Eerste tandje

(6 stemmen, gemiddeld 3.50 van 5)
eerste tandjes

Het doorkomen van de tandjes is een natuurlijk proces dat er gewoon bij hoort. Er zijn maar weinig baby's die er geen last van hebben. Meestal gaat het krijgen van tandjes gepaard met vervelende klachten. Veel ouders hebben al snel de neiging om naar de huisarts, tandarts of specialist te gaan als er iets met hun pasgeboren kindje aan de hand is. Het doorkomen van tandjes gaat vaak gepaard met flinke huilbuien.

Wanneer
De eerste tandjes komen normaal gesproken wanneer de baby vijf tot zes maanden oud is. Bijna altijd verschijnen de onderste twee snijtandjes als eerste. Bij sommige baby's kan het doorkomen van de tandjes wat langer op zich laten wachten. Ongerustheid over het niet komen van de tandjes is niet nodig zolang ze maar voor het tweede jaar doorkomen. Zijn ze er niet voor het tweede jaar dan pas wordt de tandarts ingeschakeld.

Klachten
De baby kan tijdens het doorkomen van zijn eerste tanden zeurderig, rusteloos en huilerig zijn. Ook kan je baby last hebben van pijn, diarree, koorts, luieruitslag en kwijlen. Soms kan er ook oorpijn voorkomen. Wanneer het tandje door is ook al is het maar een klein puntje, verdwijnen de klachten weer.

Oorzaak
De baby krijgt bij de geboorte bescherming tegen bacteriën en virussen mee van zijn moeder. Na ongeveer vijf maanden neemt deze bescherming af en zal de baby zelf afweerstoffen moeten gaan aanmaken. De weerstand is in deze periode iets lager. In deze periode komen meestal ook de tandjes door terwijl je baby helaas gevoeliger is voor bijkomende ontstekingen en andere verschijnselen. Natuurlijk is het ook zo dat het tandvlees rondom de doorkomende tand onder spanning komt te staan, en dit geeft een pijnlijk gevoel.

Waar let je op
Wanneer het tandje is doorgekomen en er geen nieuwe tandjes op komst zijn, moeten de klachten verdwijnen. Als dit niet gebeurt, kan het goed zijn dat je baby ziek is. Let vooral goed op koorts. Als een eventueel flinke verkoudheid of griep bij je kind samenvalt met het doorkomen van de tanden wordt die vaak over het hoofd gezien. Bij ernstige of langdurende klachten is het raadzaam om contact met je huisarts op te nemen.

Pijn verlichten
Je kunt de pijn verlichten door het tandvlees op de plaats waar het tandje doorbreekt licht te masseren. Doe dit met je vinger of met de bolle kant van een theelepeltje of met een vingertandenborstel. De baby laten bijten op een bijtring of eventueel rammelaar kan ook de pijn verzachten.

Middelen die pijn verzachten:
Je kunt bij de apotheek vragen naar Dentinox-druppels. Deze druppels verdoven het tandvlees waardoor de pijn minder wordt. Deze druppels breng je met een wattenstaafje aan op de pijnlijke plek (maximaal vier maal per dag). Ook worden de homeopathische Chamodent-tabletjes van VSM geadviseerd. Ga niet zelf experimenteren zonder overleg met huisarts en/of apotheker. Als de pijn echt ondraaglijk wordt mag je ook een paracetamol zetpilletje geven, zowel de gewone of de homeopathische paracetamol.


Verzorging van de tandjes
Wanneer de eerste tandjes van je baby net zijn doorgekomen, is het zinvol direct met de verzorging ervan te beginnen. Zo kan tandbederf worden voorkomen. Lees hier hoe je de tandjes van je baby zo goed mogelijk kunt verzorgen. Elke ouder weet hoe hard een baby kan huilen als zijn of haar eerste tandjes doorkomen. Om te voorkomen dat je baby nog harder gaat huilen omdat zijn tandjes gaatjes of ontstekingen hebben, kun je die eerste tandjes meteen maar het best goed verzorgen.

 

Plaats reactie