Back Topics Kwaaltjes Bloedverlies

Bloedverlies

(2 stemmen, gemiddeld 4.00 van 5)
bloedverlies

Bloedverlies is behoorlijk onwenselijk tijdens een zwangerschap. In alle gevallen is het raadzaam contact op te nemen met je verloskundige. De schrik is in eerste instantie groot alhoewel het in veel gevallen niet ernstig hoeft te zijn en de zwangerschap niet in gevaar komt. In enkele gevallen is bloedverlies een gevolg van een ernstiger oorzaak. In de meeste gevallen is opname in het ziekenhuis dan noodzakelijk. Hieronder meer informatie over mogelijke oorzaken van bloedverlies en over de behandeling.

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap zijn:

  • placenta previa (een laagliggende placenta/moederkoek)
  • randbloeding
  • solutio placentae (het geheel of gedeeltelijk loslaten van de placenta)
  • bloedende baarmoedermond (bijvoorbeeld door een poliep of contactbloeding)

Placenta previa
Een laagliggende placenta is de meest voorkomende oorzaak van bloedverlies in de tweede helft van de zwangerschap. Het bloedverlies is meestal pijnloos. De placenta ligt zo laag, dat deze geheel of gedeeltelijk over de ontsluitingsopening heen ligt. Een echoscopie helpt de arts bij het stellen van de diagnose, waarbij een vaginale echo het meest nauwkeurig is. De behandeling van placenta previa is afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent. De arts vertelt je hierover meer en maakt afspraken met je voor de behandeling.

Randbloeding
Een randbloeding bevindt zich aan de rand van de placenta. Ook hierbij is het bloedverlies meestal pijnloos. De diagnose kan niet tijdens de zwangerschap worden gesteld. Pas na de geboorte maakt een stolsel op de rand van de placenta duidelijk dat het bloedverlies werd veroorzaakt door een randbloeding. Een randbloeding heeft weinig of geen consequenties.

Solutio placentae
Bloedverlies dat ontstaat doordat de placenta geheel of gedeeltelijk is losgelaten, kan gepaard gaan met hevige pijn in de onderbuik, die ook gespannen aanvoelt. De arts maakt in het ziekenhuis afspraken met je over de behandeling.

De consequenties
Bij bloedverlies tijdens de zwangerschap is een opname meestal noodzakelijk. Volgens afspraak met de arts wordt een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt. De harttonen van de baby worden dagelijks beluisterd. Wanneer je eenmaal in het ziekenhuis bent opgenomen, moet je in eerste instantie volledige bedrust houden. Wij noemen dat Mob 0 (geen mobilisatie). Je mag niet douchen en niet naar het toilet. Je wast jezelf in bed, en gaat op de po. De verpleegkundige helpt je als dat nodig is.

De verpleegkundige controleert driemaal per dag het bloedverlies door middel van een vulvair toilet. Als je tussendoor zelf merkt dat het bloedverlies toeneemt, moet je dat onmiddellijk melden aan de verpleegkundige. Je hartslag, temperatuur en bloeddruk worden elke dag gecontroleerd.
Wanneer je ongeveer 24 uur geen bloedverlies hebt gehad, spreekt de arts Mob 1 met je af.
Je mag dan zelf naar het toilet en eenmaal per dag douchen. Als het bloedverlies terugkomt, moet je weer volledig bedrust houden (Mob 0). De mobilisatie wordt langzaam uitgebreid als alles goed gaat, en het bloedverlies niet terugkomt. Als ook dat goed gaat, mag je naar huis.

De duur van opname is onder andere afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies en van de afspraken die de arts met je maakt.

  

Plaats reactie