Back Topics Kwaaltjes Vermoeidheid

Moe tijdens je zwangerschap

(39 stemmen, gemiddeld 3.74 van 5)
Moe tijdens je zwangerschap

Geef er maar aan toe aan dit zwangerschap kwaaltje. Rustig slapen s’nachts en lekker fit wakker worden,daar denk je met weemoed aan terug tijdens je zwangerschap. Deze special gaat over vermoeidheid tijdens de zwangerschap en wat je er aan kunt doen.

Vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je de hele dag doodmoe zijn, en als je dan eindelijk in bed ligt val je direct in een diepe slaap. En vaak heb je in de morgen het gevoel dat je nog net zo moe bent als de avond ervoor. Soms is het zo erg dat je op je werk zit te knikkebollen.
Vrijwel iedere zwangere vrouw vraagt zich af of dit ooit overgaat, waar is toch de tijd gebleven dat je fit en met frisse moed alles ondernam. Gelukkig neemt deze vermoeidheid na de eerste drie maanden weer af. Maar wat is nu de verklaring voor deze extreme vermoeidheid?

Om te beginnen vinden er enorme veranderingen in je hormoonhuishouding plaats. Ook veranderd de functie en structuur van bijna ieder orgaan in je lichaam tijdens je zwangerschap; de samenstelling en de hoeveelheid bloed verandert, je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen en nieren urinewegen veranderen allemaal onder invloed van zwangerschapshormonen. En er is zich in een hoog tempo een nieuw leventje aan het ontwikkelen in je lichaam. Het is dus niet vreemd dat je dan zo moe bent.

Maar niet alleen lichamelijk ook geestelijk gebeurt er veel. Je moet je ineens gaan instellen op een heel ander leven ook al is de zwangerschap gepland. Misschien ben je bang dat het mis gaat of wil je het niet vertellen aan anderen terwijl je zelf nergens anders meer aan kan denken. Al deze emoties kosten enorm veel energie. Je bent sowieso al emotioneel en labieler in het begin van een zwangerschap. Dus geef er lekker aan toe slaap uit als het kan en ga lekker vroeg naar bed.,dat is het beste recept om die eerste maanden door te komen. Blijf je moe na die eerste drie maanden laat dan je ijzer gehalte testen, de verloskundige kan dit voor je doen maar je kan hiervoor ook terecht bij je huisarts. Je kunt ook ijzerrijk voedsel eten zoals appelstroop en volkorenbrood en groene groente. In de tweede fase van je zwangerschap heeft je lichaam zich aangepast aan alle veranderingen en zul je weer vernieuwde energie krijgen.

Alles in nu ingesteld op zwanger zijn, wat wel anders zal blijven is je slaappatroon. Soms lijkt het alsof je ligt te draaien en te woelen maar dat is niet zo. Maar omdat je lichter slaapt ben je je meer bewust van je buik en je lichaam. Bovendien ben je vaker wakker omdat je moet plassen, je blaas wordt door de groeiende baarmoeder uit het bekken omhoog geduwd.

Typische zwangerschapsdromen

Tijdens je zwangerschap kun je vaker en heftiger dromen dan voor je zwangerschap. Ook dit is een veel voorkomend verschijnsel waar je geen zorgen over hoeft te maken. Veel vrouwen dromen b.v. dat ze hun kind vergeten zijn mee te nemen als ze boodschappen hebben gedaan. Of dat ze eventjes naar de winkel gaan en dan de kinderwagen buiten laten staan. In elk geval hoe de droom ook loopt ben je op het laatst je kind kwijt en je voelt je dan een ontzettend slechte moeder. Deze dromen gaan over dingen die je nooit zult doen.


 

Plaats reactie