Tweetalig opvoeden

Als vader en moeder binnen een gezin ieder (consequent) een andere moedertaal spreekt, gaat het tweetalig opvoeden bijna vanzelf. Een kind kan op deze manier wel drie talen leren. In Nederland wordt daar nog best een beetje ouderwets over gedacht. Veel buitenlandse ouders krijgen vaak op school te horen dat ze vooral het Nederlands thuis de voorkeur moeten geven omdat de kinderen wellicht een achterstand zouden opdoen. 

Het is inderdaad zo dat kinderen die tweetalig worden opgevoed in het begin wat meer moeite hebben omdat ze iets meer tijd nodig hebben voordat ze zeker zijn om zelf te gaan praten. Maar ieder kind heeft zijn eigen tempo in taalontwikkeling en de verschillen tussen kinderen zijn erg groot zowel bij één- als bij tweetaligen.

Rond het vierde jaar kan je kind moeiteloos van de ene taal naar het andere schakelen.
Aangezien je kind in Nederland opgroeit, wordt het Nederlands de dominante taal; de taal die ze het meest gebruiken en waar ze het beste mee uit de voeten kunnen. Wil je de minderheidstaal extra ondersteunen volgen hier wat tips:

  • Wissel boeken e/o videobanden uit met andere ouders die hun kinderen in dezelfde taal opvoeden.
  • Je kunt voorlezen uit eenzelfde boekje in twee talen door bijvoorbeeld de vertaling van het verhaaltje erbij te zetten met potlood onder de oorspronkelijke tekst. Op deze manier wordt het verhaaltje wel steeds op dezelfde manier verteld.
  • Zoek activiteiten waarbij je kind de minderheidstaal gebruikt. Bijvoorbeeld als hij/zij gitaar speelt dan kun je op zoek gaan naar een Engelse/ Franse/ Italiaanse gitaarleraar. 

Reageer op artikel:
Tweetalig opvoeden
Sluiten