Back Topics Cursussen Haptonomie

Haptonomie

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
haptonomie

Zwangerschapsgym, yoga, zwemmen….. Als je zwanger bent kun je op verschillende manieren met je zwangerschap bezig zijn en je voorbereiden op de bevalling. Naast deze begeleidingen is er ook haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een begeleiding die, in tegenstelling tot vele andere vormen individueel gegeven wordt. Samen met je partner kom je vanaf ongeveer de twintigste week iedere maand één keer een uur bij een haptonoom. Dat houdt in dat je tijdens je zwangerschap vijf maal de begeleiding volgt. Na de bevalling kom je samen met jullie, inmiddels, geboren kind nog eenmaal bij elkaar.

Dit om te kijken hoe het nu met jullie gaat, hoe de bevalling is verlopen en hoe het met jullie kindje gaat. Wat is nu eigelijk haptonomische zwangerschapsbegeleiding? De basis ligt bij het voelen. Van hieruit kun je samen op een hele prettige manier de zwangerschap beleven. Door opnieuw te leren voelen van “lijf en leden” ga je op een heel andere manier om met lichamelijke ongemakken, spanning, stress en emoties.

Voelen is èèn van de zintuigen die we vaak wat op de achtergrond schuiven, het is belangrijk deze weer onderdeel te maken van je leven. Juist tijdens de zwangerschap kom je veel in aanraking met voelen. Je lichaam verandert, je emoties veranderen, je leven gaat veranderen.

Het gevoel kun je grofweg in drieën delen. Het voelen van je lijf, het voelen van je emoties en het voelen van je omgeving. Je kent dat wel; je voelt soms op een of andere manier aan dat je je ergens niet op je gemak voelt. Door deze gevoelens weer wat duidelijker voor je te maken gebruik je bij haptonomie de aanraking. Door bijvoorbeeld je voeten weer eens aan te raken besef je opeens dat die er ook nog zijn. Voor jou is haptonomische zwangerschapsbegeleiding er op gericht je fijngevoeliger te maken voor je lichaam. Zo kun je beter reageren op de veranderingen die er nu in je lichaam plaatsvinden. Er worden oefeningen gedaan waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten.

Je partner heeft tijdens de begeleidingen een belangrijke rol. Door samen een team te vormen kan hij je ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Jullie gaan je kindje aanraken en contact maken en op die manier al een beetje vertrouwd raken met elkaar. Er wordt natuurlijk ook informatie gegeven over de zwangerschap en over de bevalling.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is voor heel veel mensen geschikt. Zo kan het zijn dat je zwanger bent van jullie derde kindje en eigelijk weinig tijd hebt om met je zwangerschap bezig te zijn en al helemaal samen met je partner. Een uurtje in de maand is dan precies goed om er samen weer even bewust mee bezig te zijn. Ook kan het zijn dat je erg opziet tegen de bevalling. Uit angst of onwetendheid. Door individueel begeleiding te krijgen kunnen we daar eens extra bij stil staan. Kijken waar het vandaan komt en kijken wat je eraan kunt doen.

Uiteindelijk is haptonomische zwangerschapsbegeleiding vooral samen genieten van de zwangerschap en de komst van het kind waarbij je gevoel centraal staat.
 

Plaats reactie