Back Topics Groei en ontwikkeling Eerste woordjes

Eerste woordjes

Gebarentaal

gebarentaalMeer dan het poelepoele-gebrabbel. Met je baby communiceren kan al vanaf 6 maanden. Hoe? Via gebarentaal. Sinds vorig jaar kunnen jonge horende ouders en hun kinderen in de hoofdstad op een cursus babygebaren. Het begint allemaal met de worden eten, meer en melk. Natuurlijk heel belangrijk als je baby bent! Het kind geeft zelf al na acht weken met het gebaar voor melk aan dat het honger heeft.

Baby's spraakontwikkeling

(1 stem, gemiddeld 5.00 van 5)

spraakontwikkeling0 tot 3 maanden: vertel wat je doet

  • Praat vanaf de eerste dag heel veel tegen je baby. Het maakt niet echt uit wat je zegt, zolang je maar korte, eenvoudige zinnetjes gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen wat je doet:"Nu gaan we melk drinken" of "Daar is onze grote jongen."
  • Herhaal heel veel, baby's hersenen zijn heel gevoelig voor vaak terugkerende dingen. Door je stem te verhogen als je tegen je baby spreekt, vergemakkelijk je voor je baby het horen van kleine verschillen in de betekenis van bepaalde woorden.

Brabbelen

brabbelenIn het begin is lichaamstaal, zoals huilen, het enige communicatiemiddel voor de kleine. Na een maand of twee begint het glimlachen en produceren van klanken. De kleine ligt lekker in zijn wiegje te “pruttelen”… ehhh-oo-ehhh-aa, later weer gevolgd door de wat moeilijke medeklinkers zoals rr-gggrrr-pp-brrr enz. Het produceren van deze klanken is van groot belang voor de ontwikkeling van de lippen, tong en mondspieren.