Back Topics Complicaties Mola zwangerschap

Mola zwangerschap

Opnieuw zwanger worden

opnieuw zwangerHet is niet verstandig om op korte termijn na een Mola zwangerschap weer zwanger te worden. Dit omdat het nog aanwezige Mola weefsel weer actief zou kunnen worden. Als vastgesteld is dat het hCG weer op een normaal niveau gekomen is kun je voorzichtig gaan denken aan een volgende zwangerschap. Hou er wel rekening mee dat het, zoals reeds eerder gezegd, verstandig is om minimaal een half jaar te wachten. Mocht je medicijnen gebruikt hebben om het hCG niveau op acceptabele waardes te krijgen dan is het zelfs verstandiger om, nadat de waarden weer goed zijn, nog 1 jaar te wachten.

Behandeling

behandeling molaIn principe zal een curettage altijd worden uitgevoerd. Een curettage is een ingreep waarmee men in dit geval het Mola weefsel zoveel mogelijk verwijderd. In dit geval zal het doorgaans gebeuren onder volledige narcose. De curettage kan ook gepaard gaan met een behoorlijk bloedverlies. In dat geval is een bloedtransfusie tijdens of na de ingreep noodzakelijk. Je zult tijdelijk aan de anticonceptie moeten, dit omdat het niet wenselijk is om te snel weer zwanger te worden. Meestal wordt gekozen voor de pil, in verband met mogelijke nabloedingen wordt een spiraaltje afgeraden.

Wat is een Mola zwangerschap?

(3 stemmen, gemiddeld 2.00 van 5)

molaIn principe is een Mola zwangerschap een bijzondere vorm van een niet correct aangelegde zwangerschap. Simpel gesteld zullen bij een reguliere zwangerschap de bevruchte cellen, de zaadcel en de eicel, zich vele malen delen zodat er telkens nieuwe cellen bijkomen die resulteren in een kindje en een moederkoek. (placenta). Soms komt het echter voor dat er tijdens of kort na de bevruchting een “defect” optreedt en de placenta doorgroeit. Dit noemt men een Mola zwangerschap.