Back Topics Gezondheid Allergie Voedselallergie

Voedselallergie

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
tarwe

Voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen en dat is te verklaren. Het slijmvlies van het maagdarmkanaal is nog niet volledig ontwikkeld en is daardoor minder goed in staat eiwitten te verteren. Pas na bijna twee jaar is het slijmvlies in staat om te zorgen dat de eiwitten niet meer onverteerd in het lichaampje van de baby of peuter komen. Kinderen met een aanleg hiervoor kunnen op deze slecht verteerde eiwitten reageren met een allergische ontstekingsreactie.
 

Naast eiwitten in voedsel kan je kindje ook allergisch zijn voor ingeademde lucht, zoals stuifmeel van bloemen en bomen (hooikoorts). Maar 85% van de allergische klachten bij zuigelingen heeft waarschijnlijk te maken met de voeding.

Sterke allergene voedselproducten:

 • Koemelk
 • Kippenei
 • Soja
 • Vis-/schaal-/schelpdieren
 • Noten en pinda's

Bij voedselintolerantie blijft het afweer buitenspel. Toch ontstaat er wel degelijk een reactie door bijvoorbeeld een toevoeging aan het product zoals natuurlijke of kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveermiddelen. Het voedsel zelf veroorzaakt de ziekteverschijnselen. Maar het is tot nu toe grotendeels nog een raadsel wat er precies gebeurt tijdens het proces wat tot voedselintolerantie leidt.

Sterke intolerantie voedingsstoffen/voedselproducten:

 • Gluten
 • Zuurkool
 • Conserveermiddelen (o.a. sulfiet en nitraat)
 • Kleurstoffen (o.a. tartrazine)
 • Smaakversterkers (o.a. vetsin)
 • Lactose (melksuiker)

Veel voorkomende allergieën en intoleranties:


Tarwe en gluten
Als je kindje niet goed reageert op tarwe dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: een tarweallergie of een glutenintolerantie. Hoewel de klachten eender kunnen zijn is het verschil aan te tonen in het bloed. Bij een allergie verandert namelijk het bloedbeeld (antistoffen zullen aanwezig zijn), wat bij een intolerantie niet het geval is.

Tarweallergie komt vaker voor bij kleine kinderen dan glutenintolerantie.Een combinatie van beiden is al helemaal zeldzaam.
Belangrijk is dat het duidelijk is of het om een intolerantie gaat of om een allergie, aangezien bij een glutenintolerantie het kind absoluut geen glutenproducten mag nuttigen. Dit kan namelijk de darmwand beschadigen en de groei van het kind remmen (dit wordt ook wel coeliakie genoemd). Maar bij een allergie is het juist beter om het kind af en toe kleine hoeveelheden van het product te geven, in tegenstelling tot de intolerantie waarbij zelfs in aparte pannen moet worden gekookt enz. om te voorkomen dat er glutensporen in het voedsel terecht komen.

Natuurlijk is het zielig als je kindje voortdurend allerlei producten af moet slaan uit angst dat het in aanraking komt met een verkeerd ingrediënt, maar je kunt als ouder heel creatief omgaan met alternatieve voedingsmiddelen.
Alternatieven voor tarwe zijn onder andere: gierst, spelt, kamut, wheatex, quinoa, amaranth en boekweit; gluten zijn te vervangen door: wheatex, rijst, boekweit. Met deze vervangende producten kunnen koekjes, brood, pannenkoeken, pizzadeeg en andere lekkere dingen bereid worden zodat je kindje niets te kort hoeft te komen t.o.v. broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en/of klasgenootjes.

Plaats reactie