Pijntjes

Bandenpijn
Zeurende pijn in de onderbuik, die veroorzaakt wordt door rek en spanning op de verschillende ophangingsbanden van de baarmoeder. Doordat de baarmoeder groter wordt en zich opricht, komen deze ophangbanden onder druk te staan. Dit kan een pijngevoel veroorzaken dat soms uitstraalt naar de liezen of rug.

Aambeien
Aambeien zijn opgezette aderen in het darmslijmvlies van het rectum, het onderste stukje van de darm. Ze kunnen pijn en jeuk veroorzaken en soms ook bloeden. Probeer de ontlasting zacht te houden door vezelrijk te eten.

Acne
Jeugdpuistjes die tijdens de zwangerschap onder invloed van de hormonen opnieuw kunnen ontstaan. Meestal neemt de ernst na de eerste zwangerschapsmaanden af.

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap en in het kraambed kan er gemakkelijk wat urine in de blaas achterblijven, dat een goede voedingsbodem vorm voor bacteriën. Blaasontsteking is dan ook een veelvoorkomende kwaal. Het zo goed mogelijk leegmaken van de blaas en een goede hygiëne, waarbij de vrouw ervoor zorgt dat er geen darmbacteriën in de plasbuis kunnen komen (van voor naar achter schoonvegen of wassen en niet omgekeerd), kunnen een blaasontsteking voorkomen. Het verschijnsel dat vrouwen tijdens de zwangerschap vaak kleine beetjes moeten plassen is geen teken van een blaasontsteking, maar een normaal verschijnsel doordat de baarmoeder op de blaas drukt. In geval van blaasontsteking zijn er pijn en een branderig gevoel bij het plassen.

Bloedneus
Tijdens je zwangerschap kan een neusbloeding eerder optreden omdat de fijne bloedvaten door het grotere bloedvolume meer belast worden en de bloedstolling iets verminderd kan zijn. Wees ook voorzichtig met het langtijdig gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap..

Borstontsteking
Dit is een ontsteking van de borstklier, doordat bacteriën via kloofjes of de melkkanaaltjes in de tepel dringen. Een dreigende borstontsteking kenmerkt zich door pijnlijke tepels en vervolgens pijn en een warme, rode plek op de plaats waar de borst ontstoken is. Dit dient direct door een arts behandeld te worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Candida Albicans
Ofwel schimmelinfectie, dit is een veelvoorkomende kwaal die te wijten is aan de veranderingen in de zuurgraad van de vagina. Het kenmerkt zich door hevige jeuk aan de vagina, het slijmvlies wordt rood en vertoont witte plakkaten die zich niet gemakkelijk laten verwijderen. De huisarts kan je een crème of vaginale tabletten ter bestrijding voorschrijven.

Carpaal-tunnelsyndroom
Een beklemde zenuw in de tunnel van de pols. Deze tunnel wordt gevormd door de botten van de pols en het vlies dat de botten samenhoudt. Tijdens de zwangerschap houden vrouwen onder invloed van hormonen meer vocht vast dan normaal. Vochtophoping in de pols veroorzaakt de eerste verschijnselen van het carpaal-tunnelsyndroom: pijn en tintelingen in de duim en de vingers ernaast, gevoelloosheid en krachtverlies in de hand en pijn vanuit de pols tot in de onderarm. Eventueel kan bij hevige pijnen een spalk worden voorgeschreven die ‘s nachts om de pols gedragen wordt.

Emoties
De zwangerschap is een periode vol emoties, het is normaal dat zowel vreugde twijfels als angst worden gevoeld. Ook tijdens de geboorte en na de bevalling wordt de moeder overspoeld door emoties. In het kraambed is enige emotionele labiliteit (de ene dag nog het juichende gevoel dat je alles aankan, de volgende dag het gevoel diep in de put te zitten) normaal.

Flauwvallen
Tijdens de zwangerschap kan flauwvallen voorkomen als gevolg van een plotselinge daling van de bloeddruk, waardoor de hersenen kortdurend een zuurstofgebrek hebben. Snel uit liggende houding overeind komen, een te warme, benauwde omgeving kunnen allemaal tot flauwvallen leiden. Flauwvallen is niet schadelijk voor de baby mits de vrouw binnen enkele minuten weer “bij” is. Flauwvallen voelt en ziet men meestal aankomen doordat de vrouw niet lekker wordt, het klamme zweet uitbreekt en wit wegtrekt. Om valpartijen te vermijden is het verstandig om op de grond te gaan zitten of eventueel te gaan liggen. Door het hoofd tusen de knieën te buigen, zodat het bloed naar de hersens kan stromen, is het flauwvallen soms nog tegen te houden.
 

Jeuk
Hardnekkige jeuk zou een indicatie van zwangerschap cholestase, een leverstoornis tijdens de zwangerschap, kunnen zijn.
Zwangerschap cholestase is het ontstaan van galstuwing in de galwegen in de lever. Dit ontstaat doorgaans tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Het belangrijkste symptoom is jeuk. Over het algemeen zullen deze klachten vrij snel na de zwangerschap weer verdwijnen. Voor de aanstaande moeder levert het buiten de ergernis van de jeuk weinig gevaar op. Helaas heeft zwangerschapscholestase wel mogelijke nadelige gevolgen voor je ongeboren kindje. Je kindje kan te vroeg geboren worden, heeft een verhoogde kans op overlijden tijdens de bevalling en ook neemt de kans op een doodgeboren kindje toe.

Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende soorten jeuk ontstaan. Vaak is er alleen jeuk op de buik, soms is de jeuk op het hele lichaam aanwezig. Deze jeuk kan worden veroorzaakt door een lichte stuwing van de lever onder invloed van hormonen. Hierdoor komen bepaalde galstoffen in het bloed terecht, waardoor de jeuk veroorzaakt wordt. Het gebruik van mentholpoeder kan de jeuk verzachten. Een andere vorm van jeuk wordt veroorzaakt door talrijke pukkeltjes. Deze vorm van uitslag komt meestal in de laatste maanden voor.

Als je aanhoudend last van jeuk hebt tijdens je zwangerschap schroom dan niet om je huisarts of gynaecoloog te raadplegen.

Kramp
Spierkrampen in de kuit (of voet). De oorzaak is niet geheel duidelijk; mogelijk spelen de calciumstofwisseling, de afvoer van afvalstoffen uit de spieren, of de lichaamshouding een rol. Kuitkramp komt vaak voor tijdens de zwangerschap, het helpt om de tenen stevig in de richting van het lichaam te strekken terwijl het been gestrekt blijft.

Maagzuur
Vanaf de middelste maanden van de zwangerschap ondervindt de vrouw vaak last van brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder tegen de onderkant van de maag aandrukt. Bovendien komt het maagzuur wat gemakkelijker omhoog, doordat de sluitspier wat verslapt is. Het gebruik van meerdere kleine porties eten per dag in plaats van 3 grote maaltijden maakt de maag minder vol. Rustig eten en goed kauwen helpt ook. Bukken en plotseling vooroverbuigen moeten worden vermeden omdat het maagzuur daarbij gemakkelijk in de slokdarm stroomt. Er zijn diverse huismiddeltjes die bij brandend maagzuur kunnen worden gebruikt. Vaak genoemd zijn het kauwen op havervlokken of het eten van een stukje droog brood. Afgeraden wordt het gebruik van koolzuurhoudende dranken, sterke koffie, kruiden en zure vruchtsappen. Ook matigheid met vet wordt aangeraden. Verhoog ‘s nachts het hoofdeinde van het bed eventueel of neem een extra kussen.

Ongezouten geroosterde amandelen, Telkens wanneer je het maagzuur voelt opkomen kauw je een paar amandelen goed fijn. Je zult merken dat dit het “brandend”maagzuur tegen gaat.

Rusteloze benen
Onrustige benen tijdens de zwangerschap is veelvoorkomend, vooral ‘s nachts komt dit voor.
Je hebt last van tintelingen, kriebelen of een pijngevoel, helaas is hier weinig aan te doen behalve bewegen.

Slaapproblemen
Tijdens de zwangerschap kunnen slaapproblemen ontstaan, met name doorslaap-problemen in de eerste en de laatste zwangerschapsmaanden. Het uit bed moeten omdat je moet plassen kan de nachtrust onderbreken. In de laatste maanden is het vaak moeilijk om een prettige houding te vinden om te slapen. Ook piekeren over de periode die gaat komen werkt niet bevorderend voor de nachtrust. Neem een beker warme melk of een lekker warm bad of warme douche voor het slapen gaan. Slaapmiddelen worden afgeraden.

Spataderen
Tijdens de zwangerschap kunnen gemakkelijk spataderen ontstaan, vooral wanneer er al sprake is van een erfelijke aanleg. Onder invloed van het hormoon progesteron zijn de wanden van de bloedvaten slapper dan normaal. Er moet meer bloed circuleren dan normaal. De baarmoeder drukt op de vaten in de onderbuik, waardoor de druk in de aderen van de benen kan stijgen.
Vermijd lang in 1 houding staan of zitten en draag evt. steunkousen.

Transpireren
Door de wat verhoogde stofwisseling kunnen zwangere vrouwen meer transpireren dan anders. Dagelijks douchen, het gebruik van deodorant en het dragen van ademende, niet synthetische stoffen, kunnen helpen transpiratiegeur te voorkomen.

Vaginale afscheiding
Enige vaginale afscheiding is normaal. Deze afscheiding bestaat uit cellen van de vaginawand, vocht uit de vaginawand en slijm uit de kliertjes in de baarmoedermond en bij de uitgang van de vagina. Deze afscheiding heeft een reinigende functie. Als de afscheiding van kleur verandert, of sterk gaat ruiken moet worden gedacht aan een infectie (schimmel)

Verstopping
Door de tragere darmbewegingen wordt er meer vocht aan de ontlasting onttrokken. Het eten van voeding die veel ruwvezelstof bevat, fruit (geen banaan) en het drinken van voldoende vocht kan helpen. Zemelen helpen alleen wanneer er extra veel water wordt gedronken, anders werken ze averechts. Bekende huismiddeltjes zijn, het drinken van een glas lauw water op de nuchtere maag of het eten van pruimen. Zorg voor voldoende beweging..

Vermoeidheid
Vermoeidheid is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap, vooral in het begin.
Het lichaam moet zich instellen op de zwangerschap en deze omschakeling kost energie. De vermoeidheid zal in het tweede trimester verdwijnen.

Vocht vasthouden
Het vasthouden van vocht ontstaat doordat de nieren minder goed in staat zijn het bloed te filteren, waardoor er te weinig natrium en te veel vocht wordt vastgehouden. Oorzaak kan zijn het te veel in gewicht aankomen.

Zwangerschapsmasker
Onder invloed van hormonen en zonlicht kan een vlekkerige, geelbruine huidverkleuring ontstaan. Probeer dit te voorkomen door een Zonnebrand te gebruiken als je de zon ingaat, of nog beter probeer de zon te vermijden door onder een parasol te gaan zitten.

Zwangerschapstoxicose
Een complicatie van de zwangerschap, die bij ca. 5% van de zwangere optreedt. De naam toxicose suggereert een vergiftiging, maar een giftige stof is nooit aangetoond. Het kenmerkt zich door verschillende symptomen, de belangrijkste zijn een verhoogde bloeddruk, vocht vasthouden en teveel eiwit in de urine.

 

Reageer op artikel:
Pijntjes
Sluiten