Bekkeninstabiliteit [Oorzaken, symptomen en behandeling]

Zowel vrouwen als mannen kunnen bekkeninstabiliteit krijgen. Dit kan ontstaan door een ongeval, maar voor vrouwen is er een meer voorkomende oorzaak: zwanger worden. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt last van het bekken, lage rugpijn of andere symptomen.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de pijn precies ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe het bekken eruit ziet. Het bekken bestaat uit verschillende botten, namelijk:

  • het heiligbeen (os sacrum) aan de rugzijde.
  • een darmbeen (os ilium) aan beide zijkanten.
  • de schaambeenderen (os pubis) aan de voorzijde.

Deze onderdelen zijn allemaal met elkaar verbonden met elastische banden. Tijdens de zwangerschap worden deze banden opgerekt en soepeler. Het kind zal door de bekken ter wereld moeten komen, waardoor dus alles wordt opgerekt om de komst van het kind voor te bereiden.

Oorzaken van bekkeninstabiliteit

Een zwangerschap hoeft niet de enige oorzaak te zijn van bekkeninstabiliteit. Dit kan namelijk ook ontstaan bij het sporten of door een ongeval.

De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap is het feit dat het lichaam zich aan het voorbereiden is op de komst van de baby. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaat het bekken uit verschillende botten. Deze botten worden allemaal met elkaar verbonden met elastische banden. Deze elastische banden zijn voor de zwangerschap heel stevig, zodat alles bij elkaar wordt gehouden. Om ervoor te zorgen dat de baby makkelijk ter wereld kan worden gebracht worden deze banden soepeler en uitgerekt. Dit gebeurt door het hormoon relaxine. Aan de ene kant is het dus goed dat dit gebeurt tijdens de zwangerschap. Aan de andere kant kan de verminderde stabiliteit van het bekken zorgen voor pijnklachten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwanger buik

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Pijnklachten door bekkeninstabiliteit zullen zich voornamelijk voordoen bij het schaambeen, maar kan verder uitstralen richting je rug, liezen en benen. Dit maakt het soms lastig om de juiste diagnose te stellen. Dit is eigenlijk pas te concluderen wanneer de huisarts of een specialist hier naar heeft gekeken. Zelf kan je moeilijk bepalen of je bekken instabiel zijn.

Naast de pijnklachten zijn er eigenlijk geen andere symptomen die hierop kunnen duiden. Wanneer je merkt dat je pijn krijgt in de omgeving van het bekken is het belangrijk om contact op te nemen met een specialist. Een specialist weet precies wat je kan doen om ervoor te zorgen dat de pijn minder zal worden. Uiteindelijk zal je de stabiliteit tijdens een zwangerschap natuurlijk niet meteen terug kunnen krijgen, aangezien je lichaam gewoon bezig is om zich voor te bereiden op de geboorte van je baby. Zonder het uitrekken van het bekken zou het heel moeilijk zijn voor je baby om ter wereld te komen.

Medicijn voor bekkeninstabiliteit

Er is helaas geen medicatie tegen bekkeninstabiliteit. En helaas duur het vaak het echt minimaal 6 maanden na de bevalling voordat je af bent van de instabiliteit. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen van de klappen die het heeft opgedaan tijdens de zwangerschap. Natuurlijk zijn er diverse dingen die je kan ondernemen om sneller het herstel te bespoedigen. Zo kan je bijvoorbeeld fysiotherapie aanvragen of zelfs speciale bekkenoefentherapie waarbij de volledige focus op het bekken ligt. Je kan ervoor zorgen dat je houding veel beter wordt waardoor de pijn al snel minder zal worden. Na een half jaar tot een jaar moet de stabiliteit weer terug zijn.

Meest voorkomende vragen

Is bekkeninstabiliteit gevaarlijk voor de komst van mijn baby?

Nee. Het instabiel worden van het bekken is juist een natuurlijk proces dat bij elke geboorte hoort. Zoals je in de tekst hebt kunnen lezen is er een reden waarom de bekken instabiel worden. Dit doet het lichaam namelijk ter voorbereiding op de komst van je baby. Wanneer dit niet zou gebeuren dan zou het haast onmogelijk voor je baby zijn om uit je lichaam te komen. Je baby is namelijk in het begin heel fragiel en zal dus alle ruimte en flexibiliteit van het lichaam nodig hebben om er zelf uit te komen.

Welke bewegingen kan ik het beste vermijden?

Helaas is het moeilijk om bewegingen te vermijden die ervoor kunnen zorgen dat je pijn krijgt. Veel sporten zijn niet geschikt om te doen bij bekkeninstabiliteit. Hardlopen, voetballen of fietsen zijn bijvoorbeeld sporten die juist extra pijn kunnen veroorzaken. Sommige vrouwen hebben baat bij yoga of zwemmen. Het is raadzaam om bij een fysiotherapeut te informeren wat het beste past bij jou situatie.

Reageer op artikel:
Bekkeninstabiliteit [Oorzaken, symptomen en behandeling]
Sluiten