Back Topics Gezondheid Babykwaaltjes Huilbaby

Huilbaby

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
huilbaby

Wanneer jouw kindje kerngezond is en maar blijft huilen dan zul je uiteindelijk moeten aanvaarden dat het huilen een uitvloeisel kan zijn van het karakter van het kind. Misschien is het een heel temperamentvol kind. Hoe dan ook zal het huilen van jouw kind een zware belasting voor je zijn. Waarschijnlijk ben je teleurgesteld omdat je andere verwachtingen van deze eerste levensperiode van jouw kind had.

Verder zul je je machteloos voelen en wanneer de baby ook in de nacht veel huilt zul je ook langzamerhand uitgeput raken. Jouw kindje, hoe klein ook, is gevoelig voor de sfeer die je uitstraalt. Het gevaar is dan ook dat je in een vicueuze cirkel geraakt. Door het huilen van de baby raak je geïrriteerd en jouw kind reageert daar weer op door nog meer te gaan huilen. Het is vaak verstandig die negatieve spiraal te doorbreken door wat meer aan jezelf te denken. Laat een ander een paar uurtjes oppassen en ga iets ontspannends doen. Dat kan een wandeling door het bos zijn, winkelen of gewoon met een boek op de bank zitten. Dit is absoluut niet egoïstisch door even bij te komen kun je weer meer geduld opbrengen voor uw baby en misschien zelfs accepteren dat hij of zij zoveel huilt. En één ding is zeker, het gaat echt over.

Huilbabies en KISS syndroom
KISS is een Duits letterwoord dat staat voor “Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-störungen”, dus storingen in de symmetrie die geïnduceerd worden door de hoofdgewrichten. Het begrip werd in 1987 concreet geformuleerd door de Duitse arts Heiner Biedermann. Zuigelingen die voortdurend huilen, die zich asymmetrisch ontwikkelen, reflux hebben, slecht slapen, een gefixeerde hoofdhouding vertonen, niet graag worden geknuffeld worden enzovoort, worden vaak misbegrepen en bijgevolg niet adequaat behandeld. Bij de bevalling kan het voorkomen dat de nekwerveltjes iets verschuiven, dit gebeurt ongeveer bij één op de tien kindjes. KISS is gelukkig te verhelpen, probleem is alleen dat artsen niet vaak in de wervelkolom zoeken.

Meer info staat op www.kiss-kinderen.nl

Huilbabies en osteopathie
Tijdens de geboorte kan een aantal problemen bij kinderen ontstaan. Een nauw geboortekanaal, een stug bekken van de moeder of hulpmiddelen bij de bevalling kunnen de beweeglijkheid van het schedeltje van de baby nadelig beïnvloeden. Dit kan later aanleiding geven tot groeistoornissen, motorische achterstand, onrust en andere klachten zoals oorontstekingen, long- of darmproblemen. Een van de eerste symptomen van deze problemen kan veelvuldig en langdurig huilen zijn. Dit huilen bij baby's kan liggen aan een probleem in de schedelbasis. Het kind kan hierdoor overgevoelig reageren en veel huilen, terwijl het zich later kan ontwikkelen tot een hyperactief kind.

Bij kinderen met veel klachten kan osteopathie een veilige weg zijn om deze problemen te verhelpen en/of te voorkomen. Een osteopaat - liefst een die gespecialiseerd is in het behandelen van baby's (vraag daar indien wenselijk naar) - kan op heel subtiele wijze invloed uitoefenen op de negatieve gevolgen van de geboorte en daarmee de onaangename gevolgen opheffen. Tijdens de behandeling legt de therapeut de ene hand onder het bekken van de baby. De andere hand wordt op de buik gelegd.Op deze manier kan goed gevoeld worden waar de spanning zit: in welk weefsel en in welke richting de spanning zich het meest voordoet. Door middel van verschillende technieken wordt de spanning behandeld. De behandeling begint vaak in het bekken en dan via de buik wordt de ribbenkast en het hoofdje behandeld. Kinderen reageren over het algemeen heel plezierig op de behandeling omdat het zeer ontspannend werkt.
 

Zeven redenen waarom baby’s huilen

Hoe weet ik waarom mijn kindje huilt? Ik heb geen idee waarom mijn kindje huilt!
Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn kindje stopt met huilen?

Baby’s huilen dat weten we allemaal daar is geen ontkomen aan. Huilen is dan ook zo’n beetje de enige manier waarop je kindje kan communiceren. Logisch dat je je zorgen maakt, helaas kan je kindje je nog niet vertellen wat het voelt. De enige manier om te leren wat je kindje bedoelt is door middel van “vallen en opstaan” en heel goed opletten. Na een poosje zul je aan gaan voelen wat de kleine bedoelt en op haar behoefte in kunnen spelen. Hieronder geven wij een zevental voor de handliggende redenen waarom kindjes huilen.

Hoe weet ik waarom mijn kindje huilt?
Zij heeft honger! Hoe kun je de aanwijzingen herkennen die je kindje geeft als het wil eten? De kleine zal zich opwinden, lawaai maken en ze zal opzoek gaan naar je borst zodra je haar optilt. Het beste is natuurlijk om te beginnen met voeden voor ze echt gaat huilen. Controleren of je kindje honger heeft is altijd een goede eerste zet. Normaal zal een kindje niet altijd direct kalmeren als ze eet maar een volle buik zorgt er vaak wel voor dat je kindje tevreden en stil is.

Een schone luier
De meeste baby’s laten je vrij snel horen wanneer ze verschoond moeten worden. Sommigen zullen het echter niet direct zelf aangeven. Ouders van deze kindjes kunnen behoorlijk verrast reageren als een kindje stil is en toch een volle luier heeft. In elk geval is het vrij eenvoudig om als je kindje huilt even de toestand van de luier te controleren.

Te warm of te koud
Je kindje moet zich qua temperatuur prettig voelen. Te koud is niet goed maar te warm uiteraard ook niet. Over het algemeen zijn we snel geneigd om kindjes te warm te kleden. Als je kindje het koud heeft voelt het zich niet prettig en zal het dus waarschijnlijk gaan huilen. Een kindje dat het te warm heeft zal minder snel gaan huilen. Je kunt vrij simpel bijvoorbeeld bij verschonen voelen hoe warm de huid van je kindje is.

Er “moet” geknuffeld worden…
Baby’s zijn gek op knuffelen en uiteraard willen zij ook graag de gezichten van hun ouders zien, hun stem horen. Zelfs het luisteren naar je hartslag, als je je kindje dicht tegen je aan houdt, werkt al kalmerend. Ook de geur van de moeder zullen zij snel herkennen en ook dit zal rustgevende werken. Je mag best onthouden dat je een kindje tijdens de eerste maanden eigenlijk nauwelijks kunt verwennen dus wat extra knuffelen kan helemaal geen kwaad. Vanzelfsprekend is niet elk kindje even knuffelig maar dat voel je snel genoeg aan.

Te druk geweest
Het ene kindje zal lekker alert in de rondte kijken als het wakker is en zichzelf bezighouden met de gedane indrukken terwijl een ander kindje graag direct opgetild en geknuffeld zal willen worden. Je kunt je kindje wel over stimuleren, te veel indrukken in korte tijd zijn moeilijk te verwerken en kunnen leiden tot huilen. Het huilen is dan ook hun manier om te zeggen, „ik heb er genoeg van“. Dit gebeurt vaak als je kindje in een vreemde drukke omgeving en/of vermoeid is. Zoek indien mogelijk een rustig plekje op en probeer haar vervolgens in slaap te krijgen.

Een zieke baby
Het huilen van een zieke baby klinkt heel anders dan het huilen door honger of frustratie. Je zult het verschil al vrij snel doorkrijgen. Als alle tips en trucs niet helpen is het altijd verstandig om even contact op te nemen met de huisarts.

Geen van de eerder genoemde redenen
In sommige gevallen zul je niet ontdekken wat er nu precies aan de hand is. Vele baby’s hebben regelmatig een periode van “ontevredenheid” waarin zij niet makkelijk te troosten zijn. Deze periodes zijn vervelend en zullen voor jou als moeder niet leuk zijn je wilt tenslotte je kindje toch zo tevreden mogelijk houden. Al je de bovenstaande richtlijnen hanteert en deze naar eigen ervaring uitbreid doe je er in elk geval alles aan om je kindje gelukkig te maken.

Huilen… hoe help je een kindje te stoppen met huilen?
Je kindje laten stoppen met huilen, we geven je enkele voor de hand liggende oplossingen

Wikkel je kindje in, hou haar lekker tegen je aan en wieg haar zachtjes heen en weer. Op deze manier herinner je het kindje aan de periode in je veilige baarmoeder. Uiteraard moet je niet te veel knuffelen maar dit zul je vrij snel aan gaan voelen. Ook een fopspeen kan in veel gevallen zorgen voor “rust”.

Laat je kindje een vast ritmisch geluid horen
Je kindje is toen zij nog in je baarmoeder zat gewend geraakt aan je hartslag en dit werkt mede kalmerend als je haar tegen je aan houdt. Omdat je natuurlijk je kindje geen 24 uur per dag kunt en wilt vast houden kun je bijvoorbeeld ook een lekker luid tikkende wekker bij het wiegje zetten. Ook een zacht rustig muziekje kan heel goed werken om je kindje een gevoel van geborgenheid en rust te geven.

Beweeg je kindje rustig heen en weer
In veel gevallen zal het bewegen van je kindje zorgen voor rust. Als je de kleine lekker tegen je borst legt en zachtjes heen en weer loopt kan dit al heel goed werken. Ook een ouderwetse schommelstoel doet vaak wonderen. Ook het neerleggen in de wandelwagen en deze zachtjes heen en weer bewegen werkt vaak heel goed.

Baby massage
Bijna alle kindjes vinden het fijn als ze aangeraakt worden. Een lekkere zachte massage met wat babyolie zal heel rustgevend werken. Je hoeft je niet druk te maken over het feit dat je geen gediplomeerd masseur bent. Het aanraken op zich is al voldoende om je kindje lekker tot rust te laten komen. Zachtjes wrijven over haar buikje en ruggetje zullen niet alleen fijn aanvoelen maar misschien in het geval van gasophoping ook verlichting brengen.

Geef je kindje iets om op te zuigen
De zuigbeweging zorgt ervoor dat je kindje rustig wordt, het ontspant haar maagje. Zelfs als je kindje geen honger heeft kunnen de zuigbewegingen voor rust zorgen. Een fopspeen kan dus heel veel uitkomst brengen.

Denk ook aan jezelf
Een kindje zal zich niet snel dood huilen. Maar daar denk je als moeder natuurlijk niet aan, je wilt je kindje zo snel mogelijk troosten. Een veel huilende baby kan een zeer zware belasting op je gestel zijn. Je komt chronisch slaap te kort en je wordt steeds meer onzeker. Je emoties kunnen gemakkelijk met je op de loop gaan, dit komt ook door de hormonen die bij de geboorte door je lijf “gieren”. Als je zeker weet dat je alles waardoor je kindje zou kunnen huilen gecontroleerd hebt en je kindje blijft onrustig en huilen dan kun je de onderstaande suggesties nog even proberen.

Rust
Leg je kindje op een veilige plaats en laat haar even met rust. Vraag gerust eens advies aan een andere moeder of bijvoorbeeld aan je eigen moeder. Neem even een “time out” en laat je partner het troosten even overnemen. Zet een rustgevend muziekje op.

Onthoud goed dat een baby heel flexibel is en de huilperiode zal normaalgesproken nooit erg lang duren. Een kindje dat tussen de 8 en 12 weken is zal zichzelf al een beetje kunnen troosten en ook minder huilen.
 

Plaats reactie