Rhesusfactor [betekenis bij zwangerschap]

Bij 85% van de bevolking is de rhesusfactor aanwezig. Het hebben van rhesus positief bloed zegt iets over de aanwezigheid van een eiwitachtige stof in je bloed. Ontbreekt deze rhesusfactor dan is het bloed rhesus negatief. Bij de eerste controle bij de verloskundige wordt er bij het bloedonderzoek ook de rhesusfactor bepaald, omdat verschil in rhesusfactor verstrekkende gevolgen kan hebben.

Belang bepaling rhesusfactor

Als een zwangere vrouw rhesus negatief bloed heeft en haar partner rhesus positief bloed dan is het mogelijk dat zij een kindje kunnen krijgen met rhesus positief bloed. Het bloed van moeder en kind (rhesus negatief en –positief) mag niet met elkaar worden vermengd bij de bevalling. Het bloed van de moeder reageert vijandig op de rode bloedcellen van de baby. Dit kan tot rhesusziekte bij het kind leiden.

Rhesusprik voor en na de bevalling

Als inderdaad blijkt dat het bloed van de moeder rhesus D negatief is wordt week 27 van de zwangerschap gecontroleerd of er antistoffen tegen de rhesusfactor in het bloed zitten. Wanneer er antistoffen blijken te worden aangemaakt, krijg je ook een injectie anti-D-gamma-globine. Ook wordt direct na de bevalling bloed uit de navelstreng genomen om de rhesusfactor van de baby vast te kunnen stellen. Heeft het kind rhesus positief bloed, dan gaat het moederbloed afweerstoffen aanmaken. Dat geeft bij een volgende zwangerschap met een rhesus positief kind problemen; rhesusziekte. Bij elke bevalling is er kans op vermenging van bloed van de moeder en het kind. Daarom krijgt een rhesus negatieve moeder na de geboorte van een rhesus positief kind binnen 72 uur nogmaals een injectie met antistoffen tegen de rhesusfactor; een anti D-gamma- globine injectie behalve de anti D-gamma- globine injectie krijg je ook 1000IE immunoglobuline injectie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

knuffelbeer met injectienaald

Verschil rhesus c en rhesus d

Er zijn twee typen rhesus negatief: C en D. Bij rhesus D negatief is het van groot belang dat er actie wordt ondernomen. Dit kan door middel van extra controles en injecties. Het type rhesus C negatief is minder risicovol, waardoor direct handelen niet vereist is. Wel wordt in week 27 net als bij rhesus D negatief bekeken of er antistoffen in je bloed zitten. Als dit nodig is, krijg je dan ook een injectie.

Wat is rhesusziekte

De antistoffen van een eerdere zwangerschap komen via de placenta bij het kind en breekt rode bloedcellen af, zodat je kindje op de wereld komt met bloedarmoede. Ernstige bloedarmoede bij het kind kan leiden tot hersenafwijkingen of zelfs het overlijden van het kind. Een baby met rhesusziekte krijgt na de bevalling met een wisseltransfusie nieuw bloed. Bij een ernstige vorm van rhesusziekte kunnen al tijdens de zwangerschap wisseltransfusies aan het kind worden gegeven.

Reageer op artikel:
Rhesusfactor [betekenis bij zwangerschap]
Sluiten