Back Topics Complicaties Miskraam

Miskraam

Een miskraam... en wat nu?

(2 stemmen, gemiddeld 4.50 van 5)

miskraamBehandeling tegen een miskraam is eigenlijk niet mogelijk. Rustig aan doen of medicijnen zullen geen oplossing zijn. Je kan in het geval van een miskraam dus eigenlijk kiezen tussen 2 opties:

1. Wachten op een spontane miskraam.
2. Je laten curetteren, curetteren is een vaginale ingreep waarbij het vruchtzakje en eventueel ander weefsel door een gynaecoloog wordt verwijderd.

Oorzaken

(3 stemmen, gemiddeld 2.67 van 5)

miskraamEen “aanlegstoornis” is in bijna alle gevallen de oorzaak van een vroege miskraam. Er blijkt iets niet helemaal in orde met het vruchtje en de natuur reageert op de voor haar logische wijze door het vruchtje af te stoten. Bij een volledige zwangerschap is er sprake van een vruchtzakje en een embryo. Op termijn zal het embryo zich ontwikkelen tot een kindje. In veel gevallen blijkt bij een miskraam alleen het vruchtzakje te zijn ontwikkeld. Door een mogelijke aanlegstoornis is het embryo niet goed ontwikkeld of geremd in de groei. In deze gevallen is doorgaans een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaan is de oorzaak.

Wat is een miskraam?

miskraamTheoretisch benaderd is een miskraam het verliezen van een niet-levensvatbare vrucht. Er wordt gesproken van een vroege miskraam als je in de eerste twee tot vier maanden van de zwangerschap je kindje verliest. Vaginaal bloedverlies is meestal een van de eerste verschijnselen. In eerste instantie spreek je nog van een dreigende miskraam. Want slechts in de 50% van de gevallen is er echt sprake van een miskraam.