Back Topics Groei en ontwikkeling Eerste stapjes

Eerste stapjes

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
eerste stapjes

De meeste kinderen beginnen te lopen na hun eerste verjaardag, zo rond hun dertiende levensmaand. Dat betekent natuurlijk niet dat kinderen die dat pas later doen, abnormaal zijn. Je zult misschien opgemerkt hebben dat je baby ook in zijn eerste levensmaanden al lijkt pasjes te willen te zetten. Maar dat is niet meer dan een reflex (de stapreflex) die al na een tweetal maanden weer verdwijnt. Rond de leeftijd van elf maanden kunnen de meeste kindjes al zelfstandig staan en kunnen ze aan de hand van mama of papa een aantal stapjes zetten.

Vanaf dan wordt uitkijken! De kleine gaat vanaf dat moment op survival in huis en loopt langs tafels, stoelen en banken en alles wat voorheen een veilige hoogte stond, komt nu binnen handbereik. Van het moment dat ze kunnen stappen willen de meeste kinderen overigens niet anders meer doen (ze trekken zich recht aan alles wat enigszins vast zit, tot en met je broekspijpen toe). In het begin is dat allemaal nog een beetje moeilijk en wat vermoeiend, en ze laten zich na een paar tellen vaak alweer op hun achterste vallen, wat vaak gepaard gaat met een huilbui uit frustratie.

Rond de dertiende levensmaand kunnen driekwart van de kleintjes zelfstandig stappen. Dat stappen gebeurt vrij snel en meestal op de tenen, de knietjes blijven bij die eerste stapjes stijf en de benen lichtjes gespreid. Een grote moeilijkheid voor het kind is daarbij het stoppen. Toen het stappen nog gebeurde met steun van pakweg de salontafel (waarbij de snelheid heel wat lager lag) was dat stoppen wel nog makkelijk: toen liet je baby zich gewoon vallen. Nu is er na het bewaren van het evenwicht en het leren rechtop staan een nieuwe factor in het hele stapverhaal: de snelheid.

Wanneer je kind loopt, zal het intensief oefenen en zijn bewegingen steeds verder verfijnen. Het zal leren vanuit rechtstaande positie zijn speelgoed op te rapen en langzaamaan groeit ook de interesse voor hindernissen zoals trappen. Rond zijn achttiende levensmaand zal je kind met wat hulp de trap op kunnen klimmen. Zorg vanaf dat moment voor de nodige traphekjes. Je zult niet de eerste ouder zijn die plotseling zijn kind ergens halfverwege de trap aantreft !

Als je kind leert lopen, kan je het best geen schoentjes aantrekken. Op zijn blote voetjes is het immers makkelijker om het evenwicht te bewaren doordat je kind beter de grond voelt. Uiteraard geldt dit niet voor buiten of op al te koude of ruwe ondergronden ! En nu zorgen dat het fototoestel binnen handbereik ligt...!
 

Plaats reactie