Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een heel klein diertje, een parasiet, die met het blote oog niet eens te zien is. Echt ziek wordt je er niet van. Hoogstens ben je lusteloos, heb je lichte koorts en opgezette klieren. Heb je eenmaal toxoplasmose gehad, dan vormt het lichaam antistoffen die het lichaam beschermen tegen nog een infectie met de parasiet.

Veel mensen hebben die bescherming al zonder te weten dat ze de infectie hebben doorgemaakt. Toch blijkt dat een groot deel van de zwangere vrouwen (45%) geen antistoffen tegen toxoplasmose heeft.

Welke gevolgen heeft toxoplasmose op een ongeboren kind?
Als de moeder vlak voor of tijdens de zwangerschap toxoplasmose heeft, kan het kind de infectie krijgen via de placenta. In tegenstelling tot de moeder loopt het ongeboren kind wel degelijk gevaar. Het kan er ernstige afwijkingen door krijgen. Bijvoorbeeld van het zenuwstelsel (waterhoofd) en aan de ogen (blindheid).

Vaak merkt je pas later dat het kind vóór zijn geboorte geïnfecteerd was. Veel oogklachten kunnen bijvoorbeeld veel later tot uiting komen. De kans op een infectie bij het kind en het optreden van een aangeboren aandoening hangen af van de zwangerschapsduur.

Aangeboren toxoplasmose komt bij 1 op de 1.000 zwangerschappen voor. Gelukkig wordt de parasiet niet altijd door de moeder op het kind overgedragen. En mocht de aanstaande moeder een ernstige toxoplasmose-infectie hebben, dan kunnen geneesmiddelen helpen. Hoe sneller de infectie ontdekt wordt, hoe beter de medicijnen hun werk kunnen doen.

Hoe krijg je toxoplasmose?
De kat is ‘gastheer’ van deze parasiet. Via de uitwerpselen van vooral jonge katten, verspreidt de parasiet zich. De mens raakt besmet via de mond. Als je bijvoorbeeld eerst met je handen aan de kattenbak zit, of in de aarde van een tuin, en daarna je handen niet wast, geeft je de parasiet de gelegenheid om in jouw lichaam te komen. Je kunt ook toxoplasmose krijgen door het eten van besmet koeien-, schapen- of varkensvlees dat niet goed gekookt of gebraden is.

Je krijgt geen toxoplasmose door de kat of het vee aan te raken.

Wat te doen?
Het is niet nodig de kat uit huis te doen. Het dier scheidt na een infectie de inactieve vorm van de parasieten maar een paar weken in zijn leven uit. Vaak heeft hij in die periode dan diarree. Deze parasieten kunnen tot enige jaren in leven blijven.

Het is dus beter het zekere voor het onzekere te nemen en er als aanstaande moeder voor te zorgen dat je niet in aanraking komt met de uitwerpselen van de kat. Laat iemand anders dus de kattenbak verschonen als je zwanger wilt worden en zolang je zwanger bent. Dagelijks schoonmaken van de kattenbak verhindert dat de parasiet zich vermenigvuldigt in de bak.

Omdat je niet weet waar bezoekende katten hun ontlasting laten, moet je eraan denken om met handschoenen aan in de tuin te werken in de periode dat je zwanger wilt worden of dat al bent. Wees voorzichtig met ongewassen groente. Was die altijd goed.

In rauw vlees kan de toxoplasmose-parasiet voorkomen. Bak het vlees altijd door en door gaar, zodat hij vernietigd wordt. Broodbeleg zoals biefstuk tartaar, filet Americain, rauwe rosbief en ossenworst kunnen beter even niet op het menu. Let op goede hygiëne in de keuken.

Denk je dat er iets niet in orde is: voel je zich steeds maar moe of lusteloos, heb je lichte koorts of huiduitslag, zeg het dan direct tegen jouw huisarts of, als je al zwanger bent tegen je verloskundige. Zij kunnen door bloedonderzoek proberen duidelijkheid te geven of er reden is voor ongerustheid.

 

 

 

Reageer op artikel:
Wat is toxoplasmose?
Sluiten