Petra
Petra Bevalling 14 Nov 2017

Prematuur [te vroeg geboren]

In Nederland wordt 7-8% van alle baby’s te vroeg geboren. Vaak is het gezin en in het bijzonder de moeder er geestelijk nog niet aan toe. Er is nog niet op gerekend, want de 40 weken zwangerschap zijn nog lang niet bereikt! Het kamertje is nog niet klaar, de rompertjes en hydrofiele luiers zijn nog niet gewassen en over de naam van de baby wordt nog heftig gediscussieerd.
Het loopt dus eigenlijk allemaal anders dan dat je je ooit hebt kunnen voorstellen.

De couveuse in

Als je baby de couveuse in moet is het niet gemakkelijk om met je kindje vertrouwd te raken. Vaak is het een beetje eng, je kindje is zo klein en onbereikbaar.
Bij een erg laag geboortegewicht kunnen de ouders in het begin nog niet voor hun kindje zorgen. Ze moeten toekijken hoe de verpleging de zorg overneemt.
Het gebeurt ook wel dat voldragen baby’s de couveuse in moeten omdat ze te klein geboren zijn of omdat de gezondheid te wensen overlaat. Ook bij een moeilijke bevalling kan het wel eens voorkomen dat ze je kindje even ter observatie in de couveuse neerleggen.

Huid-op-huid contact

Het grootste gemis is het contact met je kindje. Als ouders wil je je graag aan je kindje hechten maar misschien durf je het niet omdat er nog van alles mis kan gaan Tegenwoordig worden in ziekenhuizen de ouders erg aangemoedigd om lichaamscontact met de pasgeborene te hebben om zo met je blote lijf het kindje goed warm te houden. Zowel psychologisch als fysiek geeft dit veel voordelen. Zo kunnen vader/moeder en kind wennen aan elkaar, gedijt het kindje beter door lichaamswarmte én door deze kangoeroe-methode gaat de ademhaling van je kindje beter en dieper.

Voorbereiden op de thuiskomst

Door de vroeggeboorte hebben veel ouders ook het bezoek van de kraamzorg gemist, dat voor de bevalling plaatsvindt en waarbij ook wordt nagegaan of de baby-uitzet in orde is. Het is toch prettig om dit door te nemen, zeker als het je eerste kindje is. De wijkverpleegkundige zal je hierin zeker willen adviseren.
In sommige gevallen bestaat de mogelijkheid om bij thuiskomst van de couveuse baby in aanmerking te komen voor “uitgestelde kraamzorg”. Of dat ook voor jou geldt zul je even moeten navragen bij het kraamcentrum waar je ingeschreven bent.

Wanneer naar huis?

Het gewicht van de baby is niet meer zo doorslaggevend. Vroeger stond de ondergrens van het gewicht op 2500 gram. Tegenwoordig worden er al kindjes uit het ziekenhuis ontslagen bij een gewicht van 2300 gram. Belangrijk is dat het kindje zichzelf op temperatuur kan houden en zelf kan drinken. Zelden gebeurt het dat een kindje naar huis gaat met monitorbewaking of met sondevoeding.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby infuus

Naar huis

Het is het enige waar je de laatste dagen aan dacht: ‘Eindelijk naar huis’.
Dit gaat waarschijnlijk wel gemengde gevoelens gepaard. Natuurlijk is het én groot feest maar aan de andere kant zie je de kwetsbaarheid van je kleintje, dat al die tijd de beschermende omgeving van de couveuse nodig heeft gehad. Jullie hebben ineens de volledige verantwoordelijkheid voor jullie kindje en ook al heb je in het ziekenhuis al enige ervaring en vaardigheden opgedaan er is nu niemand op wie je nu terug kan vallen voor aanwijzingen en advies. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat het nu eindelijk helemaal alleen jullie kind is. Jullie beslissen! Er is niemand die over je schouder meekijkt als je onwennig een luier aan het verschonen bent.

Het eerste half jaar thuis

Na de vreugde over het thuiskomen van je kindje volgt vaak een moeilijk half jaar. Veel te vroeg geboren kindjes zijn vaak iets prikkelbaarder, schrikachtiger en huilen iets meer dan de gemiddelde baby. Ze overstrekken zich regelmatig, waarbij de hulp van een (kinder)fysiotherapeut noodzakelijk kan zijn. Door alle drukte en nieuwe zorgen kom je aan het verwerken van die eerste moeilijke weken niet eens toe. Je kan nog steeds flink emotioneel zijn over de gebeurtenissen rondom de bevalling. Realiseer je dat je door alle dingen die je hebt meegemaakt een soort rouwproces kan doormaken. Je hebt afstand moeten doen van je zwangerschap en kraamtijd en daar is een hoop onzekerheid, angst, verdriet en woede voor in de plaats gekomen. Dat is niet plotseling over als je kindje thuis is Daarbij houden veel vragen je nog bezig. Hoe zal mijn kindje zich ontwikkelen? Dit heeft veel tijd nodig, veel meer dan de meeste mensen zich realiseren. Het is heel belangrijk deze gevoelens te uiten.

Reageer op artikel:
Prematuur [te vroeg geboren]
Sluiten