Back Topics Groei en ontwikkeling Baby's brein Baby´s brein

Baby´s brein

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
baby's brein

Het brein van een baby, hoe werkt dat nu eigenlijk? Kun je als ouders zijnde door middel van leerzame hulpmiddelen de intelligentie van je kindje verhogen? Volgens de experts niet! De ontwikkeling van de hersenen wordt voornamelijk bepaald door de natuur. Stimuleren en forceren heeft geen enkele zin, afwachten, geduld is een schone zaak. Wat er in zit zal er vroeger of later uit komen.

Een testje
Plaats je circa negen maanden oude kindje in een kinderstoel en leg er een lepel met de steel naar rechts voor neer. Als je kindje rechtshandig is zal hij waarschijnlijk de lepel goed beetpakken en naar zijn mond brengen. “Superrr!” denk je dan... Maar leg nu de lepel eens andersom, dus met de steel naar links? Het kindje zal nu de lepel verkeerd om beetpakken en de steel naar zijn mondje brengen. Iets minder super dus...

Je kunt deze oefening nogmaals doen als je kindje ongeveer 14 maanden oud is. Wat dan normaal gesproken gebeurd, is dat je kindje de lepel nog steeds verkeerd oppakt, maar hem nu eerst omdraait en dan pas naar zijn mond brengt. Met circa 19 maanden zal de kleine, ongeacht hoe de lepel voor hem ligt, deze meteen op de juiste manier oppakken.


Mijlpaal
Ongeveer 19 maanden na de geboorte kan je baby niet alleen zien en begrijpen hoe de lepel te pakken, maar kan hij ook de informatie zodanig verwerken dat hij de juiste spieren aanstuurt om deze handelingen te verrichten. Een mijlpaal in de ontwikkeling, volgens de Amerikaanse onderzoekers die deze leuke proef op wetenschappelijk verantwoorde wijze uitvoerden en er in 1999 over schreven in een vooraanstaand vakblad. Dit onderzoek is slechts een van de duizenden studies die zijn uitgevoerd in verband met de relatie tussen de vaardigheden, het gedrag en de groei van de hersenen van baby's en peuters. Dankzij geavanceerde meet- en kijktechnieken hebben dergelijke onderzoeken zeker de laatste vijftien jaar een hoge vlucht genomen. We kunnen nu allerhande zaken over de ontwikkeling van kinderen die reeds geruime tijd bekend waren, koppelen aan onze kennis over het groeien van de hersenen.

Mede hierdoor is er veel informatie naar buiten gekomen met betrekking tot de inzichten waarom baby’s en peuters zich gedragen zoals zij doen. Waarom zijn er zulke grote verschillen in:
• gedrag,
• motorische vaardigheden,
• intellectuele capaciteiten en
• temperament.

Wat overduidelijk werd tijdens de onderzoeken is de conclusie dat de “kwaliteiten” van een kindje grotendeels bepaald worden door moeder natuur. De invloed van de ouders c.q. opvoeders is slechts zeer beperkt. Als een moeder nog niet eens echt weet dat zij een kindje gaat krijgen is de natuur al bezig met het vormen van de hersentjes en het ruggenmerg die tezamen het centrale zenuwstelsel vormen. Dit proces begint zestien tot achttien dagen na de bevruchting, overigens is het embryo dan pas 3 millimeter groot. Het uiteindelijke resultaat qua functioneren is grotendeels genetisch bepaald. De genen beheersen dit proces, maar kunnen hierin wel gehinderd worden door externe invloeden.

Invloedsfactoren
Er zijn diverse factoren van invloed op de ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Hieronder zie je een lijstje van factoren die zelfs lichte tot zeer zware hersenbeschadiging kunnen veroorzaken:
• teveel stress,
• hormonen,
• drugs, waaronder medicijnen,
• alcohol en
• nicotine

Als de moeder gezond leeft en er verder geen schadelijke invloedsfactoren van buitenaf zijn zal er na 9 maanden een volledig functionerend brein “opgeleverd” worden. Wat in den beginne slechts een neurale plaat is, resulteert na negen maanden dankzij een nauwelijks te bevatten complex proces van celdeling, migratie, specialisatie en communicatie in 350 gram aan hersenen die op hun beurt weer bestaan uit ruim honderd miljard zenuwcellen. In de loop der jaren ontwikkelt dit zich overigens tot een gewicht dat ongeveer viermaal zo groot is. Ondanks het feit dat het brein nog lang niet “klaar” is, kost dit proces enorm veel energie en functioneert het al volop. Reeds tijdens de zwangerschap gaan de hersenen allerlei vaardigheden aansturen en het gedrag bepalen.

Duimzuiger
In de tweede maand beginnen de eerste oefeningen om de spieren te bewegen al. Dit is dus lang voordat de moeder daar uberhaupt iets van merkt. Al snel gaan de willekeurige spiersamentrekkingen van de foetus over in gecontroleerde bewegingen. Deze bewegingen zullen in een later stadium, na de bevalling, goed van pas komen. Denk hierbij aan het afzonderlijk bewegen van armpjes en beentjes, het openen en weer dichtdoen van zijn mondje, het bewegen van zijn tong en het maken van zuig- en slikbewegingen. Al na vier maanden kan de foetus duimen. Deze ontwikkelingen zijn terug te brengen naar het ontwikkelen van de hersenen. Het afzonderlijk bewegen van armpjes en beentjes wordt mogelijk gemaakt doordat de zenuwen uit het ruggemerg lang genoeg geworden zijn om de diverse spieren aan te sturen. De hersenstam draagt er zorg voor dat de kleine kan zuigen en slikken.

Uit onderzoeken door middel van ultrasone technieken blijkt dat er nog veel meer gebeurt in de baarmoeder. Zo kan een ongeboren kindje al zien, voelen, proeven en ruiken. In de derde en vierde maand worden de tastreceptoren in de huid rond het mondje en op de vingertopjes aangelegd. Zo kun je op echo’s duidelijk zien dat een kindje zijn gezichtje of de baarmoederwand aftast. Omdat het tastmechanisme reeds werkt zal de kleine vastleggen dat er iets fysieks aanwezig is. Inmiddels zijn diverse onderzoekers ervan overtuigd dat ongeboren kindjes vanaf vijf maanden reeds pijn kunnen voelen.

Smaak
Tijdens de vijfde maand van de zwangerschap begint het functioneren van onder andere het slakkenhuis in het binnenoor. Tegelijkertijd zijn de hersenen klaar om geluid waar te nemen. Door middel van hartslagmetingen en ultrasone technieken kunnen we aantonen dat een foetus van vijf maanden al reageert op geluiden van buitenaf. Het onderscheid maken tussen verschillende geluiden zoals muziek, stemmen, het geborrel van het vruchtwater en het kloppen van mama’s hart lukt echter pas vanaf maand acht. Zelfs in die donkere baarmoeder blijkt er niet veel te zien. Mocht er echter licht binnen kunnen vallen dan zou de kleine al van alles kunnen waarnemen want de voorbereidingen op het zien zijn reeds in volle gang. Als een kindje na 24 weken geboren wordt blijkt het al diverse smaken te kunnen onderscheiden. Op zich logisch, want de smaakpapillen worden reeds in maand twee ontwikkeld. De koppeling tussen deze papillen op de tong, in de keelholte, gehemelte en de hersenen wordt gelegd tijdens de zesde maand van de zwangerschap. Ook de reukzin wordt tijdens de zesde maand gevormd.
 

Plaats reactie