Petra
Petra Gezondheid baby 13 Oct 2011

Voedselintolerantie

Je kindje heeft eczeem, is ontroostbaar en je weet niet meer wat je moet doen. Alles heb je al geprobeerd maar niets lijkt te helpen. Na overleg met arts of consultatiebureau wordt het je langzaam een beetje duidelijker. Je kindje is mogelijk allergisch voor bepaalde voedselproducten of heeft een voedselintolerantie.

Voedselallergie en -intolerantie kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen te maken hebben met:

  • Het maag- darmkanaal: spugen, buikpijn, kolieken, diarree;
  • De luchtwegen: verstopte neus, loopneus, astma;
  • De huid: jeuk, uitslag, eczeem, galbulten, vocht vasthouden (oedeem);
  • Algemene klachten: migraine, gewrichtsklachten

De meest ernstige reactie die kan optreden door voedselovergevoeligheid is de “anafylactische shock”. Dit is een levensbedreigende reactie, waarbij allerlei klachten tegelijk optreden en de bloeddruk sterk daalt. Hierdoor kan men in een shock raken. Gelukkig komt zo’n reactie zelden voor. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat alle bovengenoemde klachten negen van de tien keer door iets anders worden veroorzaakt. Het voedsel is dus meestal niet de boosdoener en er is een goede diagnose nodig om daar achter te komen.

Eén van de makkelijkste en betrouwbaarste manieren om een allergie of intolerantie aan te tonen is de methode van eliminatie, belasting en reëliminatie. Hierbij wordt je kindje onder begeleiding van deskundigen op een tijdelijk dieet gezet waarbij het mogelijke allergische product wordt verwijderd (eliminatie) uit het dagelijkse voedselpatroon, na een tijdje wordt het weer toegevoegd (belasting) en als laatste stap wordt het wederom verwijderd (reëliminatie). Daarbij wordt dan gekeken wat de ontwikkelingen van de allergische reacties zijn en kan de allergie worden vastgesteld.

Het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie is vaak moeilijk te onderscheiden omdat de klachten sprekend op elkaar kunnen lijken.
Voedselallergie geeft echter een reactie op het afweersysteem bij het nuttigen van bepaalde voedselbestanddelen, terwijl bij voedselintolerantie geen reactie van het afweersysteem optreedt.

In deze special besteden wij voornamelijk aandacht aan de meest voorkomende allergie: koemelkallergie, maar ook andere allergieën zullen aan bod komen. Eerst volgt een korte uitleg over het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie, vervolgens behandelen we in het kort veel voorkomende allergieën en intoleranties. Tot slot tref je verderop in deze special alles aan wat je wilt weten over koemelkallergie en vermelden wij nog wat aanvullende informatie over instanties waar je bij terecht kunt en een aantal belangrijke tips.

Reageer op artikel:
Voedselintolerantie
Sluiten