Back Topics Gezondheid Seks

Seks

(26 stemmen, gemiddeld 3.81 van 5)
seks

Seks tijdens de zwangerschap kan dat? Ja, dat kan! Loopt mijn kindje dan geen gevaar? Nee hoor, zonder medische redenen, loopt hij geen enkel gevaar. Sterker nog… seks kan je bekken soepel en sterk houden! En een orgasme voelt voor je kindje als een zachte streling… In de eerste helft van je zwangerschap kun je gewoon seks hebben zoals je het ook deed voordat je zwanger was. Je lichaam vertoont immers nog niet veel veranderingen.

Sommige kleine veranderingen kunnen nu zelfs voor grotere opwinding zorgen. Denk maar eens aan gevoeligere borsten. Hoewel er ook vrouwen zijn die op dit moment aanraking van de borsten als pijnvol ervaren. Aan de andere kant kun je in het eerste trimester door allerlei kwaaltjes je te beroerd voelen voor seks. Als je de hele dag misselijk hebt rondgelopen en je voelt je zo moe als een hond, is het echt niet zo vreemd dat je ’s avonds even geen zin hebt in gefriemel aan je lichaam.
Naarmate je buik gaat groeien, worden sommige posities een beetje lastiger. Maar wanneer je creatief bent, hoef je je hier niet door te laten ontmoedigen. Wil je liever op een andere manier bevredigd worden? Ook geen probleem. Niets moet, alles mag. En jullie bepalen zelf wat dit voor jullie inhoudt. Praat er samen over en laat je vooral niets opdringen omdat je denkt dat het ‘moet’. Vrijen, seks, of hoe je het ook wilt noemen, is een zaak van jullie samen.

Een zwangerschap heeft een grote invloed op je seksleven.
Door de hormonale veranderingen in je lichaam kun je anders op seks reageren dan gewoonlijk. Feit is dat je vagina tijdens je zwangerschap beter wordt doorbloed en dat veel vrouwen hierdoor meer zin in vrijen hebben, maar evengoed kan het precies andersom zijn… je hebt totaal geen zin in dat gefriemel aan je lijf. De zwangerschap is een periode waarin je door je veranderende gevoelens veel intiemer wil omgaan met je partner. Natuurlijk is het tijdens de eerste maanden wel eens moeilijk. De kleine kwaaltjes van een beginnende zwangerschap – misselijkheid, vermoeidheid, enz., of de ongegronde angst voor een miskraam - staan het vrijen soms in de weg. Wees in dat geval duidelijk naar je partner toe, je houdt van hem maar je bent te gespannen om te vrijen.

Zwanger zijn is voor sommige vrouwen zo wonderlijk dat zij helemaal opgaan in hun nieuwe toestand en daarom geen behoefte aan seks hebben. Voor de partner is dat moeilijk. Hij kan zich buitengesloten voelen. Probeer begrip op te brengen voor zijn gevoelens en praat er samen over.

De meeste toekomstige vaders zijn trots en gelukkig met dit nieuwe leven. In het begin is het voor hen zeker een bevestiging van wat ze hun partner "gegeven" hebben. Vrijen is voor veel mannen dan ook het meest directe bewijs van liefde dat ze aan hun vrouw of partner kunnen geven. Tijdens de zwangerschap wordt dit gevoel geremd omdat het vrijen anders is geworden dan voorheen, vandaar dat sommige mannen totaal in de war raken en boos of zelfs jaloers zullen reageren. Andere mannen raken vreselijk onder de indruk van de nieuwe toestand en vinden een dikke buik maar niets. De aanwezigheid van de baby stoort hen en ze hebben minder zin om te vrijen. Dit gevoel kan een hoop vrouwen verwarren, ze ervaren dit als een afwijzing. Erover praten is hier dan ook het sleutelwoord.

De manier waarop je in dit geval zult reageren is uiterst belangrijk voor je relatie. Probeer er zoveel mogelijk met hem over te praten. Wees geduldig, want ook voor een man zijn deze maanden waarin hij z'n vrouw zowel fysiek als psychologisch ziet veranderen een verwarrende periode. Gun elkaar allebei tijd om je aan de nieuwe situatie aan te passen!

Je kan het vrijen aanpassen aan je veranderende lichaam en gevoel. Sommige standjes blijken op het laatst een bijna onmogelijke opgaaf te worden. Als je buik in de weg gaat zitten moet je vaak noodgedwongen zoeken naar een andere houding. Standjes waarbij je op je zij ligt of bovenop je partner zit kunnen erg aangenaam zijn. Uiteraard is seks meer dan penetratie alleen. Je kunt op veel verschillende manieren intiem met elkaar zijn. Tederheid zal hierbij een grote rol spelen.

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. De baby wordt goed beschermd in de baarmoeder, dus angst voor een miskraam tijdens de penetratie is ongegrond.

Anders wordt het als je zwangerschap niet zo probleemloos verloopt, dan is enige voorzichtigheid toch wel geboden. Je kan het best geen gemeenschap meer hebben als je bloedingen krijgt na het vrijen, als je vliezen zijn gebroken of bij een dreigende miskraam of vroeggeboorte.


 

Plaats reactie