Back Topics Groei en ontwikkeling Groeicurve

Groeicurve

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
groeicurve

Geen zoogdier is zo afhankelijk van zijn ouders als een mensen baby vlak na de geboorte. Veulentjes en kalfjes krabbelen al na een paar uur overeind om bij de moeder te gaan drinken (niks eindeloos wachten op de eerste stapjes) en jonge eendjes zwemmen gelijk hun moeder achterna (niks dure zwemlessen). Zelfs een baby van een chimpansee die toch erg verwant is aan een mensenbaby klampt zich op eigen kracht aan de rug of buik van zijn moeder (niks maxicosi's). De mensenbaby, het intelligentste zoogdier, doet de eerste weken weinig anders dan slapen, eten en huilen.

Hieronder staan een aantal ontwikkelingsfasen, die het lichaam van je baby in de eerste vier jaar doorloopt. Het tempo waarmee dit gebeurt, is voor ieder kind verschillend. Het is dus heel normaal dat jouw baby al eerder of pas later toe is aan bepaalde activiteiten.

Pasgeborene
Zodra je babytje geboren is, verandert er van alles voor hem. Ineens moet hij bijvoorbeeld zelf gaan ademhalen en zijn temperatuur op peil houden. Als hij nog geen minuut oud is, krijgt hij al zijn eerste rapportcijfer: de Apgarscore. Deze score is een beoordeling van de lichamelijke conditie van je baby. Als alles 100% in orde is, dan is het cijfer een 10. Wanneer het cijfer lager dan 4 is, zal onmiddellijk medisch ingrijpen noodzakelijk zijn.

Je pasgeboren baby wordt, zodra er een geschikt moment is, gewogen. Het gemiddelde gewicht van een voldragen baby is ongeveer 3500 gram. De lengte wordt niet altijd gemeten. Omdat je baby nog zo in elkaar zit (de zogenaamde foetushouding) is het vaak moeilijk de exacte lengte te bepalen. Een pasgeborene is meestal tussen de 47 en 54 cm lang. De lengte, het gewicht en de hoofdomvang van je baby zullen tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau regelmatig gemeten worden. De gegevens worden ingetekend in de zogenaamde groeicurven. Met behulp van de curven wordt een beeld gevormd van de groei van je kindje. Besef dat dit een hulpmiddel is. Er wordt altijd naar je kind in zijn geheel gekeken.

Tijdens het eerste jaar is de groei van baby's niet voortdurend hetzelfde:

  • Gedurende de eerste 3 maanden groeit een gezonde baby, die op tijd geboren is, meestal tussen de 90 en 200 gram per week;
  • Na die eerste 3 maanden neemt de groei iets af, tot ongeveer 70 à 150 gram per week.

Op de curve staat weergegeven hoe de groei van een kind normaal gesproken verloopt.

Bron: www.onlineconsultatiebureau.nl

 

 

 

 

Plaats reactie