Back Topics Kwaaltjes Endometriose

Endometriose

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
endometriose

Endometriose is een chronische ziekte die naar schatting bij 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase in meer of mindere mate voorkomt. Bij vrouwen met deze ziekte groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Hier veroorzaakt het tijdens de menstruatie kleine bloedingen, die weer verklevingen en endometriose cysten kunnen veroorzaken, in en/of op de eierstokken, baarmoeder, darmen en/of blaas. Het belangrijkste symptoom van de ziekte is de vaak ernstige pijn rondom de menstruatie.

Ook pijn tijdens het vrijen, bij het plassen en bij de ontlasting en extreme vermoeidheid kan een gevolg zijn van Endometriose. Naast deze pijnen hebben veel vrouwen met Endometriose ook problemen met hun vruchtbaarheid. Deze ziekte kan het leven van een vrouw behoorlijk ontwrichten en is meer dan een “maandelijks ongemakje”.

De oorzaak van de ziekte is tot op heden onbekend. De behandeling voornamelijk gericht op het onderdrukken van de cyclus. Ondanks dat de ziekte veel voorkomt, is er nog weinig bekendheid, zowel in de samenleving als binnen de medische wereld. Hierdoor duurt het vaak onnodig lang voor de juiste diagnose wordt gesteld èn lopen vrouwen met deze ziekte tegen een muur van onbegrip aan. De ervaringsverhalen zijn vaak schrijnend.

Onbekend maakt helaas ook nog steeds onbemind, want in de praktijk blijkt dat dit onbegrip jammergenoeg nog regelmatig wordt ervaren van de kant van bedrijfs- verzekerings- en keuringsartsen, gynaecologen en verplegend personeel. Maar ook de kabinetsbesluiten die onlangs zijn genomen ten aanzien van de anticonceptiepil, pijnstillers en laxeermiddelen voor chronisch zieken en IVF-pogingen getuigen van weinig begrip en bekendheid van de ziekte. Erkenning en herkenning van de ziekte is dus van groot belang. Het gaat immers niet om een kleine groep vrouwen!

Wat doet de Endometriose Stichting?
Vanaf oktober 2002 bestaat de Endometriose Stichting. De stichting houdt zich met succes bezig met de problematiek rondom Endometriose en zet zich in voor de belangen van alle Endometriose patiënten en streeft, gesteund door een aantal specialisten op het gebied van de ziekte, een multidisciplinaire aanpak van de ziekte na.

De stichting organiseert lotgenotencontact en voorlichtingsdagen voor zowel artsen als patiënten.

Informatie biedt de stichting op verschillende manieren zoals met behulp van de website www.endometriose.nl en het aanbieden van telefonische spreekuren waar een ieder terecht kan met vragen, voor informatie en steun. De donateurs krijgen ieder kwartaal een nieuwsbrief thuis gestuurd. Daarnaast wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd en is een aantal specialisten op het gebied van de ziekte bereid gevonden zitting te nemen in de zogenaamde Adviesraad van de stichting.

Meer informatie
Voor meer informatie kan men terecht op de site van de Endometriose Stichting, e-mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of bellen met nummer 072 – 581 53 20.

 

Plaats reactie