6x wist je dit al over flesvoeding?

Sommige vrouwen kiezen meteen voor flesvoeding. Andere vrouwen geven eerst de borst en stappen daarna over op de fles. Sommige vrouwen geven de fles met plezier, andere juist met een schuldgevoel, want is flesvoeding wel net zo goed als borstvoeding? Deze 6 weetjes over flesvoeding maken veel duidelijk!

1. Flesvoeding = moedermelk imitatie

Fact: borstvoeding is het beste voor je pasgeboren kindje. Fabrikanten doen hun best om flesvoeding zoveel mogelijk op moedermelk te laten lijken. Daar slagen ze steeds beter in, waardoor flesvoeding tegenwoordig een prima vervanger van moedermelk is. Toch blijven er nog altijd verschillen tussen natuurlijke en kunstmatige voeding bestaan. Ook belangrijk om te weten: moedermelk past zich vanzelf aan aan de wensen en behoeften van je kindje. Bij flesvoeding is het belangrijk om te letten op de leeftijdscategorie waarvoor de melk bedoeld is. Vaak wordt dit aangeduid met nummers, waarvoor nummer 1 staat voor zuigelingenvoeding voor baby’s die jonger zijn dan 6 maanden. Ook de opvolgmelk die daarna gebruikt kan worden, wordt gecategoriseerd op basis van nummers (2, 3, etc.). Let goed op: de nummering van opvolgmelk kan per merk verschillen. Check dus ook altijd nog even de leeftijdsindicatie op het pak. Voor bijna alle flesvoeding geldt dat je het koopt in poedervorm, waarna je de gewenste hoeveelheid kan oplossen in warm water.

2. Dit zit er in flesvoeding

Flesvoeding bestaat meestal uit een basis van melkpoeder, gemaakt uit koemelk (meestal) of geitenmelk (soms). Overigens wordt deze melk eerst bewerkt, omdat gewone melk voor baby’s niet gezond is. Om de moedermelk zo goed mogelijk te imiteren, worden er aan dit poeder allerlei stoffen toegevoegd. Er kunnen wel 100 ingrediënten aan de poedermelk voor jouw baby toegevoegd zijn! Zo zitten er allerlei vitamines en mineralen in. Ook een stof zoals choline wordt toegevoegd aan zuigelingenvoeding. De eerste periode na de geboorte kan je baby dit stofje namelijk nog niet zelf aanmaken, terwijl het wel van belang is voor bijvoorbeeld de cel aanmaak in het lichaam. Fabrikanten experimenteren ook met het toevoegen van andere stofjes, maar dat mag alleen als eerst is bewezen dat deze stofjes niet schadelijk zijn. Hier gelden hele strenge wettelijke regels voor. Een extra toegevoegde stof kan bijvoorbeeld een prebiotica zijn, zoals GOS of FOS. Deze prebiotica ondersteunen de werking van de darmen.

3. Dure flesvoeding is niet beter dan goedkope

Doordat er zulke strenge standaardeisen aan flesvoeding zitten, is er weinig verschil tussen dure en goedkope flesvoeding. Misschien dat er in dure flesvoeding een paar extra stoffen zitten, maar ook in goedkope zit alles wat je kindje nodig heeft. Heb je een klein budget, waardoor je de dure merken niet kunt betalen? Dan hoef je je dus geen zorgen te maken, want je kleintje krijgt hoe dan ook kwalitatief goede voeding. A-merken zijn duurder doordat deze merken vaak meer geld steken in onderzoek naar de juiste voeding en de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarnaast zijn die bekende merken niet voor niets bekend: ze geven veel geld uit aan reclame. Als het gaat om babyvoeding is de prijs dus geen indicatie van de kwaliteit.

4. De NWA houdt de kwaliteit in de gaten

De kwaliteit van flesvoeding wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Pasgeboren baby’tjes zijn nu eenmaal kwetsbaarder dan volwassenen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit controleert of de wetgeving op het gebied van flesvoeding goed wordt nageleefd. Dit gebeurt niet eenmalig, maar structureel bij ieder merk. Alle stappen in het productieproces worden hierbij onder de loep genomen. Daarnaast wordt gekeken of de kwaliteit van de gebruikte producten voldoende is en wordt gecheckt of het merk zich aan de reclamecodes houdt. Zo mag er geen reclame gemaakt worden voor zuigelingenvoeding, maar wel voor opvolgmelk. Dit komt doordat de overheid en ook de Wereldgezondheidsorganisatie vinden dat borstvoeding nog steeds keuze nummer één is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby drinkt flesje

5. Kraanwater mag soms gebruikt worden voor flesvoeding

Een aantal decennia geleden werd het afgeraden om kraanwater te gebruiken om flesvoeding te maken. Dit advies is inmiddels gedeeltelijk achterhaald. De kwaliteit van het ons kraanwater is namelijk prima. Toch wordt nog steeds geadviseerd om niet standaard warm kraanwater te gebruiken. In dat warme kraanwater kunnen namelijk metalen zitten die niet goed zijn voor je baby. Denk bijvoorbeeld aan chroomdeeltjes uit de kraan. Volwassenen zijn daar prima tegen bestand, maar je pasgeboren baby’tje is er nog niet aan gewend. Af en toe een flesvoeding oplossen in warm kraanwater is dus geen probleem, maar maak hier geen gewoonte van. Beter is het om water te koken, dit af te laten koelen tot de juiste temperatuur en er daarna de melkpoeder in te doen. Of meng koud kraanwater met gekookt water, om de juiste temperatuur te bereiken. Misschien denk je dat het veiliger is om helemaal geen water uit de kraan te gebruiken, en in plaats daarvan water uit een fles te gebruiken. Alleen is het zo dat niet ieder type fleswater geschikt is voor baby’s. Check voor gebruik goed het etiket! Staat er op het etiket dat het voor flesvoeding gebruikt kan worden? Dan is het een prima alternatief voor koud kraanwater.

6. Borstvoeding is duurzamer dan flesvoeding

Eigenlijk best logisch; moedermelk haal je gewoon uit de borst, terwijl je voor flesvoeding een pak, blik, of plastic verpakking nodig hebt. Daarom is borstvoeding per definitie duurzamer dan flesvoeding. Gebruik je toch flesvoeding? Dan is het goed om het verpakkingsafval zo veel mogelijk te scheiden (plastic bij plastic, metaal bij metaal etc.), want daarmee help je het milieu het meest. Je kunt ook overwegen om alleen biologische flesvoeding te gebruiken. Klein minpuntje van biologische flesvoeding: in deze voeding zitten alle wettelijk verplichte stoffen, maar geen extra’s die je in andere flesvoeding nog wel aantreft. Denk bijvoorbeeld aan de hierboven genoemde prebiotica. Voor veel van die extra hulpstofjes is tot noch toe geen biologisch alternatief. Voor andere stofjes is er wel een alternatief, maar is dat alternatief nog te duur om te gebruiken. Als je erg veel waarde hecht aan die extra stoffen, is biologisch dus (nog) geen volwaardig alternatief. Maar nogmaals; ook biologische flesvoeding voldoet aan alle wettelijke regels wat betreft inhoud en kwaliteit.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
6x wist je dit al over flesvoeding?
Sluiten