Echo

(3 stemmen, gemiddeld 2.33 van 5)
echo.jpg

Een echo is een specialistisch onderzoek dat vaak door een echoscopist die verloskundige of gynaecoloog is, wordt gedaan. Voor een echo ga je meestal naar het ziekenhuis. Echter, tegenwoordig hebben steeds meer verloskundigen, die een speciale opleiding hebben gevolgd, de benodigde apparatuur in hun praktijk. Een echo kan zowel inwendig als uitwendig worden gemaakt.

De meeste onderzoeken vinden uitwendig plaats. Tot de veertiende week van de zwangerschap wordt een echo uitwendig gemaakt. Bij een uitwendige uitgevoerde echo wordt jouw buik eerst ingesmeerd met een gel. Met een klein apparaatje wordt er over de buik gegleden. Via dit apparaat wordt er door jouw huid heen in de buik ‘gekeken’.  Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten en is pijnloos.

Een inwendige of wel een vaginale echo is iets nauwkeuriger dan een uitwendige. Een vaginale echo wordt gemaakt als het beeld via de uitwendige methode niet goed duidelijk is, bijvoorbeeld als je nog maar heel kort zwanger bent. Met deze methode kan je namelijk dichter bij de baarmoeder komen dan bij de uitwendige methode. Bij de vaginale echo wordt een soort staaf in de vagina gebracht.

Een andere voorkomende echoscopie is de Dopplermethode. Deze zogenoemde Dopplerecho kan de snelheid waarmee het bloed van jouw ongeboren kindje stroomt meten. Tevens kan de doorbloeding van de baarmoeder, placenta en navelstreng gemeten worden. Dit is een uitgebreide vorm van echoscopie.
Je komt in aanmerking voor een uitgebreide echo-onderzoek als je een verhoogt risico hebt op een kind met een afwijking. Een uitgebreid onderzoek vindt over het algemeen tussen de achttiende en twintigste week plaats. Een dergelijk onderzoek vindt altijd in het ziekenhuis plaats en neemt veel tijd in beslag. Er zijn afwijkingen die pas na meerdere echo’s, verspreidt over een langere periode aan het licht komen.
 

Plaats reactie