Petra
Petra Gezondheid baby 23 Jan 2019

Mijn baby 9-12 weken

Ook met 9 tot 12 weken gebeurt er weer van alles met je baby. We zetten een paar belangrijke mijlpalen op een rijtje.

Week 9 -10 van je baby

Een aantal reflexen die net na de geboorte al aanwezig waren, verdwijnen deze weken geleidelijk aan. Zo heeft je baby ondertussen de stapreflex afgeleerd. Dit is een reflex die een pasgeboren baby laat zien wanneer hij of zij rechtop wordt gehouden, met de voetjes op de grond. De baby zal dan namelijk in een reflex het ene been optillen en al zijn gewicht op het andere been zetten: de stapreflex. Dat deze reflex nu verdwijnt mag je zeker niet beschouwen als een achteruitgang in de evolutie van je kind. Integendeel, de reflex moet verdwijnen om het latere stappen mogelijk te maken en levert het bewijs van een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel. Als je baby ongeveer 6 maanden oud is zal een vergelijkbare reflex ontstaan. Deze reflex is een eerste teken van het leren lopen.

Minder slaap

Je kindje heeft nu wat minder slaap nodig dan in de eerste weken en tuurt naar de wereld rondom hem. Weet je dat je kindje nu al gezichten kan herkennen? Ook contrasten vindt je kleine mooi. Een grote tekening met veel contrasterende kleuren zal de aandacht een hele tijd kunnen vasthouden. Ook het daglicht achter het gordijn, dat afsteekt tegen de donkere slaapkamer, zal interessant zijn. Je kindje kan er tijden naar staren!
Naast verkennend rondkijken begint je baby stilaan ook tegen je te ‘praten’. Die kirrende geluidjes zijn toch een hele mooie beloning voor die vermoeiende afgelopen weken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

slapende baby

Week 11-12

De spieren van je baby’s nek, schouders en rug zijn tegen de 3de maand al flink ontwikkeld. Je kindje kan een minuut lang zijn hoofd optillen. Hij zal dit vooral doen telkens wanneer zijn interesse gewekt wordt, omdat hij licht of geluid waarneemt, of omdat je hem aanhaalt. Bij het opheffen van het hoofd steunt je kind op zijn onderarmen. Dankzij de kracht van de spieren houdt hij zijn hoofd goed in evenwicht en heeft hij dus geen wiebelhoofdje meer. Het is belangrijk om ‘tummy time’ in te bouwen; tijd waarin je kleine op de buik ligt. Dit versterkt de spieren en maakt je kleine sterker. Bouw deze tummy time geleidelijk op, zodat het niet te zwaar wordt!

Ook als je je kindje in een zithouding optrekt, laat hij zijn hoofd niet meer slap naar achter hangen. Omdat het mee oprichten van het hoofd een grote inspanning voor hem betekent, kan hij dit nog niet volhouden. Maar oefening baart kunst en over een paar maanden zal het vanzelf makkelijker gaan!

Je kindje herkent jou!

Er is veel kans dat je kind nu de meeste mensen die hem benaderen, met een brede glimlach begroet. Toch geeft hij niet aan eender wie even graag zijn aandacht. Bepaalde mensen uit de omgeving verdienen nu duidelijk zijn voorkeur. Bij onbekenden kan het nu wel even duren voor hij zich op zijn gemak voelt. Aan de ene kant is dit natuurlijk goed, maar aan de andere kant kan het lastig zijn. Nieuwe gezichten kunnen eng zijn, waardoor je kindje onrustig raakt of gaat huilen.

Reageer op artikel:
Mijn baby 9-12 weken
Sluiten