Petra
Petra Gezondheid baby 27 Dec 2011

Babyspel

Samen spelen is niet iets wat pas leuk is voor grote kinderen. Ook baby’s kunnen ervan genieten. En ze leren er enorm veel van. Ze leren namelijk goed kijken, luisteren en voelen.

Is je kindje al toe aan spelen?
De eerste zes weken heeft de baby nodig om zich aan te passen aan de buitenwereld en heeft daarvoor een zekere mate van rust nodig. Ouders kunnen heel goed aan hun kindje zien of hij/zij zich afwendt en rust wil of dat hij duidelijk interesse toont. Als die interesse er is, dan kun je gaan spelen.

Timing
Tijdens het voeden zijn baby’s niet zo geïnteresseerd in “spelen” omdat ze het te druk hebben met zuigen. Na het voeden doen heel veel kinderen een klein slaapje of liggen wat te doezelen. Maar dan, enige tijd na de voeding komt de tijd dat je kind heel wakker en aandachtig is. Dat tijdstip is dus heel geschikt.

Hoe kun je spelen?
Speelgoed is eigelijk nog nauwelijks nodig. Een baby heeft van nature interesse in het menselijk gezicht en stemgeluid. Verreweg het mooiste speelgoed ben je zelf. In gesprekjes en spelletjes met die steeds bekendere mama en papa voelt de baby zich veilig en geborgen en krijgt hij/zij hele leuke dingen te zien, te horen en te voelen.

In deze periode (0-3 maanden) hebben baby’s vooral aandacht voor dingen die groot zijn en bewegen, niet te ingewikkeld van patroon, cirkelvormige dingen en veel contrasten. Door met je kindje rond te lopen en hem/haar allerlei dingen te laten zien (schilderijen en posters die tegen een lichte muur hangen, bepaalde patronen van je gordijnen) kun je ontdekken wat je kindje allemaal opmerkt en mooi vindt. Je kindje ziet in deze periode het scherpst op een afstand van 20 centimeter.

Let bijvoorbeeld eens tijdens een “goed gesprek” met uw telg waar hij/zij naar kijkt. Je haargrens? Naar je mond ? Ogen? Blijft je baby je volgen met de ogen als je het heen en weer beweegt? Welke gezichten en praatgeluiden zijn interessant? Trekt je kind gezichten na? In deze periode steken bijvoorbeeld veel kinderen hun tong uit of doen hun mond wijd open (al zit er vaak een tijd tussen zien en doen).

Baby’s kun je al heel snel op geluid zien reageren. Probeer eens terwijl de baby het niet ziet zacht met hem te praten of maak een ander zacht geluid. Je zult merken dat als hij je hoort hij even ophoud met bewegen of zuigen. Of misschien zoekt hij al met de ogen waar het geluid vandaan komt. Je kindje zal erg veel plezier hebben als het je vind en je daar enthousiast op reageert.

Een baby geniet ook enorm van spelletjes (klap eens in je handjes) waarbij hij/zij wordt gewiegd of waarbij zijn/haar armpjes en beentjes worden bewogen. Vanaf de tijd dat de baby zijn handjes het grootste gedeelte open heeft, is het één voor één buigen en strekken van de vingertjes en er zachtjes overheen wrijven ook een heel fijn spelletje.

Reageer op artikel:
Babyspel
Sluiten