Back Topics Kwaaltjes Veel voorkomende kwaaltjes

Veel voorkomende kwaaltjes

Verschijnselen

verschijnselenZwanger? wel.. niet... wel... niet... wel... niet. Check of je last hebt van de 10 meest voorkomende verschijnselen. Waar merk je het eerste aan of je zwanger bent? Hieronder de 10 meest voorkomende verschijnselen in het begin van een zwangerschap:

Slapeloosheid tijdens de zwangerschap

(18 stemmen, gemiddeld 3.28 van 5)

Slapeloosheid tijdens de zwangerschapTijdens de zwangerschap kunnen slaapproblemen ontstaan, met name doorslaapproblemen in de eerste en de laatste zwangerschapsmaanden. Het uit bed moeten omdat je moet plassen kan de nachtrust onderbreken.

Vergeetachtigheid

(10 stemmen, gemiddeld 3.30 van 5)

vergeetachtigheidZwangere vrouwen zijn vergeetachtiger en reageren langzamer. Dat blijkt uit onderzoek naar geheugenverlies bij moeders in spe van Renate de Groot, tot voor kort assistent in opleiding bij humane biologie. "Zwangere vrouwen vallen vaker van de trap, zijn onhandiger met het keukenmes of weten niet meer waarom ze naar boven zijn gelopen", zegt De Groot, die tegenwoordig als wetenschapsmanager bij neuropsychologie onderzoek combineert met organisatorische taken. Dingen die iedereen wel eens meemaakt, maar die tijdens de zwangerschap veelvuldiger voorkomen.

Striae

(7 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

dreamstime_xs_20676634.jpgStriae (ook wel zwangerschapsstriemen genoemd) zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan als iemand snel dikker wordt. Het bekendste voorbeeld is dat van striae op de buik van een vrouw tijdens een zwangerschap, wanneer de buik snel groeit om de baby de ruimte te geven. Sommige vrouwen krijgen ze ook op hun borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden.

Pijntjes

(28 stemmen, gemiddeld 3.21 van 5)

kwaaltjesBandenpijn
Zeurende pijn in de onderbuik, die veroorzaakt wordt door rek en spanning op de verschillende ophangingsbanden van de baarmoeder. Doordat de baarmoeder groter wordt en zich opricht, komen deze ophangbanden onder druk te staan. Dit kan een pijngevoel veroorzaken dat soms uitstraalt naar de liezen of rug.