De overstap naar vaste voeding

De overstap naar vaste voeding is voor velen onder ons een heel gedoe met voedingsschema’s. Hoe pas je het in en wanneer mag je wat geven. De zuigelingenvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden zullen we hier echter niet behandelen. De reden hiervoor is dat dit wettelijk niet mag. Voor alle vragen hierover dien je je te wenden tot het consultatiebureau of huisarts.

Wel mogen we praten over de bijvoeding vanaf 6 maanden. Houd in acht dat melk met 6 maanden ook dan nog steeds het belangrijkste is voor je baby in deze periode. De eerste zes maanden heeft je kind voldoende aan borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding. Bijvoeding is voor het leveren van extra voedingsstoffen niet nodig. Zeker als je kind een verhoogd risico op allergieën of eczeem heeft is het aan te raden om niet vóór de 6 maanden te starten met bijvoeding.

Wanneer ga je beginnen met bijvoeding?
Vanaf 6 maanden zal je kindje niet meer voldoende hebben aan alleen borst- of flesvoeding. Je mag dan gaan beginnen met bijvoeding. De bijvoeding gaat een belangrijke rol spelen in de dagelijkse voeding. Buiten het feit dat het eerste hapje leuk is zal je kindje ook smaken leren kennen. Ook eten van een lepeltje moet je baby leren. Een baby geeft dit meestal aan door smakgeluiden en hapbewegingen te maken. Bijvoeding stimuleert dus ook de mondmotoriek en zorgt voor een aanvulling van vitamines en mineralen.

Hoe ga je beginnen met bijvoeding?
Meestal begint de bijvoeding met groente of fruit. Waarschijnlijk gebruik je al wat rijstebloem in de melk. Ook dat is bijvoeding en mag in principe ook pas vanaf 6 maanden gebruikt worden. Rijstebloem kan ook toegevoegd worden aan de afgekolfde borstvoeding maar zal dan niet indikken, het behoudt echter wel de voedingswaarden. Bouw het aantal schepjes rustig op i.v.m. de stoelgang van je baby. Als je gaat beginnen met groente of fruit begin dan met één soort tegelijk en geef elke soort 3 dagen achter elkaar i.v.m. eventuele allergie. Je kunt kiezen uit potjes of zelfgemaakte voeding. Zorg er wel voor dat wanneer je zelf groente of fruit maakt dat het altijd vers is en dat je aan de groente geen zout toevoegt.

Geschikte fruit en groente soorten om mee te beginnen:

  • appel
  • peer
  • abrikoos
  • meloen
  • mango
  • perzik
  • banaan

Neem altijd vers fruit wanneer je dit zelf maakt, fruit uit blik bevat namelijk te veel suikers. 

  • bloemkool
  • broccoli
  • snijboontjes
  • sperzieboontjes
  • worteltjes

Neem ook hiervoor altijd verse groente wanneer je dit zelf maakt. Groente uit een pot of blik bevat vaak veel zout.
 

Honing
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft het advies geen honing te geven aan kinderen tot 1 jaar. Honing is een natuurproduct dat besmet kan zijn met de sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt. Kinderen onder de 12 maanden kunnen ernstig ziek worden van deze bacterie. Deze waarschuwing geldt alléén voor honing als zodanig, dus niet voor de producten waarin honing is verwerkt (zoals babykoekjes met daarin honing).

 

Reageer op artikel:
De overstap naar vaste voeding
Sluiten