Meerlingen [zwanger van meer dan 1 baby]

Ben je extreem slaperig of misselijk? Moet je veel braken en al heel vroeg in de zwangerschap al vaak naar het toilet? Dan zou je zwanger kunnen zijn van een meerling. Net zoals veel tweelingmoeders heb je misschien al een vaag vermoeden dat je meer dan 1 kindje verwacht. Zelfs nog voor je precies weet wat er met je aan de hand is. Je voelt gewoon dat je iets speciaals in je buik hebt. Als je denkt dat je 2 baby’s verwacht, kun je dit best eens aan je arts vertellen. Hij kan dan beslissen om een echo te maken. Met een echo kan namelijk gemakkelijk nagegaan worden of er 1 of meer kindjes op komst zijn.

Twee keer zoveel spullen!

Net zoals de meeste ouders vind je het waarschijnlijk fijn om reeds vroeg in je zwangerschap te weten dat je een tweeling verwacht. Je hebt immers tijd nodig om aan het idee te wennen. En dan bedoelen we niet alleen mentaal maar ook praktisch. Je moet opeens allerlei extra zaken voorzien, zoals bijvoorbeeld: een andere inrichting van de babykamer, meer spulletjes kopen, en ga zo maar door. En dan ontstaan er vaak ook nog veel vragen. Je ziet natuurlijk onmiddellijk al de karrenvracht luiers en de manden vol wasgoed voor je. Je zit er ook mee in of er wel 2 baby’s in je buik zullen passen, hoe je 2 baby’s en of je het op je werk allemaal wel kan regelen.

We krijgen er twee!

Als je hoort dat je niet 1 maar 2 of meer baby’s verwacht is dit even schrikken. Zeker bij een spontane meerlingzwangerschap, maar ook als je vooraf wist dat de kans op een meerling reëel was. Geef in de eerste plaats jezelf rustig de tijd om dit nieuws te verwerken. Loop bijvoorbeeld samen met je partner één voor één de praktische aspecten na. Vaak vind je hiervoor al snel een oplossing. Zodra een oplossing in zicht is voor alle praktische problemen valt het je wellicht al makkelijker ook de positieve kant te zien: de kinderen zelf krijgen al meteen bij de geboorte een vriendje of vriendjes voor het leven!

Gevolgen meerlingzwangerschap

Ben je zwanger van een meerling, dan heeft dat veel gevolgen: zo is de zwangerschap zwaarder; moet je voor controle naar het ziekenhuis en begint de bevalling vaak voor de uitgerekende datum. Daarnaast moet je een baby-uitzet in meervoud hebben, en zul je misschien ook – als je blijft werken – anders over kinderopvang denken dan wanneer je maar één kind had verwacht.

Steeds meer meerlingen

De afgelopen 10 jaar is het aantal meerlingen dat in ons land geboren wordt flink toegenomen. De belangrijkste oorzaken zijn: De stijging van de leeftijd waarop vrouwen in Nederland kinderen krijgen. Ook door reageerbuisbevruchting neemt het aantal meerlingen toe. Behandeling van verminderde vruchtbaarheid door hormonen. Meteen zwanger worden na pilgebruik gaat mogelijk ook gepaard met een verhoogd risico op een meerlingzwangerschap.

Eén- of twee-eiig: het verschil

Ongeveer één op de drie tweelingen is eeneiig, de overige tweelingen zijn dus twee-eiig. Als bij de eisprong niet één maar twee eitjes vrijkomen die vervolgens elk door een zaadcel worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Het erfelijk materiaal van een twee-eiige tweeling kan, net zoals bij een broertje en zusje, totaal anders zijn. Een twee-eiige tweeling hoeft dus helemaal niet op elkaar te lijken, maar het kan wel. Twee kinderen van verschillend geslacht zijn altijd twee-eiig. De kans op een dubbele eisprong is echter wel erfelijk bepaald. Daarom komen twee-eiige tweelingen in bepaalde families vaker voor. Bij een bevruchting van een een-eiige tweeling smelten een eicel en een zaadcel samen tot een cel die zich vervolgens in tweeën splitst. Bij ongeveer een derde van de een-eiige tweelingen gebeurt dat een dag of drie, vier na de bevruchting en beide kinderen kunnen dan een eigen vruchtzak en placenta ontwikkelen.

Splitsing eeneiige tweeling

Bij de meeste eeneiige tweelingen vindt de splitsing iets later plaats: tussen de vijfde en de negende dag na de bevruchting. De embryo’s hebben dan wel elk hun eigen vruchtzak, maar delen het buitenste vruchtvlies en hebben samen een placenta. Het komt dan geregeld voor dat via de bloedvatverbindingen in de placenta de bloedsomloop van beide kinderen met elkaar verbonden zijn. In een enkel geval vindt de splitsing, pas na de tiende dag na de bevruchting plaats. Beide kinderen delen dan zowel de vruchtzak als de placenta met elkaar. Hoe meer tijd er zit tussen bevruchting en splitsing, hoe groter de kans op complicaties in de zwangerschap. Bij Siamese tweelingen bijvoorbeeld vindt de splitsing pas na twaalf dagen plaats. De celdeling is dan al zover gevorderd, dat beide embryo’s gedeeltelijk met elkaar vergroeid zijn.

In de baarmoeder

Tweelingen liggen niet altijd op dezelfde manier in de baarmoeder. Er zijn namelijk verschillende combinaties mogelijk. Ze kunnen allebei in hoofdligging liggen of de ene baby ligt in hoofdligging terwijl de andere in stuitligging ligt of misschien liggen ze wel allebei in stuitligging. Al na 5 maanden heeft een tweeling niet veel bewegingsruimte meer over in je buik. Terwijl een eenling daarentegen zich tot de zevende maand redelijk vrij kan bewegen. Dit is meteen ook de reden waarom de baby bij een eenlingzwangerschap, pas rond de 34ste week de houding aanneemt waarin hij geboren zal worden. Tweelingen moeten onderling “uitvechten” wie de beste “startpositie” krijgt. Dat dit niet zonder slag of stoot gebeurt, kan menig tweelingmoeder je bevestigen. De baby die hierna onderaan komt te liggen, zal waarschijnlijk het eerst indalen en dus ook als eerste geboren worden.

Handig om te weten

Eén-eiige tweelingen zijn soms gespiegeld aan elkaar. Het ene kind is bijvoorbeeld linkshandig en het andere rechtshandig. Wanneer de vrouw ouder is dan 35 jaar heeft zij meer kans op een tweeling. Dat vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden een grotere kans hebben op een tweeling, was wel al langer bekend. Vrouwen jonger dan 25 hebben bijvoorbeeld 1% kans op het krijgen van een tweeling. Is de vrouw ouder dan 35, dan is dat ruim 2%. Met andere woorden: de kans dat je een tweeling krijgt, is na de 35e van de vrouw verdubbeld.

Oorzaak verhoogde kans op meerling

Maar hoe komt dat? Dit is onderzocht en waarschijnlijk is het FSH hormoon hiervoor verantwoordelijk. Dit hormoon, dat door de hersenen wordt afgegeven, ‘bepaalt’ hoeveel en welke eitjes bevrucht worden. Bij vrouwen boven de 35 blijkt er meer FSH vrij te komen, waardoor er meer eitjes kunnen worden afgegeven. Daar staat tegenover dat er bij vrouwen van die leeftijd minder eitjes beschikbaar zijn. De kans dat ze zwanger raken is dus minder groot. Je kunt dit hele proces vergelijken met een hand die in een ballenbak graait. FSH is de hand die de ballen, de eitjes in dit geval, pakt. Hoe groter de hand, hoe groter de kans dat er meer eitjes in één keer gepakt kunnen worden en je een meerling krijgt. De ballenbak is dus weliswaar aardig leeg, maar de hand is groter.

De kraamperiode

Van de beruchte ‘roze wolk’ is bij heel wat meerlingouders geen sprake. De zwangerschap en de bevalling verlopen moeilijker en vragen van de moeder meer tijd om te herstellen. Ook zijn er vaak verwikkelingen bij de kinderen en durf je je onbewust nog niet te sterk aan hen te hechten. Hierdoor komt de ouder/kind relatie soms wat moeizamer tot stand. Veel ouders houden ook hun omgeving nog even op afstand en sturen niet meteen geboortekaartjes rond. Pas als je zeker bent dat alles goed gaat, kun je wellicht van je kraamperiode beginnen te genieten. Ook de eerste weken thuis verlopen met een meerling vaak moeilijk. Het voeden, troosten, verschonen, baden,… alles lijkt onbegonnen werk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

tweeling baby's

Hoe voed je 2 of méér hongerige baby’s?

Bij een tweeling is volledige borstvoeding in principe nog mogelijk: met behulp van kussens kan je beide kindjes samen aanleggen. Al is dit vaak toch een heel gedoe en vinden veel moeders het prettiger om ieder kind individueel te voeden. In het begin zal wellicht de baby die moet wachten, huilen. Met een beetje geduld kun je het slaap- en voedingsschema van beiden op elkaar afstemmen. Veel moeders kiezen ook voor een combinatie borst- en flesvoeding zodat beide baby’s én de voordelen krijgen van moedermelk én nooit te lang op hun beurt moeten wachten. Bij drie of meer kindjes wordt borstvoeding al moeilijker, tenzij je melk afkolft. In ieder geval heb je hier geen andere keuze dan de combinatie borstvoeding-flesvoeding. Heel wat meerlingouders kiezen ook voor volledige flesvoeding. Dit is niet alleen veel makkelijker en minder tijdrovend, maar doordat ook iemand anders een kindje kan voeden, verloopt alles wat rustiger. Zo heb je op een heel andere manier contact met je kindjes.

Tweemaal ouderschapsverlof

Wie langer dan een jaar in loondienst werkt, heeft wettelijk recht op ouderschapsverlof. Dit geldt voor zowel de vader als de moeder afzonderlijk, voor elk kind dat nog geen acht jaar oud is. Als je een meerling hebt of krijgt, dan mag je voor elk kind van de meerling apart ouderschapsverlof opnemen. Ouders kunnen op deze manier een periode meer aandacht aan hun kroost besteden. Tegelijkertijd, of na elkaar. Let op dat de cao een andere verlofregeling kan bepalen. Meestal is deze echter ruimer. Ook het UWV kan hier meestal meer informatie over geven.

Uit wandelen, een hele onderneming!

Ga je voor het eerst met de kinderen uit wandelen, vraag je partner, je moeder of iemand anders om mee te gaan tijdens een ‘proefrit’ met zo’n supergrote kinderwagen. Of je nu een smalle of bredere wagen koopt, handig is om onder de wagen een boodschappenrek te hebben voor het vervoer van je baby tas of boodschappen. In een bolderkar kun je meerdere kinderen tegelijk vervoeren. Handig als bijvoorbeeld je oudste ook nog geen grote afstanden kan lopen. En denk aan de vaders: onhandig gestuntel met kinderwagen vinden vrouwen aandoenlijk.

De uitzet

Natuurlijk heb je niet alle babyspulletjes 2, 3 of misschien wel 4 keer zoveel nodig. Het is wel handig om voor elk kind een eigen bedje, kinderstoel en autostoel te hebben (er bestaat ook een tweeling-kinderstoel!). Maar de box bijvoorbeeld kan een tweeling goed delen in het begin. Later kan het zijn dat de kinderen elkaars huidje kapot krabben bij het omrollen. Je hebt wel 2 of 3 keer zoveel kleertjes nodig, en flessen, en vaders vergeet de luiers niet!

Tweelingtaaltje

Wist je dat 40% van de tweelingen tussen de anderhalf en tweeënhalf jaar een eigen taaltje heeft? Vaak is het taaltje verdwenen voordat je het goed en wel in de gaten hebt, doordat de kinderen in dezelfde tijd ook gewoon leren praten. Hoe meer je met je kinderen praat, liedjes zingt en voorleest, hoe sneller de kinderen hun taaltje kwijt raken.Vaak vullen tweelingen elkaar aan: de een begint een verhaal, de ander maakt het af. Laat een kind dat met een verhaal begint het uitpraten. En daarna mag de ander zijn of haar ervaringen vertellen.

Tijd voor jezelf

Ook al heb je hulp in huis, je bent steeds bezig met voeden, verschonen, baden. Bovendien kun je, net doordat je vaak beroep moet doen op andere mensen, ook het gevoel krijgen dat je een stuk van je privacy verliest. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf en je partner voldoende ruimte laat om er eens even tussenuit te gaan. Een uurtje wandelen in je eentje kan al voldoende zijn om even de sleur en drukte te doorbreken. Voltijds werken wordt vaak moeilijker, maar misschien kun je wel voor een langere periode loopbaanonderbreking nemen, of deeltijds aan de slag. De afwisseling thuis/werk kan voor jezelf heel heilzaam zijn.

 

Reageer op artikel:
Meerlingen [zwanger van meer dan 1 baby]
Sluiten