Back Topics Gezondheid Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Haren tijdens de zwangerschap

(1 stem, gemiddeld 4.00 van 5)

haren tijdens de zwangerschapTijdens je zwangerschap kun je zo maar vaststellen dat je haren voller worden en zelfs lekkerder gaan zitten. Tijdens de zwangerschap staat de zogeheten overgangsfase stil. Dat wil zeggen dat je tijdelijk geen haaruitval hebt. Wat wel weer jammer is, is het feit dat deze fase na de bevalling weer ingehaald wordt. Dit houdt dus in dat de haren die tijdens de zwangerschap niet uitvielen dit dus daarna in een verhoogd tempo alsnog doen. Geen reden tot ongerustheid want dit proces gaat altijd door. Er worden gewoon weer nieuwe “donshaartjes” gevormd.

Goede houding

(2 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

goede houdingJe kunt nu vaker last hebben van rugpijn doordat hormonen de spieren van de onderrug rekbaar en zacht maken. Je belast je spieren daardoor veel sneller als je bukt, plotseling opstaat of iets verkeerd tilt. Naarmate de baby groter en zwaarder wordt, raak je ook meer uit balans. Door het gewicht van je buik ben je geneigd achterover te leunen en je rug hol te trekken. Hiermee belast je de spieren van de onderrug en het bekken vooral tegen het eind van je zwangerschap.

Röntgenfoto's

Rontgenfoto'sVermijd tijdens je zwangerschap elke vorm van blootstelling aan straling en/of gevaarlijke stoffen. Röntgenstraling is celvernietigend en daarom zeer ongezond voor het ongeboren kind - als je zwanger bent mag je geen röntgenfoto's laten maken. Indien je een onderzoek met straling moet ondergaan (bijvoorbeeld een mamagrafie of een Röntgenfoto na een botbreuk) en je denkt of weet zwanger te zijn, overleg dit dan met je huisarts of specialist.

Medicijnen

MedicijnenProbeer tijdens de zwangerschap liever geen medicijnen te slikken, tenzij dit op voorschrift gebeurt van je huisarts of verloskundige. Wees ook voorzichtig met natuurlijke geneesmiddelen. Hiervan bestaan een aantal preparaten dat je beter niet tijdens een zwangerschap (en het geven van borstvoeding) kunt gebruiken, of die zelfs absoluut ontraden worden. Overleg bij twijfel altijd met je gynaecoloog, verloskundige of apotheker.

Schaadt alcohol mijn foetus?

(1 stem, gemiddeld 5.00 van 5)

alcoholIedereen weet dat roken slecht is, maar wat weet je feitelijk over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens je zwangerschap?
Net als stoppen met roken tijdens je zwangerschap zou je ook moeten overwegen om te stoppen met het drinken van alcohol. Alcohol komt via je bloed bij je kindje terecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat geen enkele hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap, veilig genoemd kan worden. Regelmatig (veel) alcoholgebruik veroorzaakt een groeiachterstand en vergroot de kans op afwijkingen van o.a. de hersenen van het ongeboren kind. 

Meer artikelen...