Back Topics Na de geboorte Complicaties

Complicaties

Geelzucht

(1 stem, gemiddeld 2.00 van 5)

GeelzuchtNogal wat baby's moeten onmiddellijk na de geboorte voor een tijdje "onder de lamp". De reden van dit kortstondige verblijf onder een speciale lamp is een vorm van meestal geheel onschuldige geelzucht. Geelzucht komt naar schatting voor bij ongeveer een derde van alle pasgeborenen en heeft te maken met een teveel in het bloed van een bepaalde stof die bilirubine heet. Deze stof is een afvalproduct van de rode bloedcellen. Het is een galkleurstof die in de milt ontstaat uit het zogeheten hemoglobine (dat in de rode bloedcellen verantwoordelijk is voor het vervoer van de zuurstof) en samen met de gal via de lever wordt afgescheiden.

Hartafwijking

(3 stemmen, gemiddeld 4.33 van 5)

HartafwijkingIn Nederland worden ongeveer 1200-1600 kinderen geboren met een aangeboren hartafwijking. Dit is 10% van alle aangeboren afwijkingen bij de kinderen. Ongeveer de helft van deze kinderen krijgen gelijk na de geboorte of in de eerste weken na de geboorte ernstige klachten. Vaak moet er medische hulp aan te pas komen.

Meestal ontstaat een hartafwijking al vroeg voor de 12e week van de zwangerschap. De oorzaken hiervan zijn voor een groot gedeelte moeilijk te achterhalen, maar vaak spelen de erfelijke factoren, infecties in de zwangerschap, de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap en de omgevingsfactoren een rol. Bij sommige andere aangeboren afwijkingen komen hartwijkingen vaker voor dan gemiddeld. Maar liefst 50% van de kinderen met het syndroom van Down heeft ook een hartafwijking. Kinderen met een hartafwijking kunnen verschillende symptomen hebben. Je kind kan een blauwe kleur krijgen, voornamelijk bij de slijmvliezen, rond de mond, de lippen, de wangen en de tong. Dit komt doordat het bloed soms te weinig zuurstof heeft. Kinderen met een hartafwijking ademen vaak sneller (meer dan zestig keer per minuut) dan kinderen die geen hartafwijking hebben.