Geef je ongeboren kind een positieve start

Je kunt je eigen zwangerschap positief beïnvloeden. Door je niet alleen te richten op wat je niet mag. Maar door juist te kijken naar wat je wél kunt doen. Met tips uit Het Mama Masterplan! Door Christine Pannebakker.

Gisteren was ik bij mijn vriendin Brenda. Ze was een dag eerder de trotse moeder geworden van zoon Thijs. De geboorte werd uitbundig gevierd in het feestelijke licht van een rood hart dat aan de muur was bevestigd. Een mooi moment om het begin van een kleurrijk leven te vieren.

 

In veel oosterse landen gaat het anders. Daar wordt niet zozeer de geboorte, maar de conceptie als het beginpunt van het leven gevierd. Ze zien de zwangerschapsmaanden en de eerste levensjaren als één geheel. Veel nuchtere westerse denkers zijn hen daarin gevolgd. Zo is er een verhaal over Freud waarin een moeder hem vraagt wanneer ze moet beginnen om haar kind te onderwijzen. Als ze hem vertelt dat haar zoon vijf maanden is, is zijn antwoord: ‘Maar mevrouw, dan bent u al veertien maanden te laat!’
Inmiddels weten we dat je sommige dingen beter niet kunt doen tijdens je zwangerschap. Bijna iedereen kan het ‘je mag niet….lijstje’ wel dromen. Je mag namelijk niet roken, geen glazen alcohol drinken of rauwmelkse kazen eten. En liever ook geen dropjes snoepen, een kattenbak verschonen of genieten van vele mokken koffie met knapperige speculaasjes. Maar naast dat lichamelijke aspect is er meer…

De invloed van stress
De laatste tijd is in het westen ook aandacht voor het geestelijke aspect van de zwangerschap. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken geweest over de invloed van stress. En wat blijkt? Stress moet vermeden worden. Het kan namelijk zorgen voor een kortere zwangerschapsduur en een lager geboortegewicht van de baby. Bovendien heeft het een licht effect op de hersenontwikkeling, wat weer invloed heeft op het latere gedrag. Kinderen van moeders met veel stress lopen na de geboorte zelfs wat achter bij kinderen van moeders die nauwelijks stress hebben ervaren.

Conclusie: in je zwangerschap leg je dus echt de basis voor een leven! Zowel lichamelijk als geestelijk.

Positieve impuls
Wat zo vreemd is, je hoort vrijwel alleen wat je niet mag doen: we leven in een ‘je mag niet’ en ‘pas op voor…’ cultuur. Maar is het niet minstens zo belangrijk wat je wél kunt doen? Na vier jaar onderzoek weet ik dat dit inderdaad zo is. Er is veel wat je kunt doen om je zwangerschap dagelijks een positieve impuls te geven. Jij persoonlijk kunt kiezen voor een harmonisch begin. En dat heeft grote gevolgen. Want als je goed zorgt voor jezelf, krijg je een gezondere moeder, een gezonder kind en uiteindelijk een gezondere samenleving. Volgens de beroemde Indiase arts Deepak Chopra kun je als moeder zelfs depressiviteit al tegengaan voor de geboorte. Kleine veranderingen hebben gevolgen die levens veranderen.

Tijd voor positieve actie dus!

Tips voor een goede start van je ongeboren kind

  • Tip 1: Laat je regelmatig masseren. Eigenlijk weet je het al, maar nu is het ook nog wetenschappelijk bewezen. Zwangere vrouwen hebben grote baat bij massages. Onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen na een massage beter slapen en minder last hebben van ongerustheid, angst en depressiviteit. Ook hebben de moeders minder last van complicaties tijdens de bevalling. Ze bevallen minder vaak vroegtijdig. Er zijn zelfs aanwijzingen dat hun kinderen in de eerste weken minder problemen ondervinden.
  • Tip 2: Houd een zwangerschapsdagboek bij zodat je je bewust wordt van je eigen gedachten tijdens de zwangerschap. Pas als je je bewust bent van je gevoelens ten opzichte van jezelf, je partner en je kind kun je veranderingen aanbrengen. Ben je niet zo’n schrijver: maak in elk geval je wensen top 10. Wie wil je zijn als moeder? Wat wil je voor je kind? In het Mama Masterplan lees je hoe je dat kunt bereiken.
  • Tip 3: (voor vaders) praat tijdens de zwangerschap zo vaak mogelijk tegen je kind. De pasgeborene herkent de stem van jou dan al na twintig minuten. Baby’s die de stem van hun vader vaak hebben gehoord, zullen eerder in slaap vallen. Omdat die stem hen het gevoel geeft dat de wereld veilig is.
  • Tip 4: Breng meer kleur op je bord en je eet als vanzelf gezonder. Al die felle kleuren zijn bedoeld om je naar groene broccoli, rode tomaten en gele paprika’s te lokken. 
  • Tip 5: Spanningen zijn slecht omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam overschakelt op een verdedigingsmechanisme. Je hart slaat sneller, je bloeddruk gaat omhoog.. Dat is normaal al niet gezond, maar voor je ongeboren kind is het helemaal slecht. Probeer spanningen daarom te vermijden door te luisteren naar klassiek muziek (er is een heuse top 3 voor zwangeren), in bad te stappen met gemberthee en minstens een paar keer per dag de handen op je buik te leggen voor een moment helemaal voor jullie samen.

Het Mama Masterplan
Wil je veel meer tips lezen over hoe je je zwangerschap positief kunt beïnvloeden. En hoe je straks een inspirerend voorbeeld kunt zijn voor je kind? Christine Pannebakker is schrijfster van Het mama masterplan, in 7 stappen naar inspirerend opvoeden. Je leest hierin hoe je een ijzersterke basis legt voor je kind. Een boek over wat jij kunt doen voor je ongeboren kind, zelfvertrouwen hebben en geven, een positief voorbeeld zijn en slim omgaan met je tijd.
Er zijn ook speciale Mama Masterplandagen. In maart, april en mei kun je workshops volgen over o.a.

  • zelfvertrouwen,
  • massage,
  • tijdmanagement voor moeders en
  • dromen omzetten in realiteit. 

Reageer op artikel:
Geef je ongeboren kind een positieve start
Sluiten