Moe tijdens je zwangerschap

Vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je de hele dag doodmoe zijn, en als je dan eindelijk in bed ligt val je direct in een diepe slaap. Vaak heb je in de morgen het gevoel dat je nog net zo moe bent als de avond ervoor. Soms is het zo erg dat je op je werk zit te knikkebollen.

Vrijwel iedere zwangere vrouw vraagt zich op een bepaald moment af of dit ooit overgaat. Gelukkig neemt deze vermoeidheid na de eerste drie maanden weer af. Maar wat is nu de verklaring voor deze extreme vermoeidheid?

Oorzaken vermoeidheid bij zwangerschap

Om te beginnen vinden er enorme veranderingen in je hormoonhuishouding plaats. Ook verandert de functie en structuur van bijna ieder orgaan in je lichaam tijdens je zwangerschap. De samenstelling en de hoeveelheid bloed verandert. Ook je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen en nieren urinewegen veranderen allemaal onder invloed van zwangerschapshormonen. En er is zich in een hoog tempo een nieuw leventje aan het ontwikkelen in je lichaam. Door al die veranderingen kun je last krijgen van bekken-, buik- of rugpijn. Het is dus niet vreemd dat je dan zo moe bent.

Psychisch en lichamelijk zwaar

Niet alleen lichamelijk ook geestelijk gebeurt er veel. Je moet je ineens gaan instellen op een heel ander leven. Misschien ben je bang dat het mis gaat of wil je het nieuws nog niet delen met anderen terwijl je zelf nergens anders meer aan kan denken. Al deze emoties kosten enorm veel energie. Je bent sowieso al emotioneel en labieler in het begin van een zwangerschap. Geef er lekker aan toe slaap uit als het kan en ga lekker vroeg naar bed; dat is het beste recept om die eerste maanden door te komen.

Houdt moeheid zwangerschap aan?

Blijf je moe na die eerste drie maanden laat dan je ijzer gehalte testen. De verloskundige kan dit voor je doen maar je kan hiervoor ook terecht bij je huisarts. Je kunt ook ijzerrijk voedsel eten zoals appelstroop en volkorenbrood en groene groente. In de tweede fase van je zwangerschap heeft je lichaam zich aangepast aan alle veranderingen en zul je weer hernieuwde energie krijgen. Wat wel anders zal blijven is je slaappatroon. Soms lijkt het alsof je ligt te draaien en te woelen maar dat is niet zo. Maar omdat je lichter slaapt ben je je meer bewust van je buik en je lichaam. Bovendien ben je vaker wakker omdat je moet plassen. Je blaas wordt door de groeiende baarmoeder uit het bekken omhoog geduwd, waardoor je sneller aandrang om te plassen krijgt.

Typische zwangerschapsdromen

Tijdens je zwangerschap kun je vaker en heftiger dromen dan voor je zwangerschap. Ook dit is een veel voorkomend verschijnsel waar je geen zorgen over hoeft te maken. Veel vrouwen dromen bijvoorbeeld dat ze hun kind vergeten zijn mee te nemen als ze boodschappen hebben gedaan. Of dat ze eventjes naar de winkel gaan en dan de kinderwagen buiten laten staan. Meestal komen deze dromen voort uit een (onbewuste) angst dat je straks niet goed voor je kindje weet te zorgen. Laat je niet van de wijs brengen door deze dromen, het komt echt wel goed!

Reageer op artikel:
Moe tijdens je zwangerschap
Sluiten