Eerste hulp bij driftbuien van je kind

Hoe kan dat toch? Het ene moment is er niets aan de hand, het volgende moment ligt er een schreeuwend, huilend kind voor je voeten. Driftbuien bij je kind kunnen pittig zijn en lastig om mee om te gaan. Toch zijn er dingen die je kunt doen om ze wat minder erg te maken, zowel vooraf als tijdens zo’n driftbui.

Wat is een driftbui precies?

Als baby is huilen het meest duidelijke communicatiemiddel dat je kleintje in kan zetten. Als hij of zij wat ouder wordt, wordt communiceren gelukkig steeds makkelijker. Dat wil alleen niet zeggen dat het altijd goed gaat. Krijgt je kind zijn zin niet? Dan kan het in huilen uitbarsten, tot het punt waarop hij of zij in woede uitbarst: een driftbui. Zo’n driftbui is meestal kort en krachtig, maar soms blijft je kind er in ‘hangen’ en duurt het langer. Tot je kind een jaar of vier is kan het flink last hebben van driftbuien. Niet voor niets wordt deze periode ook wel de peuterpuberteit genoemd. Ook oudere kinderen kunnen driftbuien hebben, maar over het algemeen gebeurt dit dan minder vaak.

Driftbui herkennen

Tja, een driftbui is niet erg lastig te herkennen. Maar als je erover twijfelt of je iets een driftbui mag noemen, zetten we de signalen nog even op een rijtje. Je kind stampvoet, schreeuwt of huilt hard en kan daarnaast ook nog slaan, bijten, met dingen gooien, knijpen en ga zo maar door. Oftewel: zo’n driftbui gaat niet ongemerkt voorbij.

Oorzaken driftbui

Misschien heb je de neiging om zelf ook uit je vel te springen wanneer je peuter weer krijsend op de grond ligt. Toch is dat niet helemaal eerlijk. De hersenen van je peuter zijn namelijk nog volop in ontwikkeling. Jouw kind is simpelweg nog niet in staat om de eigen woede de baas te blijven. Daarom komt ook nog vaak de frustratie van het niet begrepen worden. Misschien denk jij dat je kind zit te zeuren om snoep, terwijl het in werkelijkheid eigenlijk alleen maar honger heeft. Je kind is alleen nog niet aan staat om dat zelf te herkennen en ook nog aan jou uit te leggen. Verder is er nog een derde reden van driftbuien: het karakter van je kind. Het ene kind is altijd rustig en bedachtzaam, terwijl het andere kind om het minste of geringste boos of gefrustreerd raakt. Persoonlijkheid speelt daarin een grote rol. De kans is groot dat je stiekem het gedrag van je kind wel herkent. Misschien ben je zelf ook wel iemand die snel uit zijn slof schiet? Helaas zien we niet alleen goede, maar ook slechte eigenschappen van onszelf in onze kinderen terug 😉

Omgaan met een driftbui

Hoewel iedere driftbui dus een andere oorzaak kan hebben, is er wel een algemene ‘handleiding’ die je kunt gebruiken om er beter mee om te gaan.

1. Blijf rustig

Nee, het heeft geen enkele zin om je naast je kind op de grond te storten en ook in krijsen uit te barsten. Onderdruk dus die neiging en probeer te alle tijde rustig te blijven.

2. Wees duidelijk

Een van de ergste dingen die je kunt doen: toegeven aan een woede-uitbarsting. Dat lost op dat moment misschien het probleem op, maar je kunt er zeker van zijn dat je kind dan de volgende keer weer een driftbui in de strijd gooit om z’n zin te krijgen. Kies dus niet voor de op dat moment makkelijkste weg, want daar zal je op een later moment waarschijnlijk spijt van krijgen!

3. Haal je kind uit de situatie

Ligt je peuter krijsend op de supermarktvloer? Pak het op en neem hem of haar mee naar een rustig plek. In het ergste geval laat je je boodschappen staan en loop je de supermarkt uit. Zo gauw je je kind uit de situatie haalt, zal het makkelijker aanspreekbaar zijn.

4. Achterhaal de oorzaak

Probeer er achter te komen waar de frustratie van je kindje vandaan komt. Wil het echt alleen maar snoep? Blijf dan consequent en geef aan dat dat er niet in zit. Maar misschien heeft je kind wel gewoon honger, en doet een broodje wonderen. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Hoe vermoeider, hoe groter de kans op een driftbui.

5. Geef je kind even een adempauze

Soms helpt het om je kind even apart te zetten. Dan kan het even in z’n eentje tot zichzelf komen. Pluspunt: dat geeft niet alleen je kind, maar ook jezelf een adempauze. Het zal ervoor zorgen dat de ergste spanning weer uit de lucht is.

6. Een knuffel maakt een hoop goed

Is de driftbui overgewaaid? Zijn jullie allebei weer een beetje afgekoeld? Vergeet dan niet om je kind een dikke knuffel te geven. Zo geef je ook het signaal af dat af en toe onenigheid er nu eenmaal bij hoort, maar dat je toch onvoorwaardelijk van je kind houdt.

Vraag op tijd hulp

Er kunnen momenten zijn dat je met de handen in het haar zit en je echt niet meer weet wat je met je kind aanmoet. Heb je het gevoel dat je op een dood spoor zit? Raak je gefrustreerd omdat je het idee hebt dat je kind nooit meer luistert? Vergeet dan niet om op tijd hulp te vragen. Zorg voor voldoende ruimte voor jezelf, zodat je zelf kan bijtanken. Op die manier kun je de lastige situaties beter aan. Aarzel daarnaast niet om ook professionele hulp in te schakelen. Benoem de situatie op het consultatiebureau of bij je huisarts. Samen kun je op zoek gaan naar de oorzaak van de driftbuien. In sommige gevallen blijkt er een achterliggende oorzaak te zijn, zoals een stoornis in het autistisch spectrum. Als dat blijkt, kan er passende hulp gezocht worden, bijvoorbeeld bij een orthopedagoog.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij driftbuien van je kind
Sluiten