Toxoplasmose

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
toxoplasmose

Toxoplasmose (ook wel eens de kattenziekte genoemd) wordt veroorzaakt door een parasiet, toxoplasma gondii genoemd. De voornaamste besmettingsbronnen zijn:

  • eten van rauwe groenten en rauw vlees
  • contact met besmette aarde
  • uitwerpselen van de kat

Aan het begin van de zwangerschap kan door middel van een bloedonderzoek worden nagegaan of je immuun bent voor toxoplasmose. Wanneer je voldoende antistoffen hebt tegen de parasiet, omdat je de ziekte vroeger reeds eens doormaakte, is er geen risico voor je baby. Slechts ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft antistoffen tegen toxoplasmose.

De ziekte verloopt meestal zonder duidelijke symptomen en wordt soms als een lichte griep ervaren (lichte temperatuurstijging en lymfeklierzwellingen in de hals). Het foetale risico voor congenitale (dwz aangeboren) toxoplasmose is afhankelijk van de zwangerschapsduur; het risico stijgt van 25 % in het eerste trimester tot zeker 60% in het derde trimester. Vaak ontstaat er een abortus bij zeer vroegtijdige besmetting.

De grootte van de groep echter die in de neonatale periode symptomen zal vertonen is 0 tot 10 per duizend. Slechts 1 op 3 van de pasgeborenen met bewezen infectie vertonen symptomen, wat dus een heel kleine groep betekent.

De letsels die kunnen optreden ten gevolge van neonatale toxoplasmose zijn onder andere hydrocephalie (waterhoofd), microcephalie (abnormaal klein hoofd), mentale achterstand, zekere graad van blindheid, pneumonie (longontsteking), hepatitis.
Indien een zwangere niet immuun is voor toxoplasmose is het dus heel belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen: vlees goed bakken of koken (meer dan 66°), de groenten en fruit zeer goed wassen, handen onmiddellijk wassen na contact met rauw vlees of aarde of groenten die met aarde bevuild zijn, handschoenen dragen als men in de tuin werkt, de kattenbak laten verschonen door derden of indien dit niet mogelijk is zeker handschoenen dragen.

Nota: wat betreft de rol van de kat zijn er de laatste jaren toch wat studies verricht. Vrij recent werd in de pers dan ook een artikel rond dit onderwerp gepubliceerd, waaruit blijkt dat deze rol niet mag overdreven worden en de kat dus zeker niet de grootste boosdoener is in het toxoplasmoseverhaal.

Een vergelijkbare ziekte als Toxoplasmose kan het gevolg zijn van worminfecties bij katten en honden. Zorg daarom voor een goede ontworming van hond en kat. Tijdens, maar ook na je zwangerschap!

 

Plaats reactie