Petra
Petra Gezondheid baby 20 May 2019

Leren kruipen [zo stimuleer je je baby!]

De eerste maanden kan je baby nog bijna niets zelf. Dan komt het moment dat het sterk genoeg is om het hoofdje omhoog te houden, daarna om zichzelf om te kunnen rollen, te zitten en dan… Het moment waarop je kind in beweging komt. Opeens ontdekt het hoe het kan kruipen!

Hoe de ontwikkeling van je kind gaat

Voor iedere mijlpaal in het jonge leventje van je kind geldt eigenlijk: oefenen, oefenen, oefenen. Dat hoofdje lijkt eerst veel te zwaar, maar door te oefenen worden de nek- en rugspieren sterker. Daardoor komt er een moment dat het hoofdje goed rechtop gehouden kan worden. Datzelfde geldt voor zitten. Er is evenwicht en kracht voor nodig om overeind te blijven. Ook hier is oefenen de sleutel. Bij kruipen is dat niet anders. Na het kruipen komt vaak het lopen. En ook hier, je raadt het al, is oefenen de manier om het onder de knie te krijgen. Het moment waarop baby’s gaan kruipen is erg verschillende. Zo zijn er baby’tjes die met 6 of zelfs 4 (!) maanden al door de kamer kruipen. Die zijn er dan wel vroeg bij. De meeste leren het wanneer ze tussen de 7 en 10 maanden oud zijn. Als het wat langer duurt hoef je je dus niet direct zorgen te maken. Op het consultatiebureau zal de ontwikkeling van je kind in de gaten gehouden worden. Maakt je kind na z’n eerste verjaardag nog steeds geen aanstalten om te gaan bewegen? Dan is het goed om dit op het consultatiebureau ter sprake te brengen.

Hoe het leren kruipen in zijn werk gaat

Heeft je kindje geleerd om goed op de buik te liggen? Dan kan het in principe ook leren kruipen. Merk je dat je kindje problemen houdt met de buikligging? Je kunt je kindje dan helpen door een opgerolde handdoek onder zijn oksels te leggen wanneer hij op zijn buik ligt. Zo kan je kindje toch de spieren trainen. Je kunt ook ondersteunen door, wanneer je zelf op de grond zit, je kind op de buik over je benen te laten liggen. Daarbij zitten de benen aan één kant en de armpjes aan de andere. Zo komt je kindje dus automatisch in de goede kruiphouding terecht, zonder dat het veel inspanning kost. Oefen regelmatig even met je kind. Let daarbij op dat je op tijd stopt. Wanneer je kindje gaat huilen, moe lijkt te worden, of steeds met het hoofdje naar beneden zakt, is het belangrijk om te stoppen. Overigens komt het vrij vaak voor dat je kindje eerst gaat tijgeren, waarbij hij plat op de buik ligt en zich voortbeweegt met z’n armpjes en beentjes.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kindje kruipt over het gras

Help, mijn kind kruipt niet!

Hoewel de meeste kindjes op een bepaald moment gaan kruipen, zijn er natuurlijk ook uitzonderingen.

Mijn kind is een billenschuiver

Er zijn kindjes die zich in zithouding voortbewegen op de grond. Dat kan ontstaan wanneer je je kind meestal in zithouding op de grond zet, in plaats van in lighouding. Op het consultatiebureau zal geïnformeerd worden naar de manier waarop je kindje zich voortbeweegt. Er kan namelijk een motorische oorzaak zijn waardoor je baby de voorkeur geeft aan een zit- in plaats van lighouding. Gelukkig is er in de meeste gevallen geen sprake van zo’n oorzaak, maar is je baby simpelweg gewend geraakt aan deze manier van bewegen.

Mijn kind slaat het kruipen over

Er zijn ook kindjes die het nog weer anders aanpakken. Die slaan het kruipen gewoon helemaal over, en besluiten meteen te gaan lopen. Of dit bij jouw kind ook gebeurt, hangt af van de snelheid waarmee hij of zij leert lopen. Je kind zal in de meeste gevallen voor de makkelijkste weg. Als lopen makkelijker gaat dan kruipen, dan is de kans dus groot dat je kind het kruipen gewoon overslaat.

Het kruipen van je baby stimuleren

Je kind regelmatig in buikligging op de grond leggen, is een belangrijke manier om het kruipen te stimuleren. Je kunt hierbij nog een extra uitdaging inbouwen. Leg een favoriet speeltje vlakbij je kindje, maar net buiten handbereik. Je kindje zal er naartoe willen en daarvoor van alles proberen. Schuiven, omrollen, rekken, strekken… Alles is geoorloofd, want het zijn allemaal manieren om je kindje sterker te maken en bewust van de mogelijkheden. Zorg er wel voor dat je ook hierbij op tijd stopt. Raakt je kindje erg gefrustreerd, wordt het moe, of gaat het huilen? Stop er dan weer mee. Oefenen is goed, overvragen niet.

Safety first – ook als het om kruipen gaat

Het is handig om voordat je kind in beweging komt stil te staan bij wat dat nou precies gaat betekenen. Zo betekent het dat, als je kind eenmaal in beweging is, zaken als snoeren en knopjes een geweldige aantrekkingskracht op hem of haar zullen hebben. Let daarom goed op de volgende dingen:

  • Ga op de grond in de woonkamer zit en kijk eens rond alsof je een baby bent. Waar zie je snoeren om aan te trekken, planten om om te gooien, scherpe punten om je hoofd aan te stoten en stopcontacten om je vingers in te steken? Werk al die zaken weg, zodat je een veilige kruipomgeving creëert.
  • Op een te gladde ondergrond is het lastig kruipen. Vloerbedekking is meestal ideaal materiaal om op te leren kruipen. Laminaat kan ook, als het maar niet te glad is. Let op vloer- en speelkleden, want die kunnen gaan plooien. Je kindje kan er dan bij zijn kruippogingen in verstrikt raken.
  • Zorg ook voor comfortabele kruipkleding. Een korte broek of rokje is niet ideaal, omdat de blote knietjes erg schuren over de ondergrond. Een soepele spijkerbroek is ideaal: het beschermt, maar vormt geen belemmering bij het bewegen.
  • Duurt het wat jou betreft veel te lang voordat je kindje gaat kruipen? Blijf positief! Het heeft geen enkele zin om boos te worden wanneer het weer niet lukt. Geef een complimentje als je ziet dat je kind oefent. En: laat het vooral los! Dat kruipen komt vanzelf. En wanneer het eenmaal zover is, zal je nog wel eens terugverlangen naar die dagen waarop je nog niet continu achter je kind hoefde aan te rennen 😉
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Leren kruipen [zo stimuleer je je baby!]
Sluiten