Back Topics Kwaaltjes Hellpsyndroom

Hellpsyndroom

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
hellpsyndroom

Bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap spreekt men ook wel van zwangerschapshypertensie. Wanneer daarnaast ook nog sprake is van eiwitverlies in de urine en oedeem (vocht vasthouden) spreekt men ook wel van pre-eclampsie. Een ernstige vorm hiervan is HELLP syndroom. In de volksmond wordt dit ook wel acute zwangerschapsvergiftiging genoemd.

De naam HELLP syndroom is afgeleid van een engelstalige afkorting:

  • Hemolyse (bloedafbraak)
  • Elevated
  • Liver enzymes (leverfunctiestoornissen)
  • Low
  • Platelets (afbraak van bloedplaatjes).

HELLP syndroom wordt vastgesteld n.a.v. een bloedonderzoek. Klachten zijn o.a. hoofdpijn, misselijkheid, bandgevoel, hevige pijn in de bovenbuik en onder de borst, pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen, tintelingen in b.v. de vingers, vermoeidheid- of grieperig gevoel. Dit alles zijn vaak hevige klachten.

Bij HELLP syndroom zijn de gevolgen vaak ernstig. Zo kan het overlijden van de baby bij HELLP voorkomen. Bij heel ernstige vormen van het HELLP syndroom kan ook het leven van de moeder bedreigd worden.

Het HELLP syndroom werd in het begin van de jaren 80 voor het eerst beschreven in de wetenschappelijke vakliteratuur. Het is een ziekte die dus nog niet zo heel lang bekend is. Daardoor is niet iedereen op de hoogte van het bestaan. Ook de oorzaak van het HELLP- syndroom en andere ernstige vormen van pre- eclampsie is nog niet bekend. Er vindt wel veel onderzoek plaats (met name in de grote academische ziekenhuizen) naar factoren die hierbij een rol kunnen spelen en naar een mogelijke behandeling.
 

Plaats reactie