte op het hoofdje te voorkomen en gebruik zonnebrand elke twee uur.
– onder de parasol op een plekje zitten waar ook een windje is zodat je direct verkoeling hebt, evt. een strandtentje zodat je baby niet in direct zonlicht ligt
– Onderneem om de dag een activiteit buiten je vakantiebestemming om te zorgen dat het een relaxte vakantie voor jullie en je baby blijft.

Geniet samen als gezin en probeer niet alles te plannen, dan wordt het een leuke vakantie waarin niks tegenvalt ☺

Blog geschreven door:

Saskia Aarsen, Babyconsulent en eigenaar babyconsulent Almere
Begeleiding jonge gezinnen met baby’s van 0-18 maanden voor advies, begeleiding, ondersteuning. Daarnaast workshops voor ouders en professionals: Babymassage, Dunsten Babytaal en Baby Yoga.
www.babyconsulentalmere.nl
saskia@babyconsulentalmere.nl
tel: 0650518097

Reageer op artikel:
Vakantie met baby? Bereid je voor met deze tips!
Sluiten