Petra
Petra Opvoeding 3 May 2019

Zindelijkheidstraining voor je peuter [stickers, broekjes en andere tips]

Hoe kan dat toch? Bij de ene peuter lijkt het moeiteloos te gaan, terwijl de ander pas heel wat ongelukjes verder eindelijk zindelijk is. Of het nu snel gaat of langzaam: er zijn verschillende manier om het succes van de zindelijkheidstraining te vergroten.

Wanneer wordt mijn kind zindelijk?

De leeftijd waarop je kind zindelijk wordt kan variëren. De meeste kinderen leren overdag zindelijk te zijn op een leeftijd tussen de twee en drie jaar. ‘s Nachts zindelijk zijn duurt meestal wat langer. Met een jaar of drie, vier lukt dit veel kinderen, al kan er dan nog af en toe best een ongelukje gebeuren. Meisjes zijn meestal wat sneller zindelijk dan jongens. Overigens komt het regelmatig voor dat kinderen nog overdag zindelijk moeten worden vlak voordat ze starten op de basisschool. In principe mag een basisschool je kind weigeren wanneer het nog niet zindelijk is. Het is dus belangrijk dat je kind overdag zonder luier kan voordat het naar school gaat. In geval van nood kan je kindje nog tot het vijfde jaar thuisblijven, omdat in Nederland kinderen pas leerplichtig zijn vanaf vijf jaar.

Op het potje, of direct op het toilet?

In principe heb je voor zindelijkheidstraining slechts een ding nodig: een toilet. Zet je kind erop en afwachten maar! In de praktijk zijn er handige hulpmiddelen die dit proces net wat makkelijker kunnen maken.

Potje

Voor veel kleine kinderen is zo’n grote toiletpot best eng. Met je blote billen op zo’n groot gat gaan zitten; je moet het maar durven! Om het oefenen makkelijker te maken kun je een potje aanschaffen. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan, want er is ontzettend veel keus als het om potjes gaat. Er is volop variatie in kleur, model en maat. Er zijn zelfs potjes die een muziekje laten horen wanneer je kind er in poept of plast. Het is wel handig om van tevoren in te schatten of je kindje dit kan waarderen. Sommige kinderen vinden het geweldig, andere kinderen vinden het juist weer wat spannend. Het is belangrijk dat je kindje relaxt is tijdens het oefenen, want dan zal het makkelijker gaan.

Krukje

Laat je je kind oefenen op het toilet? Dan is het handig om een krukje bij de hand te houden. Als je kind dan aandrang voelt, kan het in principe zelf naar de wc. Met behulp van het krukje kan hij dan op de pot klimmen. Daarbij is het prettig dat je kindje wanneer hij of zij op de wc zit, met de voeten op het krukje kan steunen. Dit zorgt voor een betere houding, die het poepen of plassen zal vergemakkelijken. En na afloop kan het krukje mooi gebruikt worden bij het handen wassen!

Wc-bril verkleiner

Het gat in het toilet is eigenlijk veel te groot voor die kleine billetjes. Dat maakt het lastig om goed op de wc te blijven zitten. Je kunt dat ondervangen door je kindje vast te houden tijdens het plassen, maar dat is natuurlijk niet praktisch. Handig om aan te schaffen: een wc-bril verkleiner. Deze verkleiner leg je bovenop de standaard wc-bril, waardoor het gat kleiner wordt en je kindje makkelijker kan zitten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby op potje

Het beste moment om te oefenen

Het is handig om vaste oefenmomenten in te passen in je dag. Zo went je kindje aan een ritme, en maak je van het oefenen makkelijker een gewoonte. Handige oefenmomenten:

  • tijdens maaltijden wordt de spijsvertering flink aangezwengeld. Maag en darmen gaan aan de slag om het nieuwe voedsel te verwerken. Gebruik dat moment door je kindje na het eten op het potje te zetten. Met een beetje geluk wordt er iets gevangen! 😉
  • Overdag zindelijk blijven is makkelijker dan ‘s nachts. Het is praktisch om je kind nog even op het potje te zetten voordat het ‘s avonds naar bed gaat. Als je kindje plast voor het naar bed gaan, is de kans op succes ‘s nachts ook groter;
  • Net wakker? Potjestijd! Wanneer de nachtluier af gaat, kun je je kindje direct even op het potje zetten. Met een beetje geluk is de blaas goed vol, waardoor het plassen makkelijker gaat.

Het kan een gedoe zijn om die luier bij ieder oefenmoment steeds weer af en weer om te moeten doen. Luierbroekjes kunnen dan een handige vervanger zijn van de gewone luier. Zo’n luierbroekje is makkelijk aan en uit te trekken (echt als een broekje), waardoor je daar geen gedoe meer mee hebt.

Veelgebruikte methoden

In de loop der tijd zijn er al heel wat methoden bedacht om een kind zindelijk te krijgen. Bekend en veelgebruikt zijn de volgende:

  • Simpel en (soms) doeltreffend: gewoon de luier uit doen. Leg je kind uit wat het moet doen als hij of zij aandrang voelt en wacht af wat er gaat gebeuren. Wanneer je kindje wat controle heeft over de blaasspieren, zal de kans op succes groter zijn;
  • Babyzindelijkheidscommunicatie. Als je goed kijkt naar je kindje leer je de signalen herkennen wanneer het moet plassen of poepen. Dit principe kun je al toepassen wanneer je kindje nog maar een baby is. Zie je dat je kindje op het punt staat te gaan poepen of plassen? Zet hem of haar op het potje. Kleinere kindjes kun je boven de wasbak houden. Met deze methode kunnen kindjes al op jonge leeftijd overdag zindelijk raken, maar je zal er wel wat tijd in moeten investeren!
  • 3-day potty training. Een bijzonder concept, dat ervan uitgaat dat je kindje in drie dagen zindelijk kan zijn. Bereid je voor op drie intensieve dagen, waarin je non stop thuis bent om te kunnen oefenen met je kind;
  • Een beloningssysteem kan helpen! Sommige kindjes vinden een luier wel praktisch, en hebben simpelweg geen zin of tijd om naar de wc te gaan. Wanneer dat het geval is, kan je jouw kindje misschien motiveren door een beloningssysteem. Geef bijvoorbeeld een sticker voor elke keer dat je kindje succesvol naar het toilet gaat. Spreek eventueel af dat je met een bepaald aantal stickers een verrassing voor je kindje hebt, om zo nog wat extra motivatie te geven.

Of helemaal geen methode?

Er zijn ook ouders die besluiten geen energie te steken in de zindelijkheidstraining. Zij gaan uit van de gedachte dat het kindje zelf uiteindelijk wel zal aangeven dat het zindelijk wil worden. Of het handig is om dat moment af te wachten is de vraag. Soms gaat dit inderdaad goed, maar in andere gevallen blijkt het kind als het vier jaar oud is nog niet zindelijk te zijn. Met alle lastige gevolgen wat betreft naar school gaan van dien.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Zindelijkheidstraining voor je peuter [stickers, broekjes en andere tips]
Sluiten