Wat is een Mola zwangerschap?

In principe is een Mola zwangerschap een bijzondere vorm van een niet correct aangelegde zwangerschap. Simpel gesteld zullen bij een reguliere zwangerschap de bevruchte cellen, de zaadcel en de eicel, zich vele malen delen zodat er telkens nieuwe cellen bijkomen die resulteren in een kindje en een moederkoek. (placenta). Soms komt het echter voor dat er tijdens of kort na de bevruchting een “defect” optreedt en de placenta doorgroeit. Dit noemt men een Mola zwangerschap.

Bij een Mola zwangerschap groeit de placenta in de baarmoederholte verder en ontstaan er door vochtophoping talloze blaasjes. Bij een Mola zwangerschap is er doorgaans geen embryo. In uitzonderlijke gevallen kan er wel een vruchtje zijn. Deze zijn echter maar zeer zelden levensvatbaar.

Wat kan een Mola zwangerschap veroorzaken?
Over de mogelijke oorzaken is helaas maar heel weinig bekend. Voorspellingen zijn nauwelijks te doen. Wel is statistisch bekend dat vrouwen uit Zuid Oost Azië meer risico lijken te lopen. Ook erfelijkheid en leeftijd lijken een rol te spelen. Het blijkt dat vrouwen onder de 15 en boven de 40 meer kans lopen op een Mola zwangerschap.
We kunnen wel zeggen dat er zelden een directe oorzaak aan te wijzen is voor een Mola zwangerschap. Dus in principe zullen langdurig pilgebruik, sporten en/of stress de kans op een Mola zwangerschap niet verhogen. Gelukkig blijkt slechts circa 1 op de 2000 een Mola zwangerschap te zijn.

Hoe kun je vaststellen dat het om een Mola zwangerschap gaat?
Door middel van een echografisch onderzoek ziet men in de baarmoederholte in plaats van een vruchtje met kloppend hartje diverse kleine blaasjes. Indicatie om tot de echo over te gaan kan bloedverlies zijn of het niet kunnen horen van het hartje. Ook kan het zijn dat de baarmoeder groter lijkt dan gebruikelijk in dit stadium van de zwangerschap.

Wat zijn de mogelijke klachten bij een Mola zwangerschap?
Eigenlijk is alleen vaginaal bloedverlies een duidelijke indicatie. Verder komen de “gewone” zwangerschapskwaaltjes zoals moe zijn en misselijk zijn vaak voor.

Verdere onderzoeken
Nadat via de echo is vastgesteld dat er mogelijk een Mola zwangerschap is, worden er longfoto’s gemaakt. Dit om vast te stellen of de Mola blaasjes zich mogelijk ook in de longen bevinden. Vervolgens wordt in een laboratorium onderzocht wat het gehalte van het zwangerschapshormoon hCG is. De hoeveelheid hCG geeft aan hoe groot en actief je placenta is.
 

 

Reageer op artikel:
Wat is een Mola zwangerschap?
Sluiten