Back Topics Gezondheid Vaccinaties

Vaccinaties

Hib-ziekten

hibziekteHib is een afkorting voor een bacterie, genaamd Haemophilus Influenza Type B. De bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene op de andere persoon overgebracht. Ongeveer de helft van de gevallen van meningitis ( hersenvliesontsteking) bij kleine kinderen wordt veroorzaakt door de hib-bacterie.

Hepatitis B

hepatitusHepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Hepatitis B komt wereldwijd veel voor. In Nederland is de kans om hepatitis B te krijgen niet groot. Ongeveer 4% van de bevolking is ooit met dit virus in aanraking geweest. Besmetting met het virus kan echter wel ernstige gevolgen hebben. Vooral kinderen hebben een grotere kans op deze gevolgen als zij hepatitis B oplopen. De ziekte wordt overgedragen door bloed-bloedcontact, seksueel contact of besmette voorwerpen waar je je aan prikt.

Bof

bofBof is een ziekte van de speekselklieren die 4 tot 10 op de 1000 keer kan leiden tot hersenontsteking. De ziekte kan, al komt dit zelden voor, ook zorgen voor ontsteking van de alvleesklier, eenzijdige doofheid of reuma.

Rode hond

pneumokokkenRode hond wordt veroorzaak door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt. Besmetting vindt plaats via druppetjes in de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. Wie een rodehond infectie heeft, steekt gemiddeld zeven tot acht andere mensen aan. Een besmette moeder kan via de placenta haar ongeboren kind besmetten.

Pneumokokken

pneumokkenPneumokokkenziekte is een in ernst variërende ziekte die wordt veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie. Er zijn meerdere typen pneumokokken. De ziekte komt in Nederland regelmatig voor. Een ernstig beloop van pneumokokkenziekte komt niet vaak voor.