Petra
Petra Zwangerschap 30 May 2015

Echo zwangerschap

Om zeker te zijn dat je zwangerschap goed verloopt en dat je baby dus goed aan het groeien is en niets mankeert wordt er tijdens je zwangerschap verschillende echo’s gemaakt. Deze echo’s hebben als doel om je kindje te controleren en ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de stand van zaken in je buik. Bij de ene verloskundige zal je veel meer echo’s kunnen krijgen dan de andere. Het is allemaal afhankelijk bij welke praktijk je zit. Maar hoe werkt een echo precies? Welke echo’s zijn verplicht en hoe zit het bijvoorbeeld met de vergoeding? Hieronder bespreken we alles met betrekking tot je echo’s tijdens je zwangerschap.

Echo tijdens je zwangerschap

Wanneer je al eerder een echo hebt meegemaakt dan weet je dat het een aparte ervaring is om dit mee te maken. Hoe werkt het precies?

  • Voordat je begint aan de echo moet je een volle blaas hebben. Drink dus goed van tevoren. Dit zal je ook te horen krijgen van je praktijk. Het is dus niet toegestaan om het nuchter te doen.
  • Je buik wordt ingesmeerd met een gel.
  • Een camera wordt over je buik bewogen.
  • Dit apparaat stuurt geluidsgolven die wij niet kunnen horen.
  • Deze geluidsgolven kaatsen terug en er ontstaat dan een beeld van de baby.

Hoe vaak of hoeveel echo’s worden er gemaakt?

We moeten erbij vermelden dat niet elke verloskundige de opleidingen heeft om echo’s te mogen maken. Het is daarom belangrijk om dit van tevoren te vragen bij de verloskundige die je kiest. Het is natuurlijk wel zonde als je ergens anders naartoe moet om een echo te laten maken.

Er zijn verschillende soorten echo’s die gemaakt kunnen worden. Dit is afhankelijk van de praktijk waar je je aanmeldt. Hieronder staan de verschillende echo’s die kunnen worden gemaakt.

  • Wanneer word je eerste echo gemaakt? Dit wordt tijdens de termijnecho gedaan. Dit is overigens ook een verplichte echo. Dit is heel vroeg in de zwangerschap, namelijk al in het begin. Dit kan je als een controle zien.
  • Meting van de nekplooi: In de weken 11, 12, 13 of 14 wordt er een nekplooimeting uitgevoerd
  • Bij 15, 16, 17, 18, 19 of 20 weken wordt je kindje van top tot teen bekeken en onderzocht op eventuele afwijkingen. Daarnaast kan het zo zijn dat er in deze weken wordt gekeken naar het geslacht van de baby. In week 17 kan er namelijk een geslachtsbepaling plaatsvinden. Dan weet je of het een jongen of meisje is. Dit wordt niet door elke praktijk gedaan. Je kan er natuurlijk altijd naar vragen!
  • Er zijn verloskundigenpraktijken die in week 30 of 36 ook een echo doen om alles te controleren. Dit gebeurt echter niet overal.

De frequentie van een echo tijdens je zwangerschap is dus sterk afhankelijk van wat jij wilt en wat je praktijk uitvoert. Vraag daar meer informatie over aan bij je praktijk.

Is een echo schadelijk of gevaarlijk?

Wanneer je een echo maakt krijg je niet te maken met stralen. Er is tot dusver uit onderzoek gebleken dat een echo niet schadelijk of gevaarlijk is voor de baby. Het is dus volkomen veilig om zoveel echo’s te maken als je wilt en dit geldt ook voor pretecho’s. Het is afhankelijk van de verloskundigenpraktijk wanneer je een echo krijgt na een miskraam. Het is goed om dit te overleggen met je verloskundige.

Basisverzekering

De basisverzekering dekt over het algemeen alleen de 20 weken zwanger echo. Over de vergoeding van de rest van de echo’s is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Bij een medische noodzaak worden overige echo’s gedekt. De kosten zijn ook afhankelijk van de verloskundigenpraktijk. De rest van de echo’s zal onder je eigen risico vallen, tenzij anders bepaald.

Reageer op artikel:
Echo zwangerschap
Sluiten