Kunnen we de baby teruggeven, mama?

Hoe ga je om met de komst van een 2e of 3e? Waarschijnlijk heb je bij de komst van de 2e al stilgestaan bij hoe je peuter gaat reageren. In gedachten zie je ze lief samen spelend in de huiskamer zitten, de oudste moederend over de baby.

Kijk er echter niet raar vanop als je peuter het helemaal niet zo leuk vindt als jij had gehoopt. Ineens is jouw peuter niet meer de belangrijkste persoon in jouw leven en moet hij zijn aandacht delen met dat kleine schreeuwende mormel dat in huis is gekomen.

Hoe bereid je een peuter voor op de komst van een nieuwe baby?
Begin er niet te vroeg mee, 9 maanden zijn een eeuwigheid in de ogen van een peuter. Betrek je kleuter in de laatste 2 maanden van je zwangerschap intensief bij alles wat je doet. De controles bij de verloskundige, misschien laat je nog een echo maken of luister je met de First Sounds gezellig samen op de bank naar het hartje van de baby.

In de boekhandel zijn genoeg boekjes voorhanden waaruit je kan voorlezen of die je samen met je peuter kan lezen ter voorbereiding op de komst van de nieuwe wereldburger.

Tips na de bevalling

  • laat de kraamvisite ook iets voor je kleuter meenemen
  • laat je kleuter de deur open doen voor de visite en laat je peuter de mogelijkheid om de baby voor te stellen
  • maak tijd vrij speciaal voor je kleuter, dat uurtje per dag is alleen voor hem (bijv. na de voeding als de baby slaapt)
  • laat hem merken dat je nog steeds even veel van hem houdt maar dat de baby nog niets zelf kan, prijs hem ook in zijn zelfstandigheid
  • leg uit dat je het heel jammer vind dat jullie niet meer zoveel tijd samen hebben en maak de tijd die jullie samen hebben speciaal
  • als je peuter een wraakactie onderneemt, wordt dan niet boos, dit versterkt alleen zijn gevoel van… zie je wel ze moeten mij niet meer… maar leg uit dat wat hij deed echt niet kan en waarom niet.

Het kan zomaar ineens gebeuren dat je kleuter probeert om de baby in de prullenbak te stoppen, uit jaloezie. Laat ze daarom bij voorkeur niet alleen samen in de kamer.

En wat heel belangrijk is onthoud dat je nooit altijd evenveel aandacht kan schenken aan allebei de kinderen. Ieder kind heeft fases in zijn leven waarbij hij of zij meer aandacht nodig heeft dan de ander. Leg je hierbij neer.

Reageer op artikel:
Kunnen we de baby teruggeven, mama?
Sluiten