Neonatologie

Elke zwangere vrouw hoopt dat zij haar zwangerschap zal “voldragen”. Zij wil graag haar kindje tot de uitgerekende datum bij zich dragen. Het komt echter regelmatig voor dat de weeën veel te vroeg beginnen. De afgelopen twintig jaar zijn de overlevingskansen te vroeg geboren (premature) baby´s, die al na 26 weken zwangerschap geboren worden, verdubbeld. Neonatologie heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Neonatologie
In Nederland worden ieder jaar plus minus 200.000 baby’s geboren. Van deze baby’s komen er vierduizend in één van de tien Neonatologische Intensive Care Units (NICU) die Nederland rijk is terecht. Over het algemeen wordt er in Nederland een ondergrens aangehouden van minimaal 25 weken zwangerschap. De medische wereld gaat er vanuit dat baby’s, die eerder dan na 25 weken zwangerschap geboren worden, als ze toch in leven gehouden worden, uiteindelijk geen leefbaar leven zouden leiden. Dit omdat deze baby’s hier meestal diverse ernstige handicaps overhouden. Deze baby´s sterven vaak nog in de verloskamer. In Nederland geen rekening gehouden met een minimaal gewicht van de baby.

Als een baby na 25 weken zwangerschap geboren wordt bekijkt men dit per individueel geval. Uiteindelijk overlijd ongeveer de helft op de verloskamer, één van de vier red het niet en overlijd later op de NICU. Minder dan 10 procent van de kinderen die tussen 26 en 30 weken geboren worden overlijden. Ongeveer 50 procent van de veel te vroeg geboren baby’s die overleven hebben op latere leeftijd begeleiding nodig bij een handicap op leerproblemen.

Video-interactie begeleiding
De ouders van baby’s die op een NICU terecht komen worden direct bij de behandeling van hun kindje betrokken. Dit om van begin af aan de belangrijke band tussen ouder en kind te bewerkstelligen. Hierbij wordt regelmatig gebruik gemaakt van video-interactie begeleiding. Bij video-interactie begeleiding wordt gefilmd hoe met hun kindje omgaan. In een later stadium worden de beelden samen met de ouders besproken. Tijdens de bespreking kunnen de ouders eenvoudig gewezen worden op signalen van hun kindje.

Helaas is het nog zo dat ongeveer één op de tien baby’s die op een NICU worden opgenomen overlijdt. Meestal is dit al van te voren in te schatten door de deskundigen, de artsen en verpleegkundigen. Zij voorzien de ouders constant van informatie met betrekking tot de gezondheidstoestand van de baby. Op deze manier worden de ouders al voorzichtig in kennisgesteld van het onvermijdelijke. Met de dienstdoende neonatoloog en alle overige bij de behandeling betrokken medewerkers wordt een behandelplan vastgesteld, uiteraard gebeurt dit in nauwe samenspraak met de ouders. Vervolgens worden de ouders worden ten aanzien van het stervensproces van hun baby zoveel mogelijk tegemoet gekomen. Indien gewenst kunnen zij bijvoorbeeld:

  • hun kindje eigen kleertjes aantrekken,
  • knuffeltjes bij de baby leggen en eventueel
  • dooprituelen verrichten.

Samen met de ouders wordt tenslotte de plaats van het uiteindelijke overlijden bepaald. Het nemen van dit soort beslissingen tijdens het stervensproces blijkt een positieve invloed te hebben op het latere verwerkingsproces.

 

Reageer op artikel:
Neonatologie
Sluiten